Organisationer advarer: Telefonsvindlere går efter beboere på bosteder

En bølge af svindelnumre over telefon har ramt landets bosteder. Det får nu flere organisationer til at slå alarm.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Det er primært kontooplysninger og NemID, som svindlere er interesseret i, når de forsøger at lokke uvidende borgere i fordærv. Foto: Emil Helms / Ritzau Scanpix
Af Simon Hyllested
I samarbejde med TV MIDTVEST

Det er desværre ikke noget ukendt problem, at personer med kriminelle hensigter fra tid til anden forsøger at svindle sig til andre menneskers private oplysninger gennem et telefonopkald.

Den seneste tid er det i særlig grad gået ud over beboerne på landets bosteder, og det får nu flere organisationer til at slå alarm.

- Det her er dybt bekymrende, og vi skal gøre alt, hvad vi kan for at beskytte beboerne ude på bostederne. Svindel og identitetstyveri blandt samfundets mest sårbare borgere er desværre et stigende problem – det oplever vi også i Lev, fortæller Anni Sørensen, der er landsformand i Foreningen Lev, i en pressemeddelelse.

Udover Foreningen Lev, der er en forening for borgere med udviklingshandivap og deres pårørende, er det også Danske Handicaporganisationer og Landsforeningen Autisme, der nu er med til at råbe vagt i gevær over for telefon-svindlere.

- En helt ny type svindel

Svindelnummeret foregår typisk på den måde, at svindleren ringer op og fortæller, at han eller hun har talt med en navngiven leder eller kontaktperson på beboerens bosted. Herefter vil svindleren have beboeren til at videregive kontooplysninger og NemID.

- Det er en helt ny type svindel, vi ikke tidligere har oplevet. Autistiske mennesker er særligt udsatte for at blive narret i sådan et svindelnummer, fordi de kan have svært ved at aflæse situationen. Det er usselt og meget voldsomt, at svindleren har undersøgt, hvem beboerne er, og hvem bostedslederen eller beboerens kontaktperson er, fortæller Kathe Johansen, der er formand for Landsforeningen Autisme, i en pressemeddelelse.

Svindler udgav sig for at være fra YouSee

Én af dem, der har en telefonsvindlers modus på egen krop, er 34-årige Christian Nørskau Hansen. Han er autist og bor til dagligt på bostedet Gødvad Boligerne i Silkeborg.

For et par uger siden blev han ringet op af en mand, som påstod, at han ringede fra YouSee. Via den telefonsamtale lykkedes det manden at få Christian til at give alle sine personlige oplysninger.

Efterfølgende har Christian Nørskau Hansen valgt at fortælle sin historie til Lokalavisen Aarhus.

- Han sagde, at han havde fået lov til at sælge 'Mit YouSee' til mig. Jeg gav ham desværre mit cpr.nr., som var det første, han bad om. Så ville han have mine dankort-oplysninger - også kontrolcifrene. Jeg synes, det blev lidt mystisk, men jeg blev manipuleret af ham, fortæller han til avisen.

Blev ked af det og utryg

Han fortæller yderligere, at manden talte dansk og lød vældig flink. Det virkede dog til, at der var dårlig forbindelse, da telefonen skrattede en del.

Christian Nørskau Hansen har efterfølgende fået en kreditspærring og har også bestilt nyt NemId. Det er ikke lykkedes svindleren at hæve penge på hans konto, men det har alligevel været en ubehagelig oplevelse for Christian Nørskau Hansen.

- Jeg havde det meget skidt med det. Jeg var ked af det og utryg. Jeg føler mig udnyttet på det groveste, lyder det fra Christian Nørskau Hansen til Lokalavisen Aarhus.

Giv aldrig private oplysninger ud via telefon

Det er dog ikke alle, der slipper afsted uden økonomiske omkostninger. For nylig har en anden bosteds-beboer i Silkeborg ifølge Lev, fået trukket et større beløb på sin konto af en svindler.

Derfor advarer de tre organisationer mod, at man videregiver personlige informationer gennem en telefon.

- Vi vil gerne opfordre til, at vi hver især igen får snakket med vores pårørende eller beboere om aldrig at give private oplysninger til andre, fortæller Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer, i en pressemeddelelse. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her