Forsamlingsloftet sænkes til fem - men der er fortsat undtagelser
Forsamlingsforbuddet sænkes nu fra ti til fem personer. Det træder i kraft onsdag 6. januar og gælder til 17. januar.
Tirsdag blev grebet om danskerne endnu engang strammet i form af skærpede restriktioner og nye anbefalinger.
Et af disse er, at forsamlingsloftet sænkes til fem personer.
Det betyder, at danskerne fra onsdag maksimalt må forsamles fem personer i det offentlige rum: parker, gader, legepladser og andre steder, der er offentligt tilgængelige.
Men der er en række undtagelser i loven for, hvilke forbud sundhedsministeren kan fastlægge. Det forklarer Frederik Waage, der er professor i forfatningsret ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet.
- Regler for, hvor mange vi kan forsamles, kan kun udstedes på baggrund af epidemiloven, og det er i denne, at der findes en række undtagelser, siger Frederik Waage.
Store familier kan stadig gå ture
En af disse undtagelser er for eksempel, at forsamlingsloftet på fem personer i det offentlige rum ikke gælder for hustande på flere end fem personer. Det forklarede Rigspolitichef Thorkild Fogde på pressemødet tirsdag.
Med andre ord kan en familie på to voksne og fire børn fortsat kunne gå sammen på gaden uden at få en bøde.
Hertil forklarer Frederik Waage, at man ifølge loven stadig kan samles med nærmeste pårørende i det offentlige. Det kunne eksempelvis være bedsteforældre.
- Det ville måske ikke være i overensstemmelse med de nye anbefalinger, men de ville ikke kunne straffes med bøde, siger Frederik Waage.
Han fortæller yderligere, at nærmeste pårørende udover bedsteforældre også kan præciseres som ægtefælle, faste samlevere, faste partnere, forældre, børn og søskende.
Forsamlingsforbuddet
Restriktioner og forbud mod forsamlinger i det offentlige rum er en af de beføjelser, sundhedsministeren kan gøre brug af ifølge den danske epidemilov.
Forsamlingsforbuddet blev første gang introduceret i foråret, da coronapandemien ramte Danmark. Det er siden hen blevet justeret op og ned.
Det er første gang, at forsamlingsloftet har været nede på fem personer.
Ifølge Sundheds- og Ældreministeriet pressemeddelelse er det dog ikke tilladt at samles flere end ti personer, selvom man er nære pårørende. Ifølge professor Frederik Waage, kan den udmelding fra Sundheds- og Ældreministeriet dog ændre sig, når den nye bekendtgørelse offentliggøres i løbet af det kommende døgn.
Det har tirsdag aften ikke været muligt for TV 2 at få en yderlige præcisering fra Rigspolitiet, i forhold til hvem eller hvad der kan betegnes som nære pårørende.
Flere undtagelser
Blandt de øvrige undtagelser kan man ifølge Frederik Waage også finde arbejdspladser og børnehaver.
Det betyder helt simpelt, at man stadig gerne må være flere samlet på arbejdet, end forsamlingsloftet tillader.
Også demonstrationer er fritaget forsamlingsloftet. Man kan derfor ved en lovlig demonstration fortsat samles flere end fem personer.
- Grænserne for lovgivningen ligger fast
Skal reglerne om myndighedernes beføjelser ændres, vil det kræve et flertal i Folketinget at ændre lovgivningen, lyder det fra Frederik Waage
- Grænserne for lovgivningen ligger fast, og man kan på nuværende tidpunkt ikke udstede bekendtgørelser uden for de rammer, forklarer han.
Hvis man bryder forsamlingsloftet og ikke efterkommer politiets påbud, har det indtil videre udløst en bøde på 2500 kroner per person. Om det ændres, vides først, når den nye bekendtgørelse offentliggøres.