Prins Henrik begejstrede som protektor: - Han gav sig tid til at hilse på folk

På Fregatten Jylland og på Tunø Festival har man været meget glad for at have prins Henrik som protektor

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Video: TV 2 ØSTJYLLAND / Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Splitflaget var på halvt på det gamle krigs- og kongeskib Fregatten Jylland i Ebeltoft onsdag. Her har Prins Henrik betrådt dækket utallige gange.

Den afdøde prins Henrik var protektor for Fregatten Jylland gennem 35 år, og i den periode har han været meget vigtig for museet, der udstiller verdens længste træskib.

- Hver eneste gang, vi skulle åbne en udstilling, så har han været her og klippe den røde snor over, siger Paul Erik Haugaard Christensen, der er formidler på Fregatten Jylland.

Hver eneste gang, vi skulle åbne en udstilling, så har han været her og klippe den røde snor over.
Paul Erik Haugaard Christensen, Fregatten Jylland

Prins Henrik har haft stor betydning for Fregatten, blandt andet på grund af den opmærksomhed, der fulgte med, når han var på besøg. Men også fordi, han har skaffet ting til skibet.

Til skibets kongegemak har prins Henrik skaffet helt originale rekvisitter fra de kongelige depoter.

- Så sørgede han for, at vi fik Christian den Niendes originale sengetæppe, og det er vi vældig beæret over. Det giver udstillingen en ekstra dimension, siger Paul Erik Haugaard Christensen.

På Fregatten Jylland pryder Kong Christian den Niendes sengetæppe sengen i kongegemakken på skibet. Det havde Prins Henrik fundet frem fra de royale gemmer.

- Vi kommer klart til at savne prins Henrik som protektor her. Han har været en fantastisk mand for os. Der var en aura omkring Henrik. Han gav sig tid til at hilse på folk – hele vejen hen, siger Claus Skotte-Lund, der er værftkoordinator, Fregatten Jylland i Ebeltoft.

I det øjeblik, hvor du trykkede hans hånd, så kunne man bare mærke, det skal nok gå det her, og så fik man det rigtig hyggeligt.
Lars Løhndorf, Tunø Festival

Både Claus Skotte-Lund og Paul Erik Haugaard Christensen her har kendt prinsen i mange år igennem deres arbejde på Fregatten.

- Prins Henrik var et utroligt engageret menneske, han engagerede sig i mennesker. Han var altid høflig, venlig og smilende, og henvendte sig til folk. Så det var der mange, der var glade for, siger Paul Erik Haugaard Christensen, der er formidler på Fregatten Jylland.

Fik det hyggeligt

Et andet sted på et helt andet type fartøj – nemlig på Tunøfærgen – flager man også på halvt. På Tunø havde prins Henrik også stor betydning.

- Jeg blev sgu ked af det. Jeg synes, det var et stort tab for os, siger Lars Løhndorf, der er talsmand for Tunø Festivalen.

Prins Henrik har i flere omgange besøgt øens festival, hvor han var protektor og æresmedlem.

- Man var så nervøs lige indtil, man skulle møde ham. I det øjeblik, hvor du trykkede hans hånd, så kunne man bare mærke, det skal nok gå det her, og så fik man det rigtig hyggeligt, siger Lars Løhndorf.

I videoen øverst i artiklen kan du se folkene fra Fregatten Jylland og Tunø Festival fortælle om prins Henriks betydning.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her