Danskerne er lagt ned af sygdom – virusser står nærmest i kø, siger praktiserende læge

Lungebetændelse, RS-virus hos børn og ældre, luftvejsinfektioner og astmapatienter skaber travlhed hos praktiserende læger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Når vi bliver småforkølede, bliver immunforsvaret samtidig trænet. Arkivfoto. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Af Frederikke Bertram & Natali Braagaard
I samarbejde med tv2.dk

Efter halvandet år uden stort set anden sygdom end coronavirus står alle de virusser, der plejer at være i omløb, nærmest i kø for at lægge danskerne ned under dynen.

Det mærker akutafdelingerne i flere regioner, herunder Midtjylland, Sydjylland og Sjælland. Men også de praktiserende læger har lige nu voldsomt travlt med en blanding af især lungebetændelse og luftvejsinfektioner.

Det oplyser Anders Beich, der praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), til TV 2.

- Når vi bliver småforkølede og lige smager på en virus, træner vi samtidig vores immunforsvar. Men ingen har været smittet af de almindelige virusser i mere end et år. Det vil sige, at vi i samme periode ikke har opbygget den naturlige immunitet, siger han.

Patienter uden astma i flere år dukker op med åndenød

Også astma- og KOL-patienter er ifølge Anders Beich lige nu hyppige gæster hos de praktiserende læger.

- Vi har haft patienter, som ikke har haft astma i mange, mange år, og som pludselig kommer hos lægen og er ret svært påvirkede af åndenød efter en luftvejsinfektion.

Det samme gælder KOL-patienter, der efter en luftvejsinfektion oplever en forværring af deres sygdom – eller som endnu ikke er klar over, at de har KOL. Begge dele skaber ringe videre ud i sundhedssystemet, fordi disse patienter i nogle tilfælde ender på sygehusenes akutafdelinger, forklarer Anders Beich.

Det kan man også mærke i blandt andet Region Midtjylland. Ifølge regionrådsformand Anders Kühnau har der i regionen været flere ambulancekørsler til praktiserende læger i år end normalt.

Ældre bliver også ramt af RS-virus

Dertil kommer, at mange børn lige nu er smittet med RS-virus, der ellers normalt først huserer i vintermånederne. Men det er ikke kun børnene, der blive syge af RS-virus. Det gør flere ældre også.

- Og så tager den ene ulykke den anden, for hvis du er svækket af for eksempel et langt forløb med RS-virus, er du mere modtagelig over for andre virusser og bakterier, siger Anders Beich.

Ingen har været smittet af de almindelige virusser i mere end et år. Det vil sige, at vi i samme periode ikke har opbygget den naturlige immunitet.
Anders Beich, praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM)

Professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen forklarer, at den immunitet, som kroppen opbygger ved en banal luftvejsinfektion, er kortvarig i forhold til, hvad vi opnår ved alvorligere infektioner.

- Når vi har holdt os i et samfund, hvor vi på grund af social afstand ikke har været udsat for de sædvanlig luftvejsvirus, vil vores forsvarsværk blive spist op over tid, og vi vil være mere modtagelig for infektion med virus - også dem, vi har mødt før, siger han.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her