April kan blive den koldeste i 35 år
April 2021 bliver væsentligt koldere end normalt.
April har indtil nu budt på ganske forskelligartet vejr. Men én ting, der har været gennemgående, er længevarende perioder med koldere vejr end normalt.
Til og med 23. april er gennemsnitstemperaturen for april blot 5,4 grader, hvilket er betydeligt lavere end det normale for måneden.
I henhold til den dugfriske danske klimanormal, der dækker årrækken 1991 til 2020, er gennemsnitstemperaturen for en normal april 7,2 grader.
Det står derfor helt klart, at indeværende april ender betydeligt koldere end det normale for måneden, og at vi kan ende med at skulle mere end tre årtier tilbage for at finde en koldere april.
I både 1988 og senest i 2013 endte april med en middeltemperatur på 5,5 grader, men hvis de nuværende prognoser for resten af måneden står til troende, er det sandsynligt, at april i år ender med en gennemsnitstemperatur på 5,3 eller 5,4 grader.
Sker det, skal vi 35 år tilbage for at finde en april, der var koldere, end vi oplever nu.
I 1986 var april dog betydeligt koldere, end vi har oplevet i den igangværende april. Dengang endte april med en middeltemperatur på kun 4,1 grader, hvilket blot er 0,8 grader højere end gennemsnitstemperaturen i en almindelig marts.
April har oplevet en markant temperaturstigning
Med en forventet middeltemperatur på 5,3 til 5,4 grader for april i år ender måneden også med en gennemsnitstemperatur, der er lavere end den nu gamle klimanormal, der dækkede årrækken 1961-1990.
I henhold til den nu daværende klimanormal havde en gennemsnitlig april en temperatur på 5,7 grader. Med andre ord er gennemsnitstemperaturen i april steget 1,5 grader, hvilket er en meget markant stigning på blot 30 år.
Februar er ligeledes blevet 1,5 grader varmere og kun januar, der er blevet 1,6 grader varmere, har oplevet en større temperaturstigning gennem de sidste tre årtier.
Sat i det perspektiv, er det med til at forklare, hvorfor flere måske oplever april i år som usædvanligt kold. Derudover har måneden budt på 20 nætter, hvor der er registreret frost mindst ét sted i Danmark, og det er ikke set siden 1988.
De følgende mange nætter vil også byde på frost, hvilket kan gøre april i år til en af de april måneder i vejrhistorien med flest lokale frostnætter.