Havbrug om tusindvis af døde fisk: Et naturfænomen
Tusindvis af fisk er døde på havbrugene i Horsens Fjord. Årsagen skal findes i et naturfænomen, forklarer Dansk Akvakultur.
I weekenden kæmper havbrugene i Horsens Fjord for at få styr på årsagerne og de store konsekvenser, efter at tusindvis af fisk er døde. Foreløbig tyder det på, at en høj forekomst af alger er skyld i fiskedøden.
- Det er vigtigt at understrege, at det er et naturfænomen, der er skyld i det, siger Niels Dalsgaard, der er bestyrelsesformand for Dansk Akvakultur.
Dansk Akvakultur er en brancheorganisationen for opdrætserhverv for fisk og skaldyr, og de udtaler sig på vegne af havbrugene. Niels Dalsgaard forklarer, at der er kommet en havstrøm nordfra, som har bevæget sig ned langs den jyske østkyst og ind i Horsens Fjord. Strømmen har taget vand med sig, som er koldt og indeholder masser af ilt og salt. Ting som algerne skal bruge for at leve.
Algerne er som sådan ikke giftige, men de kan være så generende for fisken, at den risikerer at dø. Og det er, hvad undersøgelserne tyder på, er sket indtil videre.
- En forfærdelig, ulykkelig situation
Niels Dalsgaard fortæller, at der er er mange fisk lige nu, som er færdigopdrættet og klar til at blive solgt.
- Jeg kender ikke tallene endnu, men det er en forfærdelig, ulykkelig situation. Især for dem der har opdrættet fiskene i to-tre år, og det her så sker.
På havbrugene tjekker de alle burene og tager de døde fisk op. De bliver sejlet i land, hvor de så transporteres videre og bruges til biogas.
De seneste to dage er flere borgere i Snaptun og Glud stødt på døde fisk på vejene, som er blevet tabt under transporten. Det kan du læse mere om her.
HVAD ER ET HAVBRUG?
- Et havbrug er et produktionsanlæg på havet, hvori man kan opdrætte fisk under kontrollerede forhold. Det foregår i flydende cirkulære net, der er fastspændt til havbunden.
- For forståelsens skyld kan man sammenligne et havbrug med landmandens landbrug.
- I havbrugene opdrættes der bl.a. regnbueørreder.
- I 2016 blev der produceret 10.117 tons regnbueørred og guldørred i de danske havbrug.
- Produktionsperioden er på syv til ni måneder, der løber fra april til oktober/november.
- Produktionen er baseret på 600-1000 gram ørreder, som sættes ud i havbrugene, hvor de opnår en størrelse på cirka 2-4 kilo.
- Havbrug hører under de såkaldte listevirksomheder - dvs. forurenende virksomheder - og derfor skal de miljøgodkendes, før de må anlægges.
Kilde: Miljøstyrelsen