Kæmpe naturområder på vej til Østjylland
Nye anbefalinger peger på, at der skal oprettes kæmpe naturområder i Danmark for at beskytte biodiversiteten. En del af stederne er i Østjylland.
Der skal ske noget for Danmarks biodiversitet nu.
Det mener Biodiversitetsrådet, som netop har udgivet sine anbefalinger til, hvordan vi bedst muligt hjælper den danske natur.
Helt konkret foreslår det, at der oprettes store, sammenhængende naturområder, som skal dække store dele af Danmark og genoprette og beskytte biodiversiteten.
I rådets forslag til, hvor naturområderne skal være, er Østjylland kommet på kortet.
Især Djursland og den sydlige del af Silkeborg Kommune ser ud til at kunne danne grobund for nye naturområder.
Naturen er presset
Anbefalingerne fra Biodiversitetsrådet er skabt ud fra en vurdering af, hvilke områder der har det bedste potentiale for at skabe sammenhængende naturområder.
Forpersonen for Biodiversitetsrådet, som også har været med til at udarbejde anbefalingerne, fortæller, at det er på tide at yde førstehjælp til naturen i Danmark.
- Biodiversiteten i Danmark er virkelig presset, og det har vi vidst længe. Vi har i mange år brugt landskabet alt for intensivt. Der er for lidt natur tilbage, og den natur, der er, har det simpelthen for dårligt, siger Signe Normand, som er forperson for Biodiversitetsrådet.
Vil beskytte naturen
Biodiversitetsrådet har lavet anbefalingerne på baggrund af allerede eksisterende rapporter og analyser, som viser, hvor det ville være fornuftigt at skabe mere natur.
Særligt i Syddjurs Kommune ser det ud til, at der kan komme flere naturområder.
Steder som Ebeltoft, Grenå, Knebel, Ryomgård og Rønde kan muligvis blive hjemsted for de nye, store naturområder, og det er der en god grund til, lyder det.
- Det er lige netop de her områder, fordi det er de områder, hvor der er natur i forvejen og som samlet set vil sikre størstedelen af Danmarks biodiversitet. Det mylder af liv, som vi oplever, når vi går en tur i eksempelvis skoven, på heden, i klitterne, eller svømmer i søen, er det liv, som vil blive beskyttet, siger Signe Normand.
Fordele og ulemper
Hvilke biodiversitetsindsatser, der helt konkret skal foregå i de enkelte områder, vides endnu ikke, og det bliver ifølge Signe Normand op til de enkelte lokalområder at planlægge og beslutte.
- Det næste trin er at se på, hvad der skal foregå inden for de her områder. Den eksisterende natur skal have det bedre, og de områder, der allerede er natur, skal genoprettes. Så er der en del af områderne, som nu er landbrug eller skovbrug, der skal omlægges til natur, siger Signe Normand.
Hvad er Biodiversitetsrådet?
Biodiversitetsrådet består af uafhængige eksperter, som har til opgave at rådgive regeringen og Folketinget om indsatser, der kan hjælpe til bedre biodiversitet.
Rådet beskæftiger sig med mange problemstillinger inden for natur og biodiversitet både på land og i vand.
Kilde: Biodiversitetsraadet.dk.
Signe Normand understreger også, at hun godt kan forstå, hvis man som lodsejer ikke umiddelbart har lyst til at deltage i naturprojekterne.
Derfor er det vigtigt med lokal dialog og at skabe incitamenter, der gør, at det kan betale sig at passe på og genskabe naturen.
- Det har selvfølgelig konsekvenser for, hvor store arealer vi kan dyrke og have skovbrug på. Men det har også mange gevinster for den natur, der er på arealerne i forhold til klima og faktisk også for at sikre rent drikkevand og vandmiljø, siger Signe Normand.
Håbet med anbefalingerne er, at Danmark får store, sammenhængende naturområder, som muligvis kan bidrage til en national målsætning om, at cirka 30 procent af Danmarks areal skal være beskyttede naturområder.