Regitze har netop født i brusekabine - det var slutningen på lang rutsjebanetur
Jordemødre undrer sig over, at region lukkede ned for hjemmefødsler. Regitzes lille søn bestemte selv.
Han er blot fire dage gammel, lillebror. Det hedder han indtil videre. Han kom til verden i en brusekabine på et badeværelse i Rønde på Djursland. Det var lige, som hans mor gerne ville have det.
Mor hedder også Regitze Mortensen. Hun er 26 år og frisør. Hun fandt ud af, at hun var gravid for anden gang omkring 1. oktober 2019.
Dengang havde ingen hørt om coronavirus, COVID-19. Alt var, som det engang var.
En mavepuster
En tilfældig dag, mens Regitze var gravid, læste hun, at myndighederne i realiteten havde forbudt kvinder at føde hjemme på grund af udbruddet af coronavirus, COVID-19.
Jordemødre måtte ikke længere tage ud og hjælpe kvinder med at føde i eget hjem, lød meldingen fra Region Midtjylland.
For Regitze var meldingen, så at sige, en mavepuster.
Hendes toårige søn, Carl, var blevet født på Skejby Hospital (inden familien flyttede til Rønde). Hun havde lovet sig selv, at hun ville føde i hjemmet, hvis hun blev gravid igen.
- Jeg blev sindssygt ked af det. Jeg havde ikke lyst til at sidde i en bil med veer i 40 minutter, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og tilføjer:
- Der er lavet undersøgelser, der viser, at det er mindre kompliceret at føde hjemme, og i Danmark har man ret til en fødselshjælper. Der var rigtig mange gravide kvinder, der var vrede over, at man ville tage den ret fra dem, siger Regitze Mortensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Bange for hospitalet
De undersøgelser, Regitze nævner, hiver hun ikke op af en hat. Det bekræfter vicechefjordemoder på Aarhus Universitetshospital, Ann Birgitte Havelund Nielsen.
- Vi ser færre indgreb hos kvinder, der føder hjemme, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Forudsætningen er dog, at den enkelte jordemoder ikke forventer komplikationer i forbindelse med fødslen. Kvinder vil altså kun blive visiteret til at føde hjemme, hvis de er sunde og, så at sige, helt almindelige.
En ting er statistik i forhold til at føde hjemme. En anden ting er coronavirus. Regitze Mortensen kunne simpelthen ikke forstå, at hun skulle tage ind på regionshospitalet i Randers for at føde.
- Jeg var nervøs. På det tidspunkt får vi hele tiden at vide, at man skal blive hjemme og passe på sig selv, og så skal jeg tage hen, hvor der måske er størst risiko for at blive smittet. Det, synes jeg, var mærkeligt, siger Regitze Mortensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Svært at forklare
Igen er hun på bølgelængde med vicechefjordemoderen på Aarhus Universitetshospital.
- Det har været svært at forklare, hvordan man på den ene side sagde, at folk ikke skulle tage til læge, og at ingen skulle bevæge sig ind på et sygehus, undtagen lige fødende, siger Ann Birgitte Havelund Nielsen og fortsætter:
- Mange har været bange for at udsatte sig selv og sit barn for coronasmitte ved at tage ind på hospitalet. Jeg kan godt forstå, at man drager den konklusion, selvom den måske ikke nødvendigvis er korrekt.
Ingen anbefaling fra Sundhedsstyrelsen
Sundhedsstyrelsen har på intet tidspunkt anbefalet landets hospitaler at suspendere hjemmefødsler for raske kvinder.
Af samme grund undrer det Ann Birgitte Havelund Nielsen, at Region Midtjylland traf beslutningen om, at det ikke længere skulle være muligt at føde hjemme.
- Sundhedsstyrelsen anbefalede blot, at kvinder ikke skulle føde hjemme, hvis de var smittede. Det var en politisk beslutning i Region Midtjylland, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Det undrer mig, at man ikke stolede på, at de lokale ledelser kunne lukke ned for hjemmefødsler, hvis det var nødvendigt, lyder det.
Privatpraktiserende jordemoder ved den silkeborgensiske klinik Den Lille Jordemoder, Mona Bindner, kan bekræfte, at mange kvinder var skuffede over regionens beslutning.
- Jeg har snakket med ekstremt mange gravide, der var frustrerede og bange, fordi hjemmefødsler blev suspenderet. Mange var bange for, at de kunne blive smittede på sygehuset, og der kan også være ting i bagagen, der gør, at nogle er mere trygge ved at føde hjemme, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Frygtede for fødselsberedskab
Ifølge direktør i Region Midtjylland, Ole Thomsen, valgte man at indstille hjemmefødsler for at minimere smitterisikoen for personalet på hospitalerne. Det var en beslutning, regionerne traf i fællesskab.
- Vi prøvede på et tidspunkt at sende 20 ud af 26 læger fra en hud- og kønssygeafdeling hjem, fordi én medarbejder havde været i Østrig. Vi var bange for, at vores fødselsberedskab ville falde fra hinanden. Det var det, vi forsøgte at gardere os imod, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Men kan en jordemoder ikke også blive smittet af en fødende kvinde på et hospital?
- Det kan hun godt, men på hospitalet har vi minimeret risikoen ved, at der maksimalt er én pårørende med. I et hjem er det mere på familiens præmisser, og vi har ikke kontrol over, hvor mange pårørende der er med.
Frustration i perspektiv
Ifølge Ole Thomsen var det også et spørgsmål om kommunikation, at man suspenderede hjemmefødsler for alle.
- Der var utrolig mange regler på det tidspunkt, og det var nemmest for os som hospitaler at sende nogle klare og ensartede retningslinjer til patienterne. Den entydighed var nødvendig, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Kan du forstå, at mange kvinder var bekymrede over at skulle tage ind på et hospital og føde?
- Det kan jeg sagtens. Jeg kan også sagtens forstå, at det har været trist, at nogle har sagt farvel til døende ægtefæller med visir og handsker på, men det har alligevel været det, man er blevet budt. Der har været meget større barrierer mellem mennesker, og den barriere har også ramt gravide og fødende.
Først så hun frem til at føde hjemme - lykkeligt uvidende om pandemien, der ventede.
I lang tid prøvede hun at vænne sig til tanken om at føde på Regionshospitalet Randers.
1. maj lød meldingen, at hun og andre gravide kvinder alligevel måtte føde hjemme.
- Det har været nogen af en rutsjebanetur, siger Regitze Mortensen.
Epilog
'Lillebror' var blevet født hjemme under alle omstændigheder. Coronavirus eller ej. Han havde nemlig travlt med at komme ud. Han kom til verden klokken 04.35 den 7. juni.
- Fødslen gik meget hurtig. Jeg tror ikke lige helt, vi havde fanget, at fødslen var i gang. Det hele tog en halv time, og jordemoderen nåede ikke herud, siger Regitze Mortensen.
Regitze og Daniel nåede dog at ringe til deres jordemor, som guidede dem gennem forløbet. Regitzes mor kom et kvarters tid efter fødslen. Toårige Carl sov i soveværelset.
- Min historie endte vildt godt og lykkeligt.
Omkring tre procent af alle fødsler i Danmark finder sted i eget hjem.