Jørn klager over kommunen: Nægter at acceptere stor ekstraregning
Ifølge Jørn Utzon vil det koste ham minimum 50.000 kroner om året at gøre det arbejde, kommunen tidligere stod for.
Et vandløb i et sommerhusområde i Elsegårde på Djursland skal holdes fri for sand, skidt og sager, der forhindrer vandet i at strømme igennem det og ud i havet ved Ebeltoft.
Det er et arbejde, der koster tid og penge, men det er nødvendigt for at sikre, at området på flere hundrede hektar ikke oversvømmes.
Hidtil har Syddjurs Kommune sørget for at udføre vedligeholdelsesarbejdet, men nu har kommunen besluttet, at det pr. 1. juni er de 30 lodsejere langs vandløbet, der har pligt til at vedligeholde det.
Og som dermed hænger på udgiften.
Jørn Utzon er blandt de sommerhusejere, som skal overtage ansvaret. Han mener, at det kommer til at give ham en årlig udgift på et sted mellem 50.000 og 75.000 kroner, og det er penge, han nægter at betale, siger han til TV2 Østjylland.
- Jeg skal stå for et vandløb, jeg ikke har nogen som helst glæde af, og så med den her enorme udgift. Det er simpelthen ikke rimeligt, siger Jørn Utzon, hvis grund går helt ned til stranden og har været i familiens eje i mere end 50 år.
Vandløbet snor sig igennem hans sandstykke.
Vandet løber derimod ikke hen over hans grund, hvor sommerhuset står. Det løber i rør under grunden. Derfor føler han, at han skal betale for, at andre kan komme af med deres overfladevand.
Jørn Utzon kan faktisk også risikere at stå med ansvaret, hvis manglende passage i grøften fører til oversvømmelse hos naboerne.
Og så mener han, at kommunen i 2020 brugte 142.000 kroner på at ordne et rør på hans nabogrund, der havde forskudt sig. Sådan en pludselig ekstraudgift vil slå benene væk under den pensionerede lærer fra Bagsværd.
Han har derfor anket kommunens afgørelse til Miljø- og Fødevareklagenævnet i håb om at få den ændret. I første omgang har Syddjurs Kommune tre uger til at svare på, om de vil trække afgørelsen tilbage eller lade sagen køre i klagenævnet.
Herefter går der forventeligt omkring et halvt år, før sagen er afgjort.
- Det handler om, at jeg ikke vil hænge på den her udgift alene, når hele vandløbet er afhængigt af det udløb, der er på min grund. Det er derfor, jeg kører det så hårdt og bruger tid og penge på en advokat, som hjælper mig, siger Jørn Utzon.
Det skulle være ens for alle
Privatiseringen hænger sammen med, at den tidligere Ebeltoft Kommune ofte havde ansvaret for vandløb og derfor betalte for alt, hvad der vedrørte vedligehold.
Sådan gjorde man ikke i henholdsvis Rønde, Midtdjurs og Rosenholm kommuner, men efter kommunesammenlægningen i 2007 til Syddjurs Kommune skulle det være ens for alle borgere på tværs af hele området.
Flere vandløb er allerede blevet privatiseret de senere år, fordi kommunen har vurderet, at der er "meget få offentlige interesser knyttet til dem", hvorfor de "primært tjener private afvandingsinteresser", som der står i afgørelsen til Jørn Utzon fra Syddjurs Kommune.
Der står også, at kommunen sørger for at foretage de fornødne udbedringer, så vandløbet overdrages til bredejerne i regulativmæssig tilstand.
Det er 13 år siden, sagen begyndte
Hos Syddjurs Kommune siger afdelingsleder Morten Hundahl Pedersen fra teknik og miljø, at han sagtens kan forstå det, hvis borgerne klager over afgørelserne. Det er de i deres gode ret til.
Det ændrer dog ikke på, at han mener, kommunen - og det vil sige ham selv - har truffet den rigtige beslutning.
- Det her er jo en sag med en efterhånden meget lang historik. Jeg mener, vi startede med at kigge på Tuekærgrøften tilbage i 2010, så vi har brugt lang tid på at finde frem til den løsning, vi mener, er mest fair. Og det er altså at gennemføre den her privatiseringsproces, så andre skatteydere ikke skal være med til at betale for vedligehold, siger Morten Hundahl Pedersen.
- Vi følger bare vandløbsloven, og jeg mener, man bør acceptere sådan en udgift som en del af det at være ejer af en grund med et vandløb, siger afdelingsleder Morten Hundahl Pedersen.
Han kan ikke sætte beløb på, hvor meget den gennemsnitlige grundejer kommer til at skulle betale, men han mener ikke, det er i nærheden af de 50.000 til 75.000 kroner, som Jørn Utzon har regnet sig frem til.
Hvor blev brevene af?
Da Syddjurs Kommune i december 2021 skulle sende et høringsbrev ud til alle de berørte lodsejere, gik der noget galt med teknikken.
Informationerne om, hvordan man kunne indsende et høringssvar ift. privatiseringen af vandløbene, lå godt nok frit tilgængeligt på kommunens hjemmeside, men brevene blev ikke sendt direkte til lodsejernes e-boks.
Kommunen måtte derfor lade høringsperioden fra den 8. december til den 12. januar gå om med en ny tidsfrist for at svare. Den nye periode gik fra den 2. til den 31. marts 2022.
Kommunen modtog otte høringssvar, men kommentarerne i dem påvirkede ikke kommunens afgørelse.