Tyskertårn og kanoner: Historisk sti indviet ved Sletterhage

Nu er det muligt at mærke historiens vingesus langs en 3,6 kilometer rute på det sydligste Djursland

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Under 2. verdenskrig befæstede tyskerne Sletterhage på den sydlige spids af Djursland.

Den dag i dag er det stadig muligt at se resterne fra krigen, og fremover bliver det endnu lettere at få et indblik i, hvad der foregik på stedet i årene 1940-45. En historisk sti med flere nedslagspunkter er nemlig blevet etableret.

Der er et antal kanonstillinger ved Sletterhage, og to af dem har vi fritlagt, så man kan komme ned og kigge.
Sven Weel Jensen

- Vi har prøvet at lave en vandresti, som man kan følge fra fyret og ud omkring de befæstninger, der er herude – blandt andet radartårnet er en del af den, fortæller næstformand i Sletterhage Fyrs Venner Sven Weel Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Stien blev indviet fredag med navnet ’Kystbefæstningsstien’ og er 3,6 kilometer lang. For at give de besøgende en mere autentisk oplevelse har folkene bag måttet grave flere bygninger fri af sandet.

Tyskertårn med udsigt

Et af de mest opsigtsvækkende stop på turen er det såkaldte Tyskertårn, hvorfra tyskerne har drevet en radarstation og overvåget området. Den blev bygget til overvågning af skibs- og flytrafikken i det sydlige Kattegat.

- Der er blandt andet mandskabsrum, hvor de har haft deres apparater og ting, de skulle bruge. Hvor mange der har arbejdet med radaren ved vi ikke, men vi gætter på 15-20 mand, lyder det fra næstformanden.

VIDEO: Der er en imponerende udsigt fra Tyskertårnet, og det er tydeligt at se, hvorfor placeringen var ideel til overvågning af Kattegat. 

Fra tårnet kunne tyskerne se ud til alle øerne omkring Sletterhage. Radartårnet var nærmest udgangspunktet for hele befæstningen, hvor der var kanonstillinger, ammunitionsdepoter, mandskabsbarakker, et vandværk og flere andre bygninger.

Kunne dække 15 kilometer

I området var der altså således flere kanonstillinger, hvorfra tyskerne kunne skyde mod fjendtlige både og andre, der forsøgte at komme gennem Kattegat uden tilladelse.

- Der er et antal kanonstillinger ved Sletterhage, og to af dem har vi fritlagt, så man kan komme ned og kigge, forklarer Sven Weel Jensen.

Og det er fascinerende at tænke på, hvor meget kraft der kunne skabes ved disse stillinger.

VIDEO: Se her hvordan en af kanonstillingerne på Helgenæs ser ud i dag. 

- Kanonerne, der har været her, kunne dække op til 15 kilometer og nå over til Samsø og dække indsejlingen til Aarhus Havn. Fundamentet vejer 80-100 ton, siger Sven Weel Jensen.

Etableringen af den historiske sti er blevet til med økonomisk støtte fra Tved Fonden og massevis af frivillige arbejdstimer fra Sletterhage Fyrs Venner.

Kl. 15 blev stien officielt indviet, og den er nu åben for alle interesserede.

I videoen øverst i artiklen kan du se et interview med Sven Weel Jensen, hvor han fortæller baggrunden for etableringen af stien. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her