Rotter ødelægger veje og kloakker: Pias hus slår revner

Rotter lever ikke bare i vores kloakker. De ødelægger dem også. Det gav skader på Pia Axelsens hus, og hun frygter, der kan komme flere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Peter Mikkelsen fra Syddjurs Spildevand ser ofte, at rotter har været på spil, når kloakrør er ødelagt.

Familien Axelsen i Hornslet bor ud til en trafikeret vej med meget tung trafik. Tilbage i påskedagene gav vejen efter, og huset begyndte at ryste. Årsagen var rotter, som havde ødelagt kloakrørene under vejen og gravet sand og beton væk, så vejen sank og revnede.

- Det gav vibrationer i hele huset, når de kørte over hullet. Jeg var oprigtig bange for at være her i påskedagene. Det var virkelig voldsomt, fortæller en stadig mærket Pia Axelsen.

I alle byer ligger der døde ledninger, som er ufattelig dårlige og ufattelige kostbare at skulle ned og reparere efter rotter
Peter Mikkelsen, Syddjurs Spildevand

Det fik også betydning for huset, som fik mange sætningsskader, ødelagt puds og et trægulv, der revnede. Det har familien nu valgt selv at udbedre og betale af egen lomme for at undgå, at skaderne udviklede sig.

Peter Mikkelsen fra Syddjurs Spildevand ser ofte, at rotter har været på spil, når kloakrør er ødelagt.
/4

Rotter på spil - igen

Peter Mikkelsen fra Syddjurs Spildevand rykkede hurtigt ud, da han hørte om hullet i vejen foran familien Axelsens hus. Desværre er det ikke første gang, rotter har ødelagt kloak og vej.

- Vi ser stort set ugentligt, at vi har nogle skader med rotter. De laver sætningsskader på rørene, enten ind mod en have eller ude i vejen som tilfældet her, fortæller han.

En af de helt store udfordringer i kampen mod rotterne er de mange døde rørledninger, som fortsat ligger i jorden. Altså rør, som ikke længere er i brug, men som er det perfekte redested for rotter.

Jeg kan vågne om natten, når der kører en lastbil forbi. Og den skræk for de der dage, den sidder stadigvæk i mig.
Pia Axelsen, Hornslet

- I alle byer ligger der døde ledninger, som er ufattelig dårlige og ufattelig kostbare at skulle ned og reparere efter rotter og fylde op, siger Peter Mikkelsen og forklarer, hvorfor rørene overhovedet ligger i jorden.

- Der er nogen, som har gravet på et tidspunkt, der måske skulle have gjort det lidt bedre. Det her er fortidens synder, som vi går og reparerer på og bekoster en masse penge.

Kæmpe udgift

Det kan være svært at se, hvor rotterne er i gang med at ødelægge og grave omkring rør, inden det er for sent, og der pludselig er et hul i vejen. Derfor kan spildevandsselskaberne først rykke ud, når de har en mistanke.

- Alle de steder, hvor der er huller, udbedrer vi. Hvor der ikke er huller, gør vi ikke noget, fordi vi ikke kan udrydde rotterne i kloakkerne. De vil altid være der, fortæller driftsleder ved Syddjurs Spildevand, Kathrine Edward.

Jeg tænker, at de næste mange år vil vi se de skader, vi har nu, hvor asfalten er synket, og der er et decideret hul i vejen.
Peter Mikkelsen, Syddjurs Spildevand

Rotter søger ud af kloakkerne for at finde mad, rent vand og tørre redepladser. Det ville dog afhjælpe noget af problemet, hvis vi fik nye kloakker overalt, mener driftslederen.

- Det ville løse rigtig mange problemer, men det koster, og vi er oppe i milliarder. Bare for Syddjurs snakker vi milliarder for at skifte hele vores ledningsnet. Og der er ikke nogen til at betale den regning, siger hun.

Peter Mikkelsen fra Syddjurs Spildevand ser ofte, at rotter har været på spil, når kloakrør er ødelagt.
/3

Problem overalt

Det er ikke kun i Syddjurs, der er store udfordringer med døde kloakledninger og rotter. Både DTU og Teknologisk Institut oplyser til TV2 ØSTJYLLAND, at der i hele landet er et efterslæb med gamle kloakledninger, som potentielt kan trues af rotter.

At problemet findes i hele Danmark fortæller også Henrik Brødsgaard, Senior Projektleder hos Cowi, som har arbejdet med planlægning og projektering af spildevandssystemer i 35 år.

- Vi har en meget store udfordring, og det skyldes blandt andet, at forsyningsselskaberne har et efterslæb på at forny deres kloakker, siger han.

Man regner med, at kloakrørene kan holde omkring 75 år, men der er nogen, som allerede har nået pensionsalderen, mens andre har taget skade af for eksempel kemikalier. Derfor er fornyelse den bedste løsning i kampen for, at rotterne ikke ødelægger vores kloakker. Henrik Brødsgaard tror dog ikke, vi kan udrydde rotterne. I stedet skal vi gøre det sværere for dem at leve, og her skal vi som private husejere også gøre en indsats, påpeger han.

- Man kan have en velfungerende kloak ude i vejen, men så kan rotterne bare gå op og bo i stikledninger hos private. Det kan godt være, vi skal forny de offentlige kloakker, men de private trænger endnu mere, fortæller Henrik Brødsgaard, Senior Projektleder hos Cowi.

Tip os

Har du selv oplevet skader på grund af ødelagte kloakrør, eller kender du nogen, som har. Så vil vi meget gerne høre fra dig.

Tip os

Frygter for fremtiden

Tilbage i Hornslet er den ødelagte del af kloakken foran familien Axelsens hus blevet repareret og hullet lukket. Familien er dog ikke sikker på, det ikke kan ske igen.

- Problemet ved vejen er der jo stadigvæk. Jeg kan simpelthen ikke se, hvordan vi kan sikre vores hus, og sikre at den udgift, vi har haft forbundet med de her skader, ikke er spildt, siger Pia Axelsen.

Peter Mikkelsen fra Syddjurs Spildevand tror heller ikke, han får mindre travlt i fremtiden.

- Jeg tænker, at de næste mange år vil vi se de skader, vi har nu, hvor asfalten er synket, og der er et decideret hul i vejen, siger han.

Et halvt år efter de rystende påskedage sidder frygten stadig i Pia Axelsen.

- Jeg kan vågne om natten, når der kører en lastbil forbi. Og den skræk for de der dage, den sidder stadigvæk i mig, fortæller hun.

Der er for tiden en forsikringssag i gang mellem familien Axelsen, kommunen og Syddjurs Spildevand.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her