Farkroppen er tilbage, viser ny undersøgelse
Trods farkrop-tendensen er der ikke noget, der tyder på, at den fyldige morkrop er på vej tilbage.
.Det er måske ikke første gang, du læser, at farkroppen er tilbage. Men nu bekræfter en stor spørgeskemaundersøgelse af Dating.com, at det faktisk er tilfældet.
Undersøgelsen viser, at tre ud af fire kvinder foretrækker en ”farkrop med ekstra kilo på sidebenene” fremfor en ”Barbie og Ken-krop”.
Men hvad er forklaringen?
Det handler blandt andet om, at en farkrop signalerer en mand, der prioriterer sin kone og børn. Det ligger også i ordet ’farkrop’.
- En mand med en farkrop er en, der bliver hjemme og passer sin familie. Det er ikke en strejfer, der bruger tid på at træne, så han kan komme ud at score, siger kultursociolog Emilia van Hauen.
Noget andet er, at en farkrop – fordi den er mere velpolstret – ikke giver kvinder mindreværd over deres ekstra kilo eller appelsinhud, forklarer Emilia van Hauen.
Fra veltrimmet til velpolstret
Ordet farkrop blev første gang nævnt af en studerende i en amerikansk lokalavis i 2015. Den studerende erklærede, at kvinder i virkeligheden helst vil have en mand med farkrop, for så ser de ikke utrænede ud ved siden af deres udkårne.
Idealet om den kvabsede mandekrop er altså ikke nyt. Det kan ses som reaktion på idealet om den veltrimmede og glatte mandekrop, der har hersket siden 00’erne. Det forklarer Astrid Pernille Jespersen, der er etnolog og forsker i sundhed og kropskultur.
- Kropsidealer er noget, der skifter med jævne mellemrum. Vi har haft en periode med den veltrænede, glatbarberede og glinsende mandekrop, og nu ser vi så en mere fyldig kropstype som modreaktion på det, siger Astrid Pernille Jespersen.
Hvad med morkroppen?
Trods farkrop-tendensen er der ikke noget, der tyder på, at den fyldige morkrop er på vej tilbage.
Kvindekroppen er stadig præget af andre skønhedsidealer. Blandt andre af de indflydelsesrige Kardashian-søstre, hvor hvepsetalje og en betydelig bagdel skaber en helt særlig silhuet.
Men der er også en begyndende tendens, der peger hen mod det mere naturlige.
- Vi ser, at flere unge kvinder beholder kropsbehåring, og en stigende accept af at hud og bryster må se ud på flere forskellige måder. Det er en modbevægelse mod det mere polerede, siger Astrid Pernille Jespersen.
Men der er ikke tale om en decideret morkrop, understreger hun.
- Det er længe siden, vi har idealiseret morkroppen. Her skal man helt tilbage til renæssancen og barokken, før man finder fyldige, runde kvindekroppe som idealet. Eksempelvis i form af portrætteringer af Jomfru Maria, som er moren over dem alle, siger hun.
På tv2.dk kan du deltage i en afstemning og fortælle, hvilken krop du er mest til.