Mor efter ministerbesøg: Drømmer stadig om låste døre

Mor til autist på Sølund mødtes torsdag med børne- og socialminister Mai Mercado for at tale om faren ved ulåste døre på bostedet

Torsdag var børneminister Mai Mercado (K) på besøg på bostedet Sølund ved Skanderborg. Her mødtes hun med Rikke Naundrup, som er mor til Christian – en udviklingshæmmet ung mand som bor på Sølund.

quote Det jeg frygter allermest er, hvis man ser en traktor på den anden side af vejen og løber over og bliver kørt ned af en bil.

Rikke Naundrup, Sølund

Rikke Naundrup frygter hver dag for sin søns sikkerhed, efter at Socialtilsyn Midt i efteråret sidste år satte en stopper for, at havedørene i beboernes lejligheder måtte være låste.

Ifølge Socialtilsyn Midt, der engang om året fører tilsyn med alle bosteder i Region Midt, er det i strid med dansk lovgivning, at Sølund holder dørene låste. Derfor låste Sølund op, hvilket har gjort flere pårørende utrygge.

Mor til udviklingshæmmede Christian mødte torsdag minister Mai Mercado til en snak om låste døre på bostedet Sølund.

Autist forsvandt

- Det, jeg frygter allermest, er, hvis han ser en traktor på den anden side af vejen og løber over og bliver kørt ned af en bil, eller hvis han skal søge ned mod søen, og at han drukner.

For Rikke Naundrup har allerede været ude at lede efter sin søn én gang. Dengang forsvandt han fra Sølund og blev først fundet ved tusmørke i en temperatur på 10 grader. Christian er autist og mentalt 1,5 år og kan derfor ikke klare sig selv.

- Jeg blev skidebange for, hvad der var sket med vores dreng, sagde Rikke Naundrup dengang til TV2 ØSTJYLLAND. 

Lovændring på vej

En arbejdsgruppe på Christiansborg arbejder lige nu på at forenkle reglerne på området. I den forbindelse besøgte ministeren torsdag Sølund for blandt andet at møde Rikke Naundrup og høre hendes synspunkter.

- Jeg vil høre ministeren om hun er villig til at prøve at udfordre frihedsbegrebet i forhold til det der står i grundloven med at man ikke må frihedsberøve nogen, sagde Rikke Naundrup inden mødet med ministeren.

De to fik en snak på Sølund, hvor Rikke Naundrup fik fortalt om sine bekymringer for Christians sikkerhed. 

Håbefuld mor

Efter mødet var der ingen klare svar fra minister Mai Mercado.

quote Jeg synes, det var rigtig tankevækkende at møde Rikke og i virkeligheden ret smukt, at hun gav indblik i den verden hendes drenge lever i.

Mai Mercado, børneminister

- Jeg synes, det var rigtig tankevækkende at møde Rikke og i virkeligheden ret smukt, at hun gav indblik i den verden hendes drenge lever i, sagde hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Der var imidlertid ingen løfter til Rikke Naundrup, men hun gik håbefuld hjem fra mødet med ministeren.  

- Ministeren sagde, at hun var lydhør i forhold til at forsøge at kigge på individuelle løsninger, hvor man får dispensation til at lukke nogle låger og nogle døre.

efterårsvejr

Trods skyer og morgentåge får vi en hæderlig afslutning på oktober

Magnus Heunicke

Regeringen klar med nyt corona-varslingssystem

def_thumb,50_percent

Forældre-forkælelse: Her kan mor se teater, mens barnet bliver passet

YouTuber som SOSU-assistent - Rasmus Brohave er SOSU-assistent for en dag

Kendt YouTuber skal få flere til at vælge SOSU-uddannelserne

Gudenaadalens Efterskole - Coronaudbrud

Stort smitteudbrud på østjysk efterskole: Flere elever i kø til coronatest

Eva Borchorst og Rabih Azad

Eva udfordrer Rabih i radikalt kampvalg: - Vi skal repræsenteres i hele kommunen