Fra i dag af må vi samles 100 mennesker

Grænsen for forsamlingsforbuddet hæves til 100 personer onsdag. Det har siden 8. juni ligget på 50.

Forsamlingsforbuddet blev indført på grund af coronaepidemien i Danmark. Foto: Colourbox / TV 2 Grafik
Af Rasmus Dam Nielsen & Ritzau og Henriette Rigmor Olsson
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
I samarbejde med tv2.dk

Det blev sat til ti, siden blev det hævet til 50, og fra onsdag ligger grænsen for forsamlinger på 100 mennesker.

Det sker som konsekvens af den politiske aftale, der blev indgået 8. juni.

Den betød, at det daværende forsamlingsforbud på ti personer blev hævet til 50 fra 8. juni. Det hæves til 100 fra onsdag, og 8. august bliver det hævet til 200 personer.

Afstandskrav sætter begrænsninger

Dermed kan eksempelvis hoteller, konferencecentre og restauranter i princippet igen kan holde arrangementer for større forsamlinger. Men i realiteten er det de færreste, der kan bruge lempelserne noget, siger både Dansk Erhverv og hotel- og restaurationsbranchens interesseorganisation Horesta.

Afstandskravet på en meter og kvadratmeterkravet om to kvadratmeter per gæst bliver nemlig ikke hævet, og for et hotel som Hotel Hesselet i Nyborg har det den konsekvens, at de stadig ikke kan fylde deres konferencelokaler. De er nemlig ikke store nok til, at 100 mennesker kan være der med afstand.

Vores grundeksistens er vores møder og konferencer, og hvis vi ikke har dem, er sommeren en dråbe i havet i det store billede.
Christina Petterson, hotelchef, Hotel Hesselet i Nyborg

- Derfor har vi en meget stor forhåbning om, at afstandskravet også bliver lempet hurtigst muligt, og vi får en dato meget snart på, hvornår vi kan forberede os på vores efterår, for hvis vi ikke får det nu, men først i august eller september, så ser vi ned i et endnu større huk, end det vi har kigget ned i foråret, siger hotelchef Christina Petterson til TV 2, og tilføjer at end ikke en god sommer kan redde hendes forretning:

- Vores grundeksistens er vores møder og konferencer, og hvis vi ikke har dem, er sommeren en dråbe i havet i det store billede.

Overlæge: - Fornuftigt at åbne

Forsamlingsforbuddet blev indført på grund af coronaepidemien i Danmark. Grænsen på ti personer blev indført midt i marts samtidig med nedlukningen af store dele af Danmark.

Lars Østergaard, ledende overlæge på Skejby Hospital og professor ved Aarhus Universitet, påpeger, at der i øjeblikket er godt styr på coronasmitten i Danmark.

Derfor, siger han, er det fornuftigt at åbne for større forsamlinger.

- Som det er i øjeblikket, har vi en meget lav forekomst af virusinfektioner i Danmark. På den måde giver det god mening, siger Lars Østergaard.

VIDEO: Lars Østergaard har siden slutningen af februar fortalt, hvad lægevidenskaben vidste om den nye, ukendte sygdom, og hvad forskningen gik ud på. Han påpeger nu, at der i øjeblikket er godt styr på coronasmitten i Danmark.

Ifølge overlægen er det svært at vurdere, om åbningen for større forsamlinger vil betyde flere smittede.

Men han understreger, at virus stadig er i samfundet. Og derfor bør man tage sine forholdsregler, når der nu åbnes for forsamlinger på op til 100 mennesker.

- Der er stadig virus i omløb, og langt den største del af befolkningen er modtagelige over for virus. Jo flere man samles, jo vigtigere er det at holde en god afstand og en god håndhygiejne, siger Lars Østergaard.

Politiske demonstrationer stadig undtaget

Hos Rigspolitiet lyder samme toner. Chefpolitiinspektør Peter Ekebjærg opfordrer stærkt til fortsat at følge hygiejniske retningslinjer, men siger også, at borgerne generelt er gode til at overholde reglerne.

- Selvfølgelig har der været episoder, hvor vi har måttet gribe ind, råde og vejlede og enkelte gange med bøder, men generelt forvalter folk det rigtig fornuftigt.

Det vigtige er bare, at vi udviser sund fornuft og stadig holder afstand.
Peter Ekebjærg, chefpolitiinspektør, Rigspolitiet 

- Det vigtige er bare, at vi udviser sund fornuft og stadig holder afstand, siger Peter Ekebjærg.

Politiske demonstrationer er undtaget for både forsamlingsforbuddet og loftet for store forsamlinger.

I maj blev blandt andet Tøjhushaven i Randers kridtet op i zoner, hvor max ti personer må opholde sig. Dette skulle hjælpe borgerne til at holde afstand.

Derfor skabte det stor debat, da cirka 15.000 mennesker gik på gaden til en antiracistisk demonstration i København 7. juni.

I alt 12 personer med relation til demonstration er konstateret smittet med coronavirus.

I midten af juni var der uddelt 836 bøder for overtrædelse af forsamlingsforbuddet.

Sådan hæves forsamlingsforbuddet gradvist

* 8. juni blev grænsen for forsamlinger hævet til 50 personer.

* 8. juli hæves forsamlingsforbuddet til 100 personer.

* 8. august hæves forsamlingsforbuddet til 200 personer for visse arrangører. Det gælder for arrangører, som er underlagt retningslinjer for genåbningen. Eksempelvis kultur- eller idrætsarrangementer.

* For arrangører i en sektor, hvor der ikke er aftalt retningslinjer, er loftet stadig 100 personer.

* Fra 8. juni blev nogle arrangementer undtaget fra forsamlingsforbuddet på 50 personer. De skal dog stadig overholde forbuddet mod store forsamlinger på 500 personer.

* Det gælder for arrangementer, hvor deltagerne primært sidder ned. Justitsministeriet giver som eksempler:

  • Bryllupper afholdt på restauranter.
  • Fodboldkampe.
  • Generalforsamlinger i konferencecentre som eksempler.
  • Sommeraktiviteter for børn og unge.

* Også andre arrangementer er undtaget forsamlingsforbuddet, men stadig underlagt forbuddet mod store forsamlinger på 500 personer.

* Der er blandt andet tale om arrangementer i private boliger og haver samt begravelser.

* Regeringen og Folketingets partier har dog besluttet ved nogle fodboldkampe at tillade forsamlinger med flere end 500, såfremt der holdes afstand, hvilket er sket i flere fodboldkampe.

* Politiske demonstrationer er undtaget for både forsamlingsforbuddet og loftet for store forsamlinger.

Kilde: Justitsministeriet.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her