Må jeg klare mig selv? Nej, du må få hjemmehjælp
Elli Møller har fået afslag på at få elevationsseng, så hun selv kan komme op om natten. Kommunen vurderer, det er en forbrugsgode. I stedet sender de en hjemmehjælper.
Elli Gyldenløve Møller humper roligt ind på sit soveværelse og viser, hvor det er, hun må ligge om natten og vente på hjælp.
- Jeg har prøvet at tisse i sengen, mens jeg venter på hjemmehjælperen. Hun kan jo være travlt optaget et andet sted, siger hun.
Helst var hun fri for at få hjælp om natten, men som det er nu, kan hun ikke selv komme op.
- Jeg har også prøvet at vælte mig ned og rejse mig ved en lille skammel og så få fat i kommodeskufferne, men det er hårdt, siger hun.
Derfor har hun søgt Syddjurs Kommune om at få en elevationsseng.
Svaret har indtil nu været klart: Nej, det er en forbrugsgode og må betragtes som "sædvanligt indbo" i dag, så lovgivningen er tydelig - Syddjurs Kommune må og kan ikke yde støtte til en elevationsseng.
Det svar giver ingen mening for Elli Gyldenløve Møller.
- Jeg behøvede ikke at ringe efter dem om natten for at komme op, hvis jeg selv kunne komme op. Og det kunne jeg, hvis jeg havde elevationsseng, siger hun, inden hun tager en dyb indånding:
- Det synes jeg ikke, er særlig værdigt.
Udgift nu - besparelse i morgen
Hun fastholder, at hun kunne klare sig uden hjemmehjælp om natten, hvis kommunen ville give støtte til en seng.
I 2012 fik hun en hjerneblødning, der har gjort hende delvist spastisk lammet i venstre arm og ben.
Samtidig har hun haft diskusprolapser og er plaget af smerte.
Hendes læge har overfor Syddjurs Kommune skriftligt bekræftet sygdomsbilledet og har understreget, at en elevationsseng vil kunne gøre hende mere selvstændighed - noget Elli Gyldenløve Møller ønsker.
- Jeg synes, det er spild af ressourcer og spild af penge at bruge hjemmepleje på mig, hvis nogle få hjælpemidler gjorde, at jeg kunne klare mig selv.
I hendes nye seniorvenlige bolig i Hornslet er der ikke opvaskemaskine, så hjemmehjælpen kommer to gange om ugen og tager opvasken.
De gør også rent hver 14. dag, blandt andet fordi Elli Gyldenløve Møller falder, hvis hun bruger en støvsuger med ledning og slange.
Derfor har hun også søgt om en ledningsfri støvsuger. Igen er svaret nej fra kommunen.
Kommune: Vi må ikke tildele almindelige forbrugsgoder
Syddjurs Kommune mener, at selv hvis de ville, så måtte de ikke give de ting, som Elli Gyldenløve Møller har søgt om.
En principafgørelse fra Ankestyrelsen nævner specifikt, at der ikke må ydes støtte til støvsugere og opvaskemaskiner.
- Vi læner os op ad Ankestyrelsens principafgørelser, og det er også det, som vi har gjort i den konkrete sag, forklarer Ingelise Juhl, som er chef for Sundhed og Omsorg, Syddjurs Kommune.
Efter TV2 ØSTJYLLAND har henvendt sig i sagen, beklager kommunen dog en fejl på sengeområdet.
De fastholder stadig, at afslaget på en elevationsseng er rigtig, men de har givet Elli Gyldenløve Møller mundtligt afslag på en mere specialiserede plejeseng.
- Vi kan se, at borgeren har anmodet om en plejeseng, og det er ikke blevet grebet i første omgang. Det er en fejl, som vi erkender, men nu vurderer vi, hvorvidt hun kan bevilliges seng fra vores hjælpemiddelcenter, siger Ingelise Juhl.
Det kan betyde, at Elli Gyldenløve Møller måske får en plejeseng, så hun selv kan komme op om natten.
Hjerneskadeforeningen: - det er umenneskeligt
Hjerneskadeforeningen kender godt lovens ord om nej til almindelige forbrugsgoder.
Alligevel mener foreningens direktør, Morten Lorenzen, at Syddjurs Kommune tolker lovens underparagraffer så stramt, at de glemmer hele formålet med serviceloven.
- Det handler om at hjælpe borgere med handikap, så de kan klare sig selv, og det her er umenneskeligt, siger han.
Han kender til eksempler, hvor kommuner lykkedes med at give støtten, når en individuel og helhedsorienteret vurdering af den enkelte viser, at vedkommende faktisk ikke har råd til det, som der bliver søgt om.
- Det er et bevist valg fra kommunen om at vælge den løsning, de mener, er rigtig, siger direktør Morten Lorenzen.
Udvalgsformanden for Syddjurs Kommunes social- og ældreudvalget Jan Fischer (S) har afvist at ville kommentere på den kritik.
Vil gerne selv ordne tingene
Grundlæggende har Elli Gyldenløve Møller søgt om tingene, så hun er mere fri for hjemmehjælpen og kan klare sig selv mere.
Men hvorfor har du ikke selv købt en opvaskemaskine?
- Hvis jeg havde pengene til det, så gjorde det også gerne. Men der er ikke mange penge, når jeg bor for mig selv og klarer mig på førtidspensionen, siger hun.
Et synspunkt Hjerneskadeforeningen bakker op om.
- At bo alene på en førtidspension, det er hårdt rent økonomisk, siger Morten Lorenzen.
Derfor mener han, at når bestemte ting bliver betragtet som normale forbrugsgoder, så glemmer myndighederne at skele til, at der er folk, som ikke har penge at klare sig for.
Når alt er betalt
Elli Gyldenløve Møller oplyser, at hun har 1.400 kroner om måneden., når alle faste udgifter til husleje, vand, varme, el og medicin er betalt. Derudover får hun fra kommunen udbetalt godt 2.400 kroner i rater fra, så hun i alt har 3.800 kroner til mad, drikke, tøj med mere, når alt er betalt.
Elli Gyldenløve Møller har klaget til Ankestyrelsen og håber, at hun kan få en ledningsfri støvsuger og en opvaskemaskine.
På den måde ville hun gerne spare kommunen for hjemmehjælpen, og samtidig selv få mere indhold i hverdagen.
- Det vil give meget ro på, at jeg ikke har det at spekulere på mere, siger hun og slutter:
- Og så havde jeg også mere at give mig til i løbet af dagen, hvis jeg selv kunne gå og ordne de ting.