Fiskene forsvinder: Nu udstyres havørreder med sendere

Bestanden af havørreder falder. Nu har projektet 'Havørreden tilbage til Gudenåen' samlet 600.000 kroner til en ny undersøgelse, der skal finde ud af, hvor fiskene bliver af.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Lystfiskerne gør selv et stort arbejde for at hjælpe bestanden. Her bliver en havørred strøget for rogn. Arkivfoto. Foto: Erik Søndergaard
Af Lars Lauridsen / Henriette Rigmor Olsson og Henriette Rigmor Olsson
I samarbejde med TV MIDTVEST

Hvorfor bliver der stadig færre havørreder i Gudenåen?

Det skal en ny undersøgelse nu være med til at kaste lys over.

Bag undersøgelsen står en projektgruppe, der kalder sig Havørreden tilbage til Gudenåen. Gruppen præsenterede sine planer i september, og nu er finansieringen så endelig faldet på plads.

- Vi begynder til marts, og det bliver så godt at komme i gang, siger Per Frost Vedsted, der er initiativtager til projektet og næstformand i Bjerringbro & Omegns Sportsfiskerforening.

Der er flere bud på, hvorfor der bliver færre ørreder. Skarver og sæler har en stor appetit på havørreder, og lystfiskerne har også en mistanke om, at mange af ørrederne forsvinder i de engsøer, der er blevet etableret ved Randers. / Foto: Arkiv

Projektgruppen havde håbet på at samle over tre millioner, men endte på 600.000 kroner. Selv om det er et stykke fra den oprindelige ambition, har Per Frost Vedsted store forventninger til arbejdet, der går ud på at udstyre 100 havørreder med akustiske sendere.

Vi begynder til marts, og det bliver så godt at komme i gang.
Per Frost Vedsted, initiativtager og næstformand i Bjerringbro & Omegns Sportsfiskerforening​​​​

Der bliver tale om vilde fisk, som sættes ud i Skibelund Bæk og Lilleåen - begge vandløb, der er en del af Gudenå-systemet.

VIDEO: Det kan være en god idé at trække en gammel sweater på og starte på en frisk, men man skal måske lade være med at tage til Gudenåen, hvis man gerne vil fange fisk. I hvert fald klør både lystfiskere og biologer sig gevaldigt i skægget over, hvor bestanden af havørreder er blevet af. Indslaget er fra den 8. september 2019.

Kollaps i bestanden

På den måde kan man ved hjælp af lytteudstyr inde på bredden følge fiskenes vandring ud mod Randers Fjord og fastslå, hvor de eventuelt forsvinder.

Baggrunden for undersøgelsen er et markant fald i antallet af havørreder i Gudenåen. Folkene i projektgruppen taler ligefrem om et kollaps i bestanden, og flere lokale lystfiskerforeninger har allerede aftalt, at de havørreder, som medlemmerne får på krogen, skal sættes ud igen.

Der er flere bud på, hvorfor der bliver færre ørreder. Skarver og sæler har en stor appetit på havørreder, og lystfiskerne har også en mistanke om, at mange af ørrederne forsvinder i de engsøer, der er blevet etableret ved Randers.

Resultatet af undersøgelsen ventes til næste sommer.

Hvor kommer pengene fra?

Projekt Havørreden tilbage til Gudenåen har samlet 600.000 kroner til undersøgelsen. Her er bidragsyderne.

 

- Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforening: 140.000 kroner.

- Gudenåens Ørredfond: 100.000 kroner. 

- Lakseprojektet under Gudenåsammenslutningen: 20.000 kroner.

- Resten kommer fra fiskeplejemidlerne.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her