Regelrod tvang Annie til at blive i stor og dyr lejlighed

Lejere i udsatte boligområder er gennem flere år blevet fastholdt i de største og dyreste lejligheder i boligområdet, på grund af manglende viden på området.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Annie Fisker trisser rundt i sin fireværelses lejlighed på omkring 100 kvadratmeter sammen med hunden Nova. Datteren er flyttet hjemmefra, og sønnen er godt på vej.

Lejligheden har været for stor længe, men da hun ville flytte i noget mindre, blev hun afvist af boligforeningen.

- Det var et hårdt slag. Jeg følte mig enormt diskrimineret og var faktisk rigtig ked af at få beskeden den vej rundt, fortæller Annie Fisker.

Da hun flyttede til Højvangen i Skanderborg i 2014, var hun i arbejde, men hun er siden blevet ramt af sygdom og er i dag på ressourceforløbsydelse.

Og netop den status er årsag til, at hun blev afvist, da hun ville flytte fra en lejlighed til en anden i samme boligområde.

Regler for lejere i Forebyggelsesområder

Fleksibel udlejning for områdetypen ”forebyggelsesområder”. Et af nedenstående kriterier skal være opfyldt for udleje i forebyggelsesområder.

1. Kravet om beskæftigelse: Boligsøgende i alderen 15-64 år skal opfylde kravet om beskæftigelse, når den boligsøgende selv eller dennes ægtefælle/samlever dokumenterer at have 25 timers lønnet beskæftigelse om ugen. Med lønnet beskæftigelse sidestilles faste stillinger med offentlige tilskud, fx fleksjob. Dvs. at hvis en boligsøgende arbejder 15 timer om ugen, men får suppleret lønnen op til mindst 25 timer, så tæller det som 25 timers lønnet beskæftigelse. Lønnet beskæftigelse dokumenteres via lønsedler for de seneste tre måneder.

2. Kravet om uddannelse: Boligsøgende opfylder kravet om uddannelse, når den boligsøgende eller dennes ægtefælle/samlever dokumenterer at være under uddannelse. Uddannelsen skal være SU-berettiget eller omfattet af en uddannelsesaftale eller en lærlingekontrakt.

3. Supplerende alderskriterium: Boligsøgende, der er fyldt 65 år, indgår ikke i målingerne af et områdes udsathed. Disse skal på indflytningstidspunktet ikke dokumentere beskæftigelse eller uddannelse, men prioriteres i udlejningen efter boligsøgende i beskæftigelse eller uddannelse.

Intern oprykning: I afdelinger, der er udpeget som forebyggelsesområde, er fleksibel udlejning obligatorisk ifølge lovgivningen på området. Fleksible kriterier omfatter derfor intern oprykning i egen afdeling. (Denne regel kan boligselskaber nu frit vælge at fravige fra)

Kilde: Skanderborg Kommune

Området er defineret som forebyggelsesområde på Parallelsamfundslisten. Det betyder, at tilflyttere skal opfylde en række kriterier. For eksempel kan de blive afvist, hvis de ikke er i arbejde eller under uddannelse.

Men reglerne rammer også beboere, der allerede bor i Højvangen, og derfor blev Annie Fisker afvist af boligforeningen.

- Jeg troede, det var helt udelukket at få noget. Jeg følte mig rigtig lille i den situation, fordi jeg står i en økonomisk situation, jeg ikke selv har valgt, siger hun.

Ny holdning til reglerne

Annie Fisker er langtfra den eneste, som er blevet ramt af reglerne. TV2 Østjylland har talt med ti lejere i området, der står i lignende situationer. En af dem er 25-årige Anja Kristensen.

Hun flyttede hjem til sin mor i Højvangen, da sygdom sendte hende på ressourceforløbsydelse. Nu drømmer hun om sin egen lejlighed, men blev ligesom Annie Fisker afvist.

- Jeg blev så ked af det indeni, fordi mit største ønske lige nu er at få min egen lejlighed igen. Det er ikke optimalt at bo hos min mor, siger Anja Kristensen.

Problematikken er gældende for beboere i forebyggelsesområder over hele landet. Indtil 2023 afviste Social- og Boligstyrelsen at ændre reglerne, men en henvendelse fra Københavns Kommune fik styrelsen til at se på reglerne igen og ændre deres anbefaling, så interne lejere i forebyggelsesområderne må undtages. 

Den besked nåede dog aldrig ud til de andre boligområder. Derfor fik TV2 Østjylland en henvendelse fra en lejer i Skanderborg, som stadig var ramt af reglerne. Men efter vores henvendelse til Skanderborg Andelsboligforening blev de også klogere, og har nu ændret reglerne - til store glæde for de berørte beboere.

- Jeg kunne ikke få hænderne ned. Det var lige før, jeg tudede. Nu kan jeg blive her, hvor jeg har mit netværk, fortæller Annie Fisker.

Interne lejere ramt hårdt

Professor ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet Claus Bech-Danielsen har fulgt udviklingen i en række udsatte boligområder. Han mener, at reglerne har været hårde ved de interne lejere.

- Nogle beboere oplever, at der er tale om diskrimination og forskelsbehandling. For dem er det et kæmpe tab, hvis de pludselig skal flytte fra deres område, siger Claus Bech-Danielsen.

Den følelse genkender Annie Fisker.

- Jeg er bare rigtig glad for at bo her. Jeg tror næppe, man finder så godt et fællesskab, siger hun.

Reglerne har holdt interne lejere fastlåst i dyre boliger, og det ærgrer direktøren for Skanderborg Andelsboligforening, Erling Weber Jensen.

- Det burde have været gennemtænkt fra starten, så der ikke var den her forvirring, mener han.

Social- og Boligstyrelsen skriver i et skriftligt svar til TV2 Østjylland, at de først blev gjort opmærksom på problemstillingen i foråret 2023, hvor de gav mulighed for at fjerne reglerne for de københavnske boligselskaber. 

Boligselskaberne må dog stadig gerne haver regler for de interne lejere i forebyggelsesområderne. Det er altså frivilligt, hvilken model kommuner og boligselskaber vælger at benytte. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her