En million danskere får tilbudt tredje stik inden jul - her er, hvad du skal vide
Hvis der er gået længe nok fra stik nummer to, kan du få et tredje vaccinestik - også uden invitation.
De kommende uger bliver der skruet op for vaccineudrulningen.
Mere end en million danskere bliver inden årsskiftet indkaldt til revaccination - og så har mere end 400.000 børn under 11 år fået en invitation til en vaccine.
Her kan du blive klogere på, hvordan processen foregår.
Hvem skal vaccineres igen og hvornår?
I Danmark har myndighederne delt udrulningen af et boosterstik op i tre faser:
1. Først er det beboere på plejehjem, de immunsvækkede og personer over 85 år gamle. Denne gruppe er blevet indkaldt siden slutningen af september.
2. Derefter gælder det personer mellem 65 og 84 år, folk i særlig risiko for et alvorligt covid-19-forløb samt sundhedspersonale. De har modtaget invitationer fra oktober. I samme tidsperiode er de cirka 200.000 danskere, der er blevet vaccineret med Johnson & Johnson eller AstraZeneca. Den gruppe har fået tilbudt en boosterdosis fra 1. oktober.
3. Og den tredje og største gruppe, som er alle over 18 år, der får en invitation til et tredje vaccinestik. Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at danskere over 40 år fra 13. december kan få tredje stik fire en halv måned efter anden vaccinedosis. Personer under 40 år vil få tilbudt en tredje vaccinedosis fem en halv måned efter anden vaccination.
Hvordan foregår det?
Når der er gået enten fire en halv eller fem en halv måned efter ens andet vaccinestik, får man en invitation i sin e-boks eller per brev.
Invitationerne bliver sendt afsted et par gange om ugen, og derfor lander invitationen til tredje stik ikke lige præcis den dag, hvor der er gået enten fire en halv eller fem en halv måned efter andet stik.
Selv om man ikke har modtaget invitationen, så kan man alligevel godt blive revaccineret, lyder det fra Sundhedsminister Magnus Heunicke - så længe der altså er gået det interval, der skal, siden stik nummer to.
Flere steder er der mulighed for drop-in-vaccinationer, og man kan også booke tid til vaccination hos ens praktiserende læge. I nogle regioner er der også mulighed for at blive vaccineret på apotekerne. Man kan også booke en tid på vacciner.dk.
Du kan finde den fulde liste over vaccinationssteder her og finde information om vaccinationerne på coronasmitte.dk.
På dagen, hvor du skal vaccineres, foregår det som ved den foregående vaccination: Man skal huske sit sygesikringskort, vaccineres i overarmen og vente et kvarter efter vaccinationen.
Du får den samme vaccinetype, som du fik ved første og andet stik - medmindre du har fået Johnson & Johnson eller AstraZeneca, for revaccinationen bliver med en mRNA-vaccine.
Hvis du har haft coronavirus, skal du vente med vaccinationen til fire uger efter den positive test.
Hvorfor overhovedet et boosterstik?
Beskyttelseseffekten for coronavaccinerne aftager over tid.
Det viser blandt andet en opgørelse fra Statens Serum Institut, hvor Pfizer-vaccinens effekt mod gennembrudssmitte blandt vaccinerede personer over 65 år er faldet til 6,7 procent fem-seks måneder efter stik nummer to. Dog ligger effektiviteten stadig på 77 procent mod alvorlige tilfælde, indlæggelser og dødsfald.
Men flere studier - blandt andet her og her - viser, at et tredje vaccinestik med en mRNA-vaccine kan få banket beskyttelsen i vejret igen. I Israel, hvor man er længst fremme i vaccineudrulningen, er smittetallene stadig lave efter tredje runde vaccinationer.
Derfor er der god mening i at takke ja til tilbuddet om revaccination, lyder det fra flere eksperter og politikere.