20 gange så mange får smykke mod folkesygdom: De siger, de har fået nyt liv
Der er sket en mangedobling i antallet af danskere, der i løbet af 2016 fik en piercing mod migræne. Over 20 gange så mange, siger piercer fra Aarhus
Dundrende hoved, kvalme og et forstyrret syn.
Sådan ser dagen ofte ud for de 15 procent af danskerne, der er ofre for folkesygdommen migræne. Men noget tyder på, at 2016 blev året, hvor mange fandt en anden løsning end piller.
Piercere landet over har oplevet en mangedobling i folk, der vil have lavet en daith-piercing mod migræne. En piercer i Aarhus har i 2016 har lavet cirka 25 gange flere end året før.
- Der har været en kæmpe interesse for lige præcis den piercing, og vi er gået fra at lave omkring 10 i måneden til at kunne lave 40 på én dag, siger indehaver af Pierce Artist Danmark, Pia Strauss.
Der sidder to akupunktur-punkter i brusken lige over øregangen, der hvor Daith-piercingen placeres, som efter sigende skulle lindre migrænen.
Både hos pierceren i Aarhus, men også hos Tattoo Salonen i København har efterspørgslen på lige præcis denne piercing været på himmelflugt, og det lader der til at være en grund til.
Begge steder følger de op på deres kunder, og selvom de understreger, at der ikke ligger noget videnskabeligt bag, skyder de det til at være ni ud af ti, der melder tilbage, at piercingen har hjulpet dem.
- Folk har kontaktet mig for at fortælle, at de har fået et helt nyt liv, og de først nu skal til at finde ud af, hvem de er uden medicin og smerter, siger Pia Strauss.
Frygtede for at miste sit arbejde
En af dem, der prøvede lykken med en piercing, er 30-årige Kristina Larsen fra Randers. Migræne og medicin havde været en fast del af hendes hverdag, siden hun var 13, og det var efterhånden blevet så slemt, at hun var bange for at miste sit arbejde.
- Det var frygteligt. Når det var værst, kunne jeg ikke andet end at kaste op og gemme mig under dynen, så langt væk fra lys og lyde som muligt, siger hun.
Da Kristina Larsen tilfældigt læste på nettet, at nogen havde fået kurreret deres migræne med en piercing, var hun meget skeptisk.
- Jeg havde prøvet alt, så det var svært at tro, at sådan en lille ting, kunne hjælpe med så en stor ting. Men jeg havde jo ikke noget at miste, siger den randrusianske kvinde.
Så i sommeren sidste år tog hun mod til sig og fik piercingen lavet, og i en halv time var alt godt. Men så kom hovedpinen for fuld hammer.
Ikke videnskabligt bevist
Lige præcis piercingens virkning er noget af det, de ofte bliver spurgt om inde hos Dansk Hovedpinecenter. Her har meldingen været den samme, siden første gang det omtalte øresmykke blev sat i forbindelse med en kur mod migræne.
- Jeg kan kun fortælle folk, at der ikke er noget videnskabeligt bevis på, at piercingen har en effekt. Men jeg har da hørt om nogen, den har haft en virkning på, siger professor i neurologi og overlæge på Dansk Hovedpinecenter, Massoud Ashina.
Ifølge ham har andre undersøgelser af migrænepatienter vist, at de har haft en høj placebo-respons – det vil sige, at patienterne har følt en virkning af en medicin eller behandling, de har troet, de har fået, men ikke har.
- Det kan muligvis også være tilfældet her, siger professoren.
- Jeg bliver ikke holdt nede længere
Efter at Kristina Larsen havde fået sin piercing, var hun i en hel uge fortsat plaget af voldsom hovedpine, men pludselig forsvandt den – og den blev væk.
- Det er helt fantastisk, og jeg kan stadig ikke helt forstå det. Jeg føler mig meget mere fri, nu når hovedpinen ikke holder mig nede længere, siger hun.
I dag er der gået over et halvt år, og hun har kun haft migræne to gange - og det var i den modsatte side af, hvor piercingen sidder. Placebo-effekt eller ej, en af de ting, der skal ske for Kristina Larsen i det nye år, er, at hun også skal have en daith-piercing i det andet øre.
Det skal gøres rigtig for effekt
Inde hos Danske Akupunktører tror man også på, at det kan have en virkning på nogen. De er dog fortalere for, at folk først skal have målt op til piercingen af en akupunktør eller en anden, der er uddannet til det.
- Hvis der skal være nogen chance for en effekt, skal den sidde det rigtige sted. Sidder det forkerte, kan den lave en ubalance et andet sted, hvor der ikke er noget i vejen, siger formanden, Henrik Jørgensen.
Selvom han tror på virkningen, ved han ikke noget om langtidseffekten af den.