Disse tre tiltag er de mest effektive, hvis man vil stoppe smitten blandt unge
Tre eksperter giver deres bud på, hvilke tiltag der mest effektivt dæmmer op for den stigende smittespredning blandt unge.
Smitten stiger særligt blandt de unge, og det kan give anledning til nye restriktioner fra på mandag.
Sådan lød det på et pressemøde med sundhedsmyndighederne fredag, hvor sundhedsministeren blandt andet nævnte lokale nedlukninger som et muligt værktøj.
Gennem den seneste uge er antallet af nye smittede med coronavirus steget støt, og bare det seneste døgn er der registreret 189 nye smittetilfælde.
Sundhedsministeriet holder ekstra øje med 14 kommuner, der i øjeblikket har flere end 20 smittede per 100.000 indbyggere. Og selvom smitten stiger i stort set hele landet, går det særligt hurtigt i København, Aarhus, Odense og Silkeborg.
Og særligt de 10-19-årige og 20-29-årige er overrepræsenteret i smittestatistikkerne.
Derfor har TV 2 talt med tre eksperter, der giver deres bud på, hvilke restriktioner og tiltag, der mest effektivt kan dæmme op for smitten blandt de unge.
Christian Wejse, der er speciallæge i infektionssygdomme på Aarhus Universitet, mener, at man bør være forsigtig med at hegne en særlig gruppe – eksempelvis de unge – ind med en masse restriktioner.
- Det er meget mere effektivt at have fokus på de smitsomme, siger han.
Sammen med professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, Søren Riis Paludan, og professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, Hans Jørn Kolmos, giver han her sine bedste bud på, hvordan man stopper smittespredningen blandt de unge.
1. Fester og barer
På pressemødet lagde Kåre Mølbak fra Statens Serum Instituttet vægt på, at det især er ved private sammenkomster og i aften- og nattelivet, at folk bliver smittet.
Og det er da også her, at alle tre eksperter mener, at det er mest sandsynligt, at vi vil se nye restriktioner fra myndighederne, hvis smitten spreder sig yderligere i weekenden.
- Der, hvor man nemmest og mest effektivt kan sætte ind, er nattelivet. Der kunne man godt rulle lidt tilbage, siger Søren Riis Paludan, der peger på barernes åbningstider som et sted, man måske vil sætte ind.
Lige nu er det sådan, at restauranter, barer og cafeer kan holde åbent til klokken 02 - forudsat at de ikke lukker nye gæster ind efter klokken 23.
Et kendetegn for de unge er ifølge Christian Wejse, at de har flere flygtige kontakter. Det kan give et problem i forhold til smitteopsporing, hvis man ikke kender de personer, man har været i kontakt med. Og det kan tale for, at nye restriktioner på aften- og nattelivet kan give mening.
2. Konkrete arrangementer
Den seneste tid har myndighederne sat ind med lokale tiltag blandt andet i Aarhus og Odense, hvor der har været krav om mundbind, hjemsendte studerende og aflysninger af arrangementer.
Og på pressemødet sagde sundhedsminister Magnus Heunicke også, at lokale nedlukninger er blandt de tiltag, ”der ligger allerøverst i vores værktøjsskuffe”.
Onsdag blev en planlagt studiestartsfestival med 4000 deltagere i Odense aflyst i sidste øjeblik. I Odense viser mange af de nye smittetilfælde nemlig tilbage til uddannelsessteder, introture og fester, og det fik arrangørerne til at aflyse arrangementet efter anbefaling fra sundhedsmyndighederne.
Læs også:
Det er sandsynligt, at man vil opleve flere konkrete arrangementer blive aflyst, hvis det foregår i en by eller inden for en aldersgruppe, hvor smittespredningen er stor, lyder det fra Hans Jørn Kolmos.
3. Smitteopsporing og isolation ved udbrud
Måden at stoppe smitten mest effektivt blandt unge er den samme, som hos befolkningen generelt. Her gælder det om at opspore kontakter til en smittet person og isolere de personer, den smittede har været i kontakt med.
- Det er langt mere effektivt at koncentrere sig om de smittede og deres kontakter end at indføre restriktioner, der rammer hele eller store dele af befolkningen, siger Christian Wejse.