Ebeltoft efterlyser flere unge: - Ellers vil vi langsomt dø

Byens borgere er enige om, at der skal flere folk til. Spørgsmålet er bare, hvem man skal satse på at få til Ebeltoft

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Hør et bud på, hvordan Ebeltofts fremtid skal se ud. / Video: Thomas Gam Nielsen

Carsten Nørgaard peger på flere bygninger, mens bilen stille triller rundt på Ebeltofts havn.

- Det er lige her, hvor tømmerhandlen lå, at vi kan få plads til et hav af uddannelser, siger han og fortsætter med at fortælle om sine planer:

- Vi kan tage marinebiologer til byen, vi kan tage dykkeruddannelse til byen, naturvejleder og helt klart også turistuddannelser.

Det er i området ved Ebeltoft Havn, blandt andet ved den gamle tømmerhandel, at Carsten Nørgaard forestiller sig, at der kan ligge en række uddannelser. / Foto: Thomas Gam Nielsen, TV2 Østjylland

Syddjurs Kommune har sat gang i visionerne for kommunens fremtid, og det har udløst en debat i kommunens største by: Hvad er Ebeltofts fremtid?

Carsten Nørgaard tilhører den gruppe, som mener, at byen nu og her har brug for flere unge

Vi vil langsomt dø hen, hvis vi ikke gør noget aktivt nu. 
Carsten Nørgaard, beboer, Ebeltoft

De unge er et mål i sig selv, men de også et middel i en større plan om at få Ebeltoft på landkortet uden for turistsæsonen. Planen indeholder også ambitiøse ideer om en motorvej næsten hele vejen til byen, men det vigtigste er at skaffe unge til – både børnefamilier, men også unge under uddannelse.

- Vi vil langsomt dø hen, hvis vi ikke gør noget aktivt nu, fordi de ældre - og mig selv inklusiv - ikke behøver den store udvikling, og det er helt anderledes med unge mennesker. Der er meget mere dynamik i dem, siger han.

Hvert tredje over 65 år i Ebeltoft

Den seneste befolkningsprognose, som Syddjurs Kommune fik lavet i april 2017, slår problematikken for hele kommunen meget godt fast:

"Der forventes et markant fald i antallet af skolebørn. For gruppen af ældre pensionister forventes en markant stigning".

Gågaden i Ebeltoft er stadig lidt tom denne forårsdag, men når det bliver sommer plejer det at vrimle med turister.  / Foto: Thomas Gam Nielsen, TV2 Østjylland

Zoomer man ind på Ebeltoft, er tendensen endnu tydeligere.

Selvom antallet af nyfødte forventes at stige fra 34 børn i 2017 til 54 i 2029, så er tendensen stadig, at der er færre seksårige, som er klar til skolestart.

I dag er hver tredje beboer i Ebeltoft over 65 år, mens det forventes at være næsten halvdelen i 2029.

Og det er altså den udvikling, som Carsten Nørgaard og andre gerne vil vende. Planen er ambitiøs, men for Carsten Nørgaard og hans ligesindede er der ingen vej udenom.

- Vi skal skynde os mere, end vi tror, for jeg kan se, at der er flere og flere børnefamilier, der bliver bekymrede, når de nye årgange på skolen ikke er specielt store, siger Anette Fugl Buhl, der også vil have flere yngre til Ebeltoft.

En tredje vej: Fat på folk i den frie alder

Dan Andersen bor med udsigt over havnen i Ebeltoft. Han vil også gerne have unge til byen, men tror mere på, at byen skal satse på at få flere aktive voksne over 50 år til Ebeltoft.

Han er medstifter af foreningen Ebeltoft for Livet, der bruger begrebet "den frie alder" om par eller singler over 50 år, hvor børnene er flyttet, og hvor der er flere penge til forbrug.

VIDEO: Hør et længere interview med Dan Andersen, som mener, at en satsning på at lokke folk i den frie alder til Ebeltoft kan supplere den anden markedsføring af byen, som foregår lige nu. 

Foreningen tror på, Ebeltoft kan lære af den amerikanske delstat Florida, som er blevet et mekka for ældre amerikanere.

- Hvis vi får fat på de mennesker, så vil det generere flere arbejdspladser i Ebeltoft. Det vil være folk til serviceerhvervene, men det vil også være læger, fysioterapeuter og psykologer, siger Dan Andersen.

Ebeltoft for Livet har holdt et velbesøgt borgermøde, og foreningen har arbejdet sammen med Syddjurs Kommune om at få flere i den frie alder til at bosætte sig.

- Så lige nu skal vi målrettet markedsføre byen til de rette folk, siger Dan Andersen.

Balancen må ikke tippe

Carsten Nørgaard var også med til borgermødet, som Ebeltoft for Livet holdt.

- Ebeltoft for Livet taler om Florida-effekten, men det tror jeg ikke på som en bæredygtig løsning. De aktive ældre bliver jo også gamle og plejekrævende til stor udgift for kommunen, siger han og uddyber:

- Jeg frygter desuden, at vi kan ende som et kedeligt turiststed, som folk mister interessen for.

VIDEO: Carsten Nørgaard uddyber her, hvorfor det er vigtigt at få flere uddannelser til Ebeltoft, og hvorfor det ikke er nok at satse på børnefamilier. 

Under borgermødet blev de modsatrettede holdninger meget tydelige, husker Carsten Nørgaard. Nu fornemmer han, at fronterne ikke er så skarpt trukket op, men det er stadig vigtigt for ham, at det først og fremmest unge, som byen skal satse på.

- Det er okay, at der kommer nogle flere velbemidlede aktive seniorer, men det går kun, hvis der kommer endnu flere unge, som kan være med til at tippe balancen. Det er helt essentielt, hvis Ebeltoft skal udvikle sig, siger Carsten Nørgaard.

Denne historie er skrevet af TV2 ØSTJYLLANDS lokalreporter i Syddjurs Kommune, Thomas Gam. Du er velkommen til at deltage i debatten om Ebeltofts fremtid på hans Facebook-side

Hvis du har en god historie, kan du finde din lokalreporter her og kontakte vedkommende med dit tip.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her