Førtidspensionist opdagede alvorlig fejl – nu får kunder tusindvis af kroner tilbage

Stoler du fuldt og fast på dine pensionsudbetalinger? Det gjorde førtidspensionist René Skov Sørensen fra Silkeborg ikke.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
René Skov Sørensen har de seneste tre år fået udbetalt for få penge i pension. Foto: TV 2
Af Steen Schat-Holm og Thomas Østerlin Koch & Joachim Claushøj Bindslev - I samarbejde med

René Skov Sørensen sad helt stille i sin bil den dag i sommeren 2006. Han holdt bagerst i køen og ventede på, at bilerne passerede, så han kunne dreje ud på Guldbergsgade i Silkeborg. Men så langt nåede han aldrig.

En bagvedkørende bil ramte ham med 70 kilometer i timen. Chaufføren, en påvirket kvinde, havde overset René Skov Sørensen og den lange bilkø.

I et kort øjeblik blev alt slukket, men René Skov Sørensen kom hurtigt til sig selv igen. Han fik bugseret sig ud af bilen for at tale med føreren af bilen, der ramte ham. Men hun flygtede fra stedet og efterlod René Skov Sørensen i en forfatning der gjorde, at han aldrig kom til at arbejde normalt igen.

- Jeg røg helt ned i kulkælderen og mistede mit job og min indtjening – ja, hele min identitet. Jeg blev førtidspensionist fra den ene til den anden dag, siger René Skov Sørensen.

Derfor kom hans pensionsselskab kort tid efter ind i billedet for at hjælpe ham økonomisk. Men det skulle vise sig, at alt ikke var, som det skulle være i et af Danmarks største pensionsselskaber.

Foto: TV 2

Skandale skaber tvivl

I dag er det 16 år siden, at René Skov Sørensen var involveret i ulykken.

I stort set hele den tid har han hver måned fået udbetalt over 12.000 kroner gennem sit pensionsselskab Danica Pension. For i aftalen med pensionsselskabet står der, at René Skov Sørensen er berettiget til en økonomisk hjælp, hvis uheldet er ude, og han ikke længere kan arbejde normalt.

Som udgangspunkt stoler René Skov Sørensen på, at det Danske Bank-ejede pensionsselskab Danica Pension har styr på tallene. Men i februar i år begynder tvivlen alligevel at nage ham.

Det er blandt andet sagen om gældskaos i Danske Bank, som TV 2 og Berlingske afdækkede i efteråret 2020, der får René Skov Sørensen til at gå sin egen pensionsordning efter i sømmene.

Han kan ikke slippe tanken om, at der også kan være rod i papirerne i Danske Banks pensionsselskab, når nu der over årtier har været alvorlige fejl i bankens gældsinddrivelse.

Han kontakter derfor Danica Pension i februar i år og deler sin mistanke om forkerte udbetalinger. En medarbejder i pensionsselskabet lover René Skov Sørensen at undersøge sagen og vende tilbage.

Danica Pension vender tilbage

Månederne går, og René Skov Sørensen har stadigvæk ikke fået et endeligt svar fra Danica Pension, selvom han jævnligt ringer og rykker for en afklaring.

Men lige pludselig sker der noget.

Tre måneder efter at han luftede sin mistanke, modtager han et brev fra Danica Pension. De indleder brevet med at beklage den lange svartid, men erkender, at René Skov Sørensens mistanke har været velbegrundet.

Jeg er både glad og harm på samme tid.
René Skov Sørensen

Ifølge Danica har de seneste års udbetalinger været fejlbehæftede, og han har derfor penge til gode.

Forklaringen fra pensionsselskabet er, at der er sket en fejl, da René Skov Sørensens pension i 2018 blev rykket fra et produkt til et andet.

Foto: TV 2

Fejlen betyder, at hans pensionsordning ikke er blevet reguleret korrekt, siden han overgik fra Danica Link til Danica Balance i 2018. På den måde har René Skov Sørensens de seneste tre år fået udbetalt for få penge i pension.

- Jeg er både glad og harm på samme tid. Glad fordi jeg på sin vis havde ret, men harm fordi jeg føler, at de har snydt mig i flere år. Tilliden er helt væk, når det nu viser sig, at man ikke kan stole på de tal, man har fået oplyst gennem årene, siger han til TV 2.

Dybt bekymrende

Sagen møder hovedrysten hos Morten Bruun Pedersen, der er cheføkonom i Forbrugerrådet. Han er meget kritisk overfor, at Danica ikke selv har opdaget fejlen, der ellers ville have kostet René Skov Sørensen tusindvis af kroner.

- Det er jo dybt foruroligende, at det er kunden selv, der skal gøre opmærksom på, at der kan være en fejl. En fejl, der vel at mærke er til pensionsselskabets fordel, og som har stået på i flere år, siger Morten Bruun Pedersen til TV 2.

Cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen. Foto: TV 2

Forløbet møder også undren fra aktuar og pensionsekspert Søren Andersen fra firmaet FPension. Han påpeger, at det er særligt problematisk, at Danica Pension ikke selv opdager fejlen, da den almindelige forbruger meget sjældent kan gennemskue produkterne.

- Det er ærgerligt, at Danica ikke selv opdager fejlen. Denne type fejl er nærmest umulig at gennemskue for 99,9 procent af alle pensionskunder, så jeg opfatter det desværre som et tilfælde, at fejlen bliver opdaget og rettet, siger Søren Andersen.

FAKTA OM DANICA PENSION

Danica Pension er et helejet datterselskab i Danske Bank-koncernen, der har specialiseret sig i pensionsordninger, livsforsikringer og sundhedsforsikringer.

Selskabet har 800.000 kunder og en samlet pensionsformue på 450 milliarder kroner er det et af Danmarks største pensionsselskaber.

Kilde: Danica Pension

Betyder meget

I brevet, hvor Danica Pension erkender, at der er sket en fejl, fremgår det videre, at René Skov Sørensen siden 2018 har fået udbetalt 12.834,25 kroner for lidt.

Derudover skriver de, at hans årlige udbetaling fremadrettet nu vil stige med 3949 kroner.

Det vil derfor komme meget bag på mig, hvis ikke fejlen berører andre kunder.
Søren Andersen, pensionsekspert

Var fejlen derfor fortsat indtil 2040, hvor René Skov Sørensen skal på folkepension, så kunne han potentielt have fået knap 90.000 kroner for lidt udbetalt.

- Det er rigtig mange penge for mig. Det er jo de penge, som jeg blandt andet skal leve af. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om det er bevidst grådighed, eller om der er sket menneskelige eller systemiske fejl, siger han.

I en længere periode prøvede René Skov Sørensen forgæves at få Danica Pension til at svare på spørgsmål. Foto: TV 2

Danica Pension undgår spørgsmål

René Skov Sørensens undren stopper dog langt fra efter, at han modtager brevet fra Danica Pension om, at han har fået for lidt udbetalt.

Brevet rejser nye spørgsmål, som den 46-årige førtidspensionist gerne vil have svar på. For i brevet er fejlen beskrevet så bredt, at René Skov Sørensen er overbevist om, at andre kunder også kan have penge til gode.

Samme undren deler pensionsekspert Søren Andersen, der mener, at der tilsyneladende ikke er tale om en rådgivningsfejl, men om en mere generel fejl.

- Det vil derfor komme meget bag på mig, hvis ikke fejlen berører andre kunder.

Netop det spørgsmål har René Skov Sørensen prøvet at få besvaret i længere tid af Danica Pension. Adskillige opkald og flere skriftlige henvendelser senere, er han stadigvæk ikke blevet klogere på det spørgsmål.

- Jeg synes, at det begynder at lugte, når de ikke kan svare på så simpelt et spørgsmål, siger René Skov Sørensen til TV 2.

Foto: TV 2

Danica Pension vender tilbage

Efter at René Skov Sørensen har ventet længe uden svar, kontakter TV 2 Danica Pension og præsenterer dem for sagen og stiller nogle af de centrale spørgsmål, som de ikke har svaret på. Og så sker der noget.

I en mail til TV 2 beklager Danica Pensions driftsdirektør, Jesper Bjerre, at fejlen først blev opdaget efter, at René Skov Sørensen kontaktede pensionsselskabet.

- Vi er selvfølgelig rigtig kede af, at vi har begået den pågældende fejl, hvilket vi har beklaget og rettet op på over for kunden. Vi ville gerne have behandlet sagen hurtigere, men det er en kompleks sag, som vi var nødt til først at få overblik over, udtaler Jesper Bjerre i et skriftligt svar til TV 2.

I mailen svarer Danica Pension også på det spørgsmål, som René Skov Sørensen har prøvet at få svar på i lang tid. Af svaret fremgår det nemlig, at flere kunder med tab af erhvervsevne i Danica Pension også har været berørt af fejlen siden 2018.

- Vi har undersøgt sagen og fundet, at op til 53 kunder kan være ramt af en tilsvarende reguleringsfejl.

Driftsdirektør i Danica Pension Jesper Bjerre. Foto: Danica Pension

Driftsdirektøren skriver, at de 53 kunder har fået udbetalt op til 150.000 kroner for lidt årligt. Det betyder, at hvis fejlen var fortsat for de berørte kunder, indtil deres pensionsordning udløber, så kunne de potentielt have fået udbetalt over en million kroner for lidt.

Danica Pension skriver, at der er tale om en enkeltstående menneskelig fejl, men forsikrer, at alle berørte kunder vil blive kompenseret på bedre vis, end hvis fejlen ikke var sket.

- Alle 53 kunder er nu rettet op, de er blevet kontaktet – brev i e-boks – og kompensation og regulering af ydelsen er også gennemført i alle sager, skriver Danica Pensions driftsdirektør, Jesper Bjerre og tilføjer, at der indtil videre er blevet udbetalt 268.000 kroner i kompensation til de berørte kunder.

Sårbare kunder bliver ramt igen, igen

Cheføkonom i Forbrugerrådet Morten Bruun Pedersen er stærkt forundret over, at de dårlige sager bliver ved med at hagle ned over Danske Bank og bankens forretningsområder.

- Det er stærkt bekymrende, at Danske Bank som finansielt supermarked igen bliver draget ind i en sag, hvor deres mest sårbare kunder skal have tusindvis af kroner tilbage, siger Morten Bruun Pedersen.

Danica Pension påpeger i mailen, at denne fejl intet har at gøre med datafejlene i Danske Banks inkassosystemer.

- Det er fejl, der er begået i Danica Pension, som vi erkender, beklager og er i gang med at rette op, skriver driftsdirektør Jesper Bjerre.

Danica Pension kan ikke udelukke, at der kan dukke andre fejl eller problemstillinger op, som også kan ramme andre typer af kunder. Men Danica Pension er ikke vidende om det eller har grund til at tro, at der ligger andre ukendte fejl, fremgår det af det skriftlige svar.

René Skov Sørensen er glad for, at han har været med til at få 52 andre kunder sags frem i lyset, og at de nu får de penge, de har ret til. Han tvivler dog stadigvæk på om fejlen nogensinde var kommet frem, hvis han ikke havde delt sin mistanke.

Kort nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Tilpas dit samtykke til cookies her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm vimeo.com
_cfuvid vimeo.com
AWSALB Amazon Web Services
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
bcookie LinkedIn
beyondwords no-domain
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
pusherTransportTLS no-domain
remote_sid youtube.com

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_clsk tv2ostjylland.dk
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
bugsnag-anonymous-id no-domain
userId tv2ostjylland.dk
vuid vimeo.com

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
_ga Google
_ga_LVEFKMG087 Google
_ga_VNYPEBL4PG Google
li_alerts LinkedIn
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tv2ostjylland.dk
CookieConsent tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
oj_ovp_session oj.tv2reg.stream
PHPSESSID recruit.hr-on.com
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
SRVNAME oj.tv2reg.stream
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
tv2_ostjylland_session tv2ostjylland.dk
tv2reg_cookie_consent tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2ostjylland.dk
XSRF-TOKEN oj.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN tv2ostjylland.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google