Lokale politikere kæmper for syrisk familie selv om myndighederne har udvist dem

Et flertal i kommunalbestyrelsen i Syddjurs Kommune går nu aktivt ind i en sag om udvisningen af en syrisk familie.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Familien Alkayem sammen med politiker Jesper Yde Knudsen fra Enhedslisten, der kæmper for at beholde dem i Syddjurs Kommune.

I Hornslet bor en familie på fem - en far og hans to døtre og to sønner på 8, 14, 18 og 19 år.

De flygtede fra Syrien på grund af krigen og har været i Danmark i 5,5 år.

Men ligesom flere hundrede andre syrere har de fået frataget deres opholdstilladelse, da den danske stat har vurderet, at det igen er sikkert at rejse tilbage til dele af Syrien.

Derfor har de fået et brev, hvor der står, at de skal være ude af Danmark senest den 23. september.

- Jeg er bange for at skulle tilbage til Syrien, for der er stadig krig. Jeg har det bedre, efter vi kom til Danmark, siger den 14-årige datter Rima Alkayem, der ligesom resten af sine søskende går i skole.

Mød den syriske familie i indslaget her.

Familien kommer oprindeligt fra byen Rif nær Damaskus. Men der ser de ikke en fremtid for sig.

- Jeg bliver ked af, for jeg kan ikke gøre noget ved det, siger den 19-årige storebror, Mohamad Owes Alkayem, der ved siden af skolen arbejder i Netto.

Flertal vil beholde familien

Men et flertal blandt politikerne i Syddjurs Kommune vil sætte en stopper for hjemsendelsen af familien.

Det gælder Alternativet, Radikale, Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten.

En af dem, der har underskrevet henvendelsen, er Michael Stegger Jensen.

Han er borgmesterkandidat for Socialdemokratiet, som allerede nu sidder på borgmesterposten i Syddjurs Kommune.

Da byrådet i Syddjurs Kommune tilbage i maj første gang henvendte sig til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, var det uden Michael Stegger Jensens underskrift.

Formuleringerne i det brev, flere andre partier tilsluttede sig var lige spidse nok, mener han, men i anden omgang kan han godt stå inde for ordlyden og for sagen.

Påvirker S-folketingsmedlem

Michael Stegger Jensen og Socialdemokratiet har dog hele tiden arbejdet på sagen, siger han til TV2 Østjylland.

- Vi arbejder både på de ydre og de indre linjer, og jeg har haft rettet kontakt til vores folketingsmedlem Leif Lahn Jensen. Så det er ikke sådan, at vi går op imod vores regering, siger Michael Stegger Jensen.

Han forklarer, at sagen om den udviste syriske familie hele tiden har haft hans opmærksomhed, for i Syddjurs Kommune har man både mulighed for og overskud til at sørge for, at familien kan blive i landet.

19-årige Mohamad Alkayem kan ikke se en fremtid for sig i Syrien.

- Vi kan ikke bestemme, hvad de gør i de andre 97 kommuner, eller hvad Regeringen gør, men i Syddjurs Kommune vil vi godt gå et skridt længere, end de andre gør, siger Michael Stegger Jensen og henviser til den sidste formulering i den skrivelse, der i maj landede på udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfayes bord.

Her står der: ”Syddjurs Kommune vil fortsat gerne påtage sig opgaven med at tilbyde sikkerhed og trygge rammer for de børn og familier i kommunen, der er flygtet fra krig og vold i Syrien.”

Den formulering står S-borgmesterkandidaten inde for:

- Så vi vil gerne hjælpe de her fire borgere i Syddjurs kommune.

Hvorfor giver det mening at et lokalt byråd går ind og blander sig i flygtningenævnets beslutninger?

- Fordi det handler om mennesker, og jeg synes, det er svært at stå som menneske og se til, hvordan fire børn nu pludselig skal sendes hjem til Syrien. Det bryder jeg mig ikke om, og derfor synes jeg, at vi som byråd har et ansvar for at prøve at ændre den beslutning, siger han.

Michael Stegger (S) om, hvorfor han nu går ind i den syriske families sag.

Om det kan lade sig gøre at få ændret beslutningen om at inddrage familiens opholdstilladelse med henblik på at udvise dem, er nu et åbent spørgsmål, og Michael Stegger Jensen trækker på det, da han svarer:

- Hmm. Det er godt spørgsmål… Det håber jeg, og det tror jeg også, at vi kan. Det er det, vi tror på, og det er også det, vi er sat i verden for som politikere. Altså at kunne skabe forandringer.

Ministeren holder fast

Selv om Syddjurs Kommune gerne ser, at udlændinge- og integrationsministeriet får ændret på beslutningen om at sende personer fra Syrien retur, er der umiddelbart ikke hjælp at hente hos udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Beslutningen om at ophæve flere hundrede syreres opholdstilladelser i Danmark giver mening, mener udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Det fremgår også af det svar, som Syddjurs Kommune fik retur fra ministeren midt i juni:

Her skriver ministeren blandt andet.

"Regeringen mener helt grundlæggende, at Danmark selvfølgelig skal give folk beskyttelse, så længe de har behov for det, men når forholdene i hjemlandet bliver forbedret, og der ikke længere er et behov for beskyttelse, så skal man rejse tilbage, og genetablere en tilværelse der."

"Det gælder for alle flygtninge – også syrere. Og det gælder uanset, om man er arbejdsløs, i arbejde, under uddannelse eller pensioneret, for alle er lige for loven."

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her