Grædefærdig dyrepasser gav næsehorn farvelkys

Næsehornet Mandela sendes fra Djursland til topsikret naturpark i Afrika

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Dyrepasser Nicklas Gotfredsen er tydeligvis meget (!) glad for næsehornet Mandela. Se og hør med her.

- Hej trolde. Hej skat. Hej mande. Du er en god dreng.

Dyrepasser Nicklas Gotfredsen var tydeligt berørt, da han onsdag tog afsked med næsehornet Mandela i Ree Park.

Det sorte næsehorn starter nu en længere rejse mod naturparken Akagera National Park i det østafrikanske land Rwanda.

Her skal Mandela sættes ud i naturen, hvor den forhåbentlig vil sprede sine meget udrydningstruede gener.

- Jeg har kendt ham, siden han blev født nytårsmorgen for snart fire år siden. Det er som at sende sin unge fra reden. Det er utrolig følelsesladet, siger dyrepasser Nicklas Gotfredsen fra Ree Park til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Mandela får her et farvelkys af dyrepasser Nicklas Gotfredsen inden sin store rejse. 

En truet eksistens

Det er et af Ree Parks vigtigste formål, at parken kan sende dyr ud i naturen igen. Det er dog ikke en smal sag at flytte et næsehorn fra Djursland til Rwanda.

- Det er en meget stor, international koordineret operation, hvor en lang række organisationer skal godkende projektet. Det er der blevet arbejdet på i flere år, siger direktør for Ree Park, Jesper Stagegård, til TV2 ØSTJYLLAND.

Mandela skal på langtur, fordi den har den rigtige genetiske sammensætning til at kunne supplere bestanden af vilde dyr i Rwanda, lyder det fra direktøren.

Min opsparing kommer til at gå til en ferie i Afrika. Jeg skal helt klart ned at følge op på ham.
Nicklas Gotfredsen, dyrepasser, Ree Park

Det sorte næsehorn er meget truet. I alt eksisterer der kun 5000 sorte næsehorn i naturen, og krybskytter skyder omkring tre næsehorn om dagen.

Mandela blev født nytårsnat i 2015 i Ree Park. Han var det første sorte næsehorn, der blev født i Skandinavien.

Iris-scannere og fingeraftryk

Næsehornet Mandela kan dog sove roligt i naturparken Akagera National Park i Rwanda, mener Jesper Stagegård fra Ree Park.

- Sikkerheden i området er ekstrem. At se deres sikkerhedsrum er fuldstændig som at gå ind i en spionfilm. Der bliver iris-scannet øjne, og der bliver aflæst fingeraftryk for at komme ind i området, som er fyldt med kameraer og droner. Så den del er jeg faktisk ikke bange for, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Her ses Mandela, da han var en ung næsehornskalv.  / Foto: Ree Park Safari

Inden det knap fire år gamle næsehorn kan sættes løs i naturparken, skal Mandela først tilbringe nogle måneder i en stor tjekkisk naturpark.

Her skal han vænne sig til at være sammen med de fire andre næsehorn, der skal være hans følgesvende til Afrika.

Mandela og co. bliver i juni måned sat ud i Akagera National Park i Rwanda, og dyrepasser Nicklas Gotfredsen ved godt, hvor han kommer til at tilbringe sin sommerferie.

- Min opsparing kommer til at gå til en ferie i Afrika. Jeg skal helt klart ned at følge op på ham, og vi tager også derned, når han bliver rykket fra Tjekkiet til Afrika, siger Nicklas Gotfredsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Det var kærlighed ved første blik, da Mandelas mor ankom til Ree Park og mødte faren Thabo. 

Næsehornet Mandela blev født i Ree Park nytårsmorgen 2015. Det er det første sorte næsehorn, der er født i Skandinavien. Mandelas far, Thabo, ankom til Ree Park i 2010, mens moren Bashira landede i parken i 2012.

Mandela er ikke det første dyr, der skal tilbage til de oprindelige omgivelser fra Ree Park. Parken har også sendt afrikanske antiloper tilbage til deres oprindelige habita.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her