Mathias havde fordom om kun at tørre røv: Sådan ser han ældreplejen nu
Ældreplejen er til tider presset på personalefronten. I Skanderborg Kommune har de held med at tiltrække unge ufaglærte.
Klokken er kvart i syv om morgenen, og 22-årige Mathias Fredløv Hansen møder ind på plejecenteret i Galten. Her gennemgår han dagens besøg, får en kop kaffe og kører afsted.
- Jeg havde fordomme om, at vi ikke lavede andet end at tørre røv og skifte ble. Men langt størstedelen af det, vi laver til daglig, er slet ikke det, siger han.
Mathias Fredløv Hansen er ufaglært, men han og andre unges arbejdskraft er i tilspidsede perioder en nødvendighed for, at hjemmeplejen i Galten kører rundt.
- Vi har mange unge, og vi er afhængige af hele tiden at kunne skaffe unge afløsere. Heldigvis er der mange, som tænker vores vej, siger leder af hjemmeplejen i Plejedistrikt Galten, Peter Mikkelsen.
Har du en historie fra ældreplejen?
- Hvis du har et tip til en historie fra ældreplejen eller noget helt andet, så er du velkommen til at skrive til lokalreporter Sofus Sten Hansen på soha@tv2oj.dk eller give ham et kald på 29249870.
Håber, de vil blive i faget
Første stop på Mathias Fredløv Hansens rute er hos ægteparret Anna og Peter.
Anna skal have hjælp til at komme ud af sengen, vaskes og gøres klar til dagen.
Mathias Fredløv Hansen er én af 144 unge under 25 år i Skanderborg Kommune, som arbejder i ældreplejen.
89-årige Peter håber, at der kommer endnu flere som ham.
- Jeg synes, de er fantastiske og jeg håber, der kommer flere med tiden. De er altid imødekommende og jeg håber, nogle af dem vil blive i faget. De har evnerne til det, siger Peter Andersen.
Afhængige af unge afløsere
Hjemmeplejen i Galten har 250-275 borgere, som de besøger. Her er de afhængige af unge afløsere for at få det hele til at køre rundt, når der er pres på.
- Når vi får nye borgere, som kommer fra den ene dag til den anden, og som kræver meget hjælp, så kan vi ikke nå at ansætte folk. Så er vi glade for, vi har afløsere, så de kan hjælpe som en buffer, siger Peter Mikkelsen.
Sidste år besluttede regeringen og et flertal i Folketinget at give kommunerne økonomi til at ansætte 1.000 nye medarbejdere i ældreplejen og sende et tilsvarende antal medarbejdere i uddannelse.
Både i Galten og Skanderborg prøver man at hjælpe og guide de unge ufaglærte, hvis de gerne vil fortsætte inden for området.
-Vi gør, hvad vi kan for at motivere ufaglært personale til at tage en uddannelse inden for området, siger distriktchef i Plejedistrikt Skanderborg, Jeanett la Cour Søborg, til TV2 ØSTJYLLAND.
- Alt har overrasket mig
19-årige Josefine Davidsen begyndte som afløser i januar. Hun havde også fordomme, som efterfølgende er blevet manet til jorden.
- Man bliver blæst bagover af, hvor meget mere jobbet egentlig består af. Man kommer så tæt ind på de mennesker, og hvor meget de har at give tilbage til os, siger Josefine Davidsen.
Hun oplever også, at der er dage, hvor de har ekstra travlt, og det kan give dårlig samvittighed.
- Så får man det lidt øv, og så nåede jeg ikke lige at spørge ekstra meget ind til deres dag. Men så er der også de dage, hvor vi har ekstra tid og måske får en kop kaffe. Men det varierer meget, siger hun.
Lige nu er der 38 jobopslag inden for Sundhed, Omsorg og Handicap i Skanderborg Kommune.
Men Josefine Davidsen vil gerne læse videre til fysioterapeut og Mathias Fredløv Hansen har en drøm om at blive ambulanceredder. Men han vil stadig gerne fortsætte som afløser i weekenderne i hjemmeplejen, når han skal læse videre.
- Det er et skønt arbejde. Man bliver stimuleret mentalt på en helt anden måde, end jeg har oplevet før. Det er fantastisk, og det giver mening for mig at have et job som det her, siger han.