Russisk skib kommer til Horsens: - Vi har ikke lyst til at tage opgaven, men vi skal jo

Natten mellem lørdag og søndag træder et EU-forbud mod anløb af russiske skibe i kraft, men et russisk skib når at besøge havnen i Horsens inden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Det russiske skib Surgut ankom fredag eftermiddag til havnen i Horsens. Foto: Nicolai Grauholm, TV Syd
Af Nicolaj Sveiger, Jonatan Dybro og Morten Stigaard Sørensen
I samarbejde med TV SYD

Slut med anløb af russiske skibe.

Så resolut står det skrevet i EU's femte sanktionspakke mod Rusland, som træder i kraft lørdag.

Sanktionerne betyder, at efter den 16. april 2022 er det forbudt for havne i EU at modtage fartøjer, der er registreret under et russisk flag.

Trods den korte tid til forbuddet træder i kraft, står det ikke i vejen for det russiske skib, Surgut, som fredag morgen kommer til havnen i Horsens. Skibet forventes at ankomme til havnen omkring klokken 08.00

Om bord har det stål til Hedensted-virksomheden Euro-Steel Danmark, men selvom virksomheden har brug for stålet, så er det for havnen ikke en opgave som varmer.

- Det er lidt ærgerligt, fordi det skaber en dårlig stemning på havnen. Vi har ikke lyst til at tage opgaven, men vi skal jo, fortæller formanden for Horsens erhvervshavn, Claus Kvist Hansen, til TV SYD.

Selvom det kan virke mærkeligt, at tage imod et russisk skib, situationen i Ukraine taget i betragtning, er der ifølge havnedirektøren, Claus Holm Christensen, en god forklaring på, at man gør det alligevel.

- Der er modtagerpligt, så vi kan ikke afvise at lade et skib anløbe. Alt er lovligt og helt efter bogen. Det ville også være dobbelt spild, hvis ikke vi kunne modtage varerne, som folk har betalt for. Så ville russerne både få betaling og beholde godset, og det er ingen interesseret i, siger han til TV SYD. 

Skibet Surgut

Skibet sejler forbi Horsens for at aflevere stål. Ifølge Marine Traffic er skibet på vej til Casablanca i Marokko, hvor skibet forventes at ankomme den 30. april.

Skibet er et fragtskib bygget i 1994 (28 år) og sejler i øjeblikket under russisk flag.

 Skibet er 117 meter langt og 16 meter bredt

Kilde: Marine Traffic og Vesselfinder

Kort tid til at losse

Når skibet ankommer til havnen i Horsens, så har skibet under 48 timer før det skal være ude af havnen igen inden lørdag aften klokken 23.59. Claus Holm Christensen tror dog på, at de godt kan nå at losse skibet, så det kan tage afsted inden fristen.

Når det russiske skib kommer til Horsens, så er det danske havnearbejdere, som skal losse skibet, og situationen i Ukraine sætter sig også på medarbejderne på havnen.

- Medarbejderne passer deres arbejde. Der er ingen tvivl om, at vi er kede af det, der sker i Ukraine. Vi er glade for, at der nu er kommet nogle retningslinjer, vi kan arbejde efter, siger Claus Holm Christensen.

Sanktionerne mod Rusland sker på baggrund af situationen i Ukraine og forbuddet gælder også for fartøjer, der har skiftet deres russiske flag eller deres registrering til en hvilken som helst anden stats flag eller register efter den 24. februar 2022.

- Vi indretter os efter det. Det er sådan verdenssamfundet har valgt at reagere, og det synes jeg er fint, fortæller Claus Kvist Hansen.

TV SYD har forsøgt at få en kommentar fra Euro-Steel, men virksomheden er endnu ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her