Flere og flere kvinder vil føde hjemme
Antallet af kvinder, som ønsker at føde derhjemme, er steget. Det er der flere forklaringer på, fortæller en jordemor
Dobbelt så mange kvinder med tilknytning til Hospitalsenhed Midt har valgt at føde derhjemme med hjælp af en jordemor i 2017 i forhold til 2016.
Det sker efter, at hospitalsenheden, der dækker Silkeborg, Viborg og Skive, har sat ekstra fokus på hjemmefødsler.
- Det går ud på, at vi blandt andet har fået et mere optimeret tilbud til de gravide som ønsker at føde derhjemme. Der er tre jordemødre, der følger dem hele graviditeten, er ude på hjemmebesøg hos dem og så varetager hjemmefødslen hjemme hos dem, fortæller hjemmejordemor Mette Lya Laursen.
Et informeret valg
I 2017 valgte i alt 55 kvinder at føde derhjemme mod 25 året før. Begge år var der cirka 2250 fødsler i alt, så det er altså stadig få, der vælger at få jordemoren hjem. Hos hospitalsenheden er de glade for, at flere vælger hjemmefødslen til.
- Det er fordi vi synes, det er vigtigt, at parrene har muligheden for at træffe et informeret valg om, hvor de vil føde henne. Derfor er det også vigtigt, at vi er gode til at informere dem omkring muligheden for begge dele. Det gør vi blandt andet ved, at vi sætter fokus på det og har lavet den her hjemmefødselsordning, siger Mette Lya Laursen.
Sikker fødsel
Mette Lya Laursen er en af de tre jordemødre, som er tilknyttet hjemmefødende. Hun har et bud på, hvorfor flere ønsker at føde derhjemme.
- Det vi hører mest er, at parrene søger ro og tryghed omkring fødslen. Det er der nogle par som føler, at de bedst får derhjemme. Og så er der nogle, der føler sig mere trygge derhjemme i de vante omgivelser og ikke inde på en fødestue, som for nogen kan virke lidt klinisk, fortæller hun.
Hun forklarer, at det ikke er mere usikkert at føde hjemme.
- I Hospitalsenhed Midt har vi en decideret visitation af gravide, som vi anbefaler hjemmefødsler til. Det er noget af det allervigtigste, siger hun og tilføjer:
- Det betyder, at før vi anbefaler en hjemmefødsel, så skal man have en ukompliceret graviditet, og det skal den være helt til fødslen. Hvis man har født før, så skal der ikke have været store komplikationer der. Hvis man så får visiteret korrekt, så er sikkerheden ved hjemmefødsler lige så god, som sikkerheden ved sygehusfødsler.
Jordemoren er uddannet til at håndtere kritiske situationer og er klar til at ringe efter hjælp, hvis det bliver nødvendigt. Mette Lya Laursen mener ikke, man skal være bekymret for, at jordemoren ikke når frem, før barnet bliver født.
- Vi har selvfølgelig nogle lynfødere, som det nogen gange kan være svært at nå ud til, men oftest er vi rigtig gode til at møde den individuelle fødende. Har hun født hurtigt før, så laver vi en plan med hende i forhold til, hvornår hun skal ringe til os, så vi har den rette tid til at komme ud til hende. Så det har vi fokus på.
Stigning fortsætter
Indtil videre er der også en stigning på vej i 2018, viser tallene fra Hospitalsenhed Midt.
- Jeg tænker, det vil blive ved med at gå fremad og måske blive endnu mere populært i fremtiden. Og så må vi se, hvad det med årene fører til.
Hun fortæller også, at de sagtens kan håndtere det, hvis antallet af hjemmefødsler bliver ved med at stige.