SF foreslår låneordning for klemte boligejere med naturgasfyr

Per Hedegaard fra Stjær vil finde en anden varmekilde end sit nuværende gasfyr. Problemet er bare, at det er dyrt. Nu vil partier komme gasfyrejere til undsætning.

Udgivet Opdateret
Per Hedegaard skal punge ud, hvis han skal have lagt fjernvarme, så han kan slippe for sit gasfyr.

Det vil blive en dyr affære, hvis Per Hedegaard fra Stjær i Skanderborg Kommune skal have fjernvarme.

Lige nu er han - ligesom formentlig mange andre - i gang med at finde et alternativ til sin nuværende varmekilde - naturgas.

Men det kan blive en mærkbar omkostning, hvis fyret skal skiftes ud med fjernvarme, mener Per Hedegaard.

- Det kan sagtens komme til at koste 50.000 kroner, siger han.

SF vil have låneordning 

Måske bliver der dog hjælp at hente for de mange ejere af et gasfyr. I hvert fald hvis det står til SF.

Partiet foreslår nemlig forskellige leje-, leasing- og lånemodeller, der skal gøre det muligt for Per Hedegaard og andre at komme hurtigst muligt i gang med omlægningen til ny varmekilde.

SF' forslag til mulige lånemodeller

Mulighed nr. 1 består i at få en varmepumpe på en leje eller leasingordning, så udgiften fordeles over tid – typisk vil der være tale om en lavere månedlig udgift end det et naturgas- eller oliefyr koster i drift. For at sikre et udbud af sådanne ordninger skal varmeselskaberne kunne stå for ordningen, men det er også helt fint, hvis de private tilbud på området bliver mere udbredte end de er i dag.

Mulighed nr. 2 består i, at man låner til udgiften i forbindelse med overgang til fjernvarme, og betaler det tilbage over et år, så man ikke skal dække hele udgiften på én gang.

Mulighed nr. 3 består i at tilslutte sig en mini-fjernvarmeanlæg i form af en fælles varmepumpe for eksempel i en landsby, hvor der ikke er basis for traditionel fjernvarme. Anlægget kan kombineres med solvarme eller –celler. SF foreslår at fremme, at varmeselskaberne kan opstille sådanne anlæg.

Mulighed nr. 4 består i at få et statsgaranteret lån til dækning af udgiften til et nyt varmesystem, såfremt man ikke kan få et (forhøjet) realkreditlån. SF er åben for forskellige modeller for sådanne lån; det kan være praktisk at bankerne formidler lånene (mod at tage en vis del af risikoen), men der skal være en sikkerhed for at alle borgere får adgang til en grøn varmeløsning.

Finansieringen af de forskellige modeller skal komme fra Danmarks Grønne Fremtidsfond, mener partiet, og det vil betyde, at husejerne ikke skal betale et stort beløb på én gang.

Frygt for at det ikke rækker

Martin Frausing Poulsen, der er medlem af byrådet i Skanderborg Kommune fra Dansk Folkeparti, er enig i, at der skal gives lånemuligheder. Men han er dog skeptisk overfor SF’s forslag. 

Tvivlen er opstået, fordi han er usikker på, hvorvidt mulighederne vil hjælpe nok af de 400.000 hustande, der i dag har gasfyr.

- Jeg frygter, at det ikke kommer til at ramme bredt nok. Når man laver sådan nogle modeller her, så er der altid en masse, der bliver ladt tilbage, siger han.

Martin Frausing Poulsen (DF) vil have hjælp til ejerne af et gasfyr. / Foto: TV2 Østjylland

Det vil ikke være første gang, at politikerne giver en håndsrækning til danskerne efter gaspriserne er steget. Tidligere på året blev det besluttet, at der skulle gives et tilskud til gasregningen med en varmecheck.

Skal selv betale

For Per Hedegaard vil ændringen fra gasfyr til fjernvarme betyde, at han selv skal betale for de rør, der skal gå fra fortovet og ind til huset. Til stor ærgrelse for husejeren.

- Det ville være sure penge at bruge her og nu, vurderer han.

Så nyheden om, at SF mener, at der skal være lånemuligheder til rådighed for de mange uheldige ejere af et gasfyr, vækker stor glæde.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har varslet, at regeringen efter påske vil komme med et reformudspil, der blandt andet skal gøre Danmark fri af russisk gas.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her