Såret hest: Molslaboratoriet erkender fejl
Et GPS-halsbånd havde sat sig fast om ørerne på en hest i Molslaboratoriet. Mandag blev hesten bedøvet, og halsbåndet blev fjernet, men det var alt for sent, erkender museumsdirektøren nu.
Dyr på Molslaboratoriet er nok en gang centrum i en debat om dyrevelfærd. Denne gang er det billeder af én af museets heste, der er gået viralt på de sociale medier, hvor det er blevet delt hundredevis af gange.
Billederne viser hesten, som har fået sit GPS-halsbånd op over det ene øre, så halsbåndet har sat sig fast.
Molslaboratoriet har også slået billeder op af hesten. Her fortæller Molslaboratoriet, at halsbåndet har siddet forkert i nogle dage, men at man har fulgt situationen tæt med rådgivning fra dyrlæger.
Nu beklager de dog, at de selv besluttede - udenom dyrlægens anbefalinger - at lade hesten gå henover weekenden uden at få fjernet halsbåndet.
- Vi beklager, at dyret har fået sårene. Vi har ikke handlet i ond vilje, men vi har ikke fået taget de nødvendige sikkerhedsmæssige foranstaltninger, siger Bo Skaarup, der er museumsdirektør hos Naturhistorisk Museum, til TV2 ØSTJYLLAND.
Trodsede anbefalinger
Ifølge Molslaboratoriet har hesten været under skærpet tilsyn af museets dyrlæge, ligesom den blev tilset den 28. april af politiet og Fødevarestyrelsen.
Her var det anbefalingen fra dyrlægen, at man ikke greb ind over for fejlplacerede GPS-halsbånd, da hesten var drægtig. Den 30. april folede hoppen et velskabt føl, og det blev vurderet fra museets side, at man kunne vente med at afmontere GPS-halsbåndet til efter weekenden, så længe hoppen var under observation.
- Vi må desværre erkende, efter afmonteringen af GPS-halsbåndet, at halsbåndet har siddet længere tid på hoppen end dyrevelfærdsmæssigt rimeligt. Det beklager vi dybt!, siger Bo Skaarup.
Halsbåndet er fjernet
Mandag blev hesten bedøvet og fik fjernet det gnavende halsbånd. Et opslag med billeder af hesten efter den fik halsbåndet af, er efterfølgende blevet delt mere end 600 gange.
På trods af at Molslaboratoriet oplyser, at man har rådført sig med flere dyrlæger om situationen, er mange brugere skeptiske overfor dyrevelfærden på stedet.
- Vi må desværre konstatere, at det var en fejlvurdering fra vores side at vente med behandlingen til mandag morgen. Vi skulle have handlet, så snart hoppen havde folet, som anbefalet af den tilknyttede dyrlæge, lyder det fra Bo Skaarup, der er museumsdirektør hos Naturhistorisk museum.
Molslaboratoriet oplyser til TV2 ØSTJYLLAND, at hoppen ikke får sit GPS-halsbånd på igen, og de er i dialog med myndighederne om, hvorvidt området skal afspærres at give ro til dyrene.
- Da man skulle tage halsbåndet af, var det en vanskelig sag, fordi hoppen var skræmt. Den massive kritik på sociale medier førte til, at mange kom ud for at tage billeder, og det gjorde situationen værre, siger Bo Skaarup, der understreger, at det ikke er med deres gode vilje, da de "ikke vil skjule noget".
Beslutningen om at afspærre området skal dog tages af myndighederne og ikke af museet, siger museumsdirektøren.
Dyrenes beskyttelse er opmærksomme
Hos Dyrenes Beskyttelse har man også noteret sig sagen, men man har dog ikke tænkt sig at gå videre med den, da Fødevarestyrelsen som tilsynsmyndighed allerede er inde over.
De mener dog, at sagen er et klart eksempel på problemerne ved at have vilde dyr i indhegning.
- Det her er et grumt eksempel på, hvor galt det kan gå, når man føler, man fører tilsyn ofte nok, men ikke får grebet ind, siger Yvonne Johansen, der er dyreværnschef hos Dyrenes Beskyttelse.
Da der er tale om forvildede dyr, er det, som Molslaboratoriet også beskriver, en kompliceret opgave, når dyret skal bedøves og behandles – særligt, når der er tale om en drægtig hoppe.
Giver det så ikke god mening, at man ventede?
- Man kan altid være bagklog – om man havde ventet, hvis man kendte til sårene. Men det viser, hvor kompliceret det er, når man har heste på den måde, men samtidig en pligt til at gribe ind. Det er uheldigt, at det kommer dertil, og i sidste ende er det dyrene, der betaler prisen, siger Yvonne Johansen.