Tidligere frikirkepræst fortryder: Tager imod sin dom

En sag om adskillige seksuelle krænkelser skulle for landsretten, men nu trækker den dømte sin anke tilbage

Den tidligere frikirkepræst i Byens Kirke i Silkeborg, Christian Laursen Raburn, blev i starten af marts idømt tre et halvt års fængsel, et erstatningskrav og udvisning af Danmark, for flere krænkelser af unge under 18 år.

Den straf valgte han kort efter at anke, men anken er nu trukket tilbage, og han har valgt at tage sin hele straf.

Det bekræfter hans forsvarer Anne-Mette Larsen Rahbek til TV MIDTVEST. Hun kan på nuværende tidspunkt ikke komme nærmere ind på, hvorfor hendes klient har taget beslutningen.

VIDEO: Bente Kjærskovs datter, Natascha Valentin (t.h.), er tidligere medlem af frikirken i Silkeborg. Både Natascha og hendes mor var meget glade, da der faldt dom i sagen mod den tidligere frikirkepræst.

Seksuelle krænkelser

Christian Laursen Raburn har under sagen erkendt at have haft et seksuelt forhold til flere af de unge, der alle var mellem 15 og 18 år på tidspunktet. Han har i retten forklaret, at der var en "udfordringskultur" i frikirken, hvor han og de unge udfordrede hinanden til at gøre grænseoverskridende ting. 

Her lå Byens Kirke. Frikirken ejer ikke længere bygningerne.
Her lå Byens Kirke. Frikirken ejer ikke længere bygningerne. Foto: Richard Gaarn Svendsen - TV MIDTVEST

Selv om den 30-årige erkendte de fleste forhold i anklageskriftet, har han nægtet sig skyldig i anklagen om, at han skulle have brugt sin stilling til at udøve magt over de unge. Han har forklaret, at der var ligeværdighed i forholdene, og at ingen blev tvunget til noget. 

Det var retten dog uenig i. Nu har han valgt at tage sin straf.

VIDEO: Daniel var en af de unge, der stod frem med anklager mod den tidligere præst. 

Sagen mod frikirkepræsten strækker sig helt tilbage til 2006, hvor han er tiltalt for, for første gang, at have forgrebet sig på et dengang 15-årigt barn. Det sidste overgreb fandt ifølge politiet sted i 2011. 

Byens Kirke i Silkeborg lukkede, da anmeldelserne om præsten begyndte at tikke ind. Udtalelser fra børn, unge og pårørende i forbindelse med kirken, tegner et billede af en kirke og en præst, der manipulerede, ydmygede og bød op til grænseoverskridende lege, der i sidste ende blev kirkens undergang.

Anklager om hjernevask

I sommeren 2012 modtager politiet første gang en anmeldelse, der vedrører frikirken i Silkeborg. Natascha, der er kommet i kirken i et par år, står frem og anklager kirken for hjernevask og krænkende gruppelege, der angiveligt skulle gøre de unge til gode kristne mennesker.

quote Når en leg går der til, hvor folk bliver overhældt med tændvæske, og får at vide, at hvis du ikke gør det her, så sætter vi ild til dig, så er det jo nærmest en trussel om død.

Natascha Valentin, tidligere medlem af Byens Kirke

- Når en leg går der til, hvor folk bliver overhældt med tændvæske, og får at vide, at hvis du ikke gør det her, så sætter vi ild til dig, så er det jo nærmest en trussel om død, sagde Natascha dengang til TV2 ØSTJYLLAND. 

Natascha kom i kirken i to år. Til sidst bestod hendes vennekreds udelukkende af personer fra Byens Kirke. Hendes mor, Bente Kjærskov, kunne mærke at Natascha måned for måned forandrede sig mere og mere.

- Vi kunne slet ikke nå ind til hende. Vi følte næsten, at i havde mistet vores barn, sagde Bente Kjærskov dengang til TV2 ØSTJYLLAND.

Natascha kunne blandt andet fortælle om lege, hvor folk blev overhældt med brandbar væske, og andre som blev filmet uden tøj.

Natascha Valentin kom i Byens Kirke i to år.
Natascha Valentin kom i Byens Kirke i to år.

- De skulle gå ind i pigernes omklædningsrum, og så skulle de trække bukserne ned, og så var der en, der så skulle filme deres bare numser og bagefter var der en af medlemmerne fra kirken, der fik filmen, sagde Natascha dengang.

TV2 ØSTJYLLAND var live med første dag i retssagen. Læs livebloggen fra den 29. januar her.

SAGEN MOD FRIKIRKEPRÆSTEN

Hornslet Skole pavillon

Ny skole i Hornslet på vej: Her er de mulige placeringer

regionshospital Regionshospitalet Silkeborg sygehus hospital

Ny udmelding: Der er ikke sket brist i patientsikkerheden på Silkeborg Sygehus

mundbind søren brostrøm

Her er Sundhedsstyrelsens dokumentation for, at mundbind virker

Retten i Aarhus byretten

Sten og fyrværkeri: Betjente angrebet af gruppe i Brabrand

Knust rude

Stenkaster knuser ruder i ly af natten: Politiet efterlyser vidner

Den 9. september 2020 brændte flygtningelejren Moria på den græske ø Lesbos.

Østjyske politikere: Vi er klar til at tage imod familier fra nedbrændt flygtningelejr