Kommune vil tjene penge på arbejdsløse
Silkeborg Kommune har så stor succes med at investere i arbejdsløse, at kommunen efter to år kan se frem til sorte tal på bundlinjen
Silkeborg Kommune er for alvor begyndt at investere i at få arbejdsløse tilbage i job, og selvom det umiddelbart er en ekstra udgift, så forventer kommunen at få pengene mange gange igen. Det skriver Ugebrevet A4.
For år tilbage startede kommunen en række tiltag på forsøgsbasis. Tre af initiativerne viste sig at være så lukrative, at kommunen valgte at gøre dem permanente.
- Der var i forvejen skåret ind til benet, og da der så kom nye sparekrav for budgetterne i 2016, tænkte vi, at det ikke bliver ved med at gå. Vi kan ikke bare blive ved med at skrue ned for indsatsen, for så går det den gale vej. Derfor tog vi skeen i den anden hånd og så på, hvad der findes af forskning, og hvad vi allerede ved om, hvad der virker, siger kommunens beskæftigelseschef Jørgen Skovhus Haunstrup til Ugebrevet A4.
Et af tiltagene skal sænke antallet af sager til cirka 40 per sagsbehandler. Samtidig er den enkeltes forløb mere personligt tilrettelagt, hvor sagsbehandlerne har mere tid til at tage sig af den enkelte ledige. Dét initiativ blev allerede en succes i forsøgsperioden, da 52 procent af de ledige i forløbet kom i job, hvorimod kun 13 procent i "normale sagsbehandlingsforløb" kom i arbejde.
- Det er helt vildt afgørende, at både medarbejder og borger tror på, at de kan komme i arbejde. Her har vi sat en ramme, hvor sagsbehandlerne har tid til at arbejde med borgeren, så de kan mødes jævnligt, følge op på tingene og har tid til at få borgerne ud i virksomhederne, siger Jørgen Skovhus Haunstrup.
Flere kommuner er allerede i gang med samme øvelse, og Dansk Socialrådgiverforening forventer, ifølge Ugebrevet A4, at endnu flere vil følge trop de kommende år.