Hvornår slipper vi for mundbindet?
Mundbindet – enten den blå engangstype eller den mere genanvendelige af slagsen i stof – er blevet fast inventar i tasker og jakkelommer for anden vinter i træk.
Og selvom de fleste forstår årsagen, er formentlig lige så mange klar til, at mundbindet igen bliver noget, man først og fremmest bærer på operationsstuer.
TV 2 har talt med to overlæger om, hvornår vi kan pakke mundbindet væk og lufte næse og mund – og om vi kan tillade os at smide dem helt ud, eller om vi skal finde dem frem igen næste vinter.
Hvor skal vi være i epidemien, før vi kan droppe mundbindet?
Ikke så længe, lyder svaret fra Niels Høiby, der er overlæge og professor i klinisk mikrobiologi på Rigshospitalet.
- Når indlæggelsestallet er faldet, som nok er i slutningen af marts, tror jeg, at det er helt slut med det hele. Så er vinteren overstået, børnene er vaccineret, og plejehjemsbeboerne er vaccineret igen, siger Niels Høiby.
Han tilføjer, at de eneste, der ikke kan droppe mundbindene, er dem, der er særligt udsatte, selvom de lader sig vaccinere. Dem, der har lunge-, immunforsvar- eller hjertesygdomme.
- De vil skulle beskytte sig selv, men det behøver vi andre ikke, og vi behøver ikke at være bange for at smitte videre, siger han.
Helt så konkret tør Henrik Nielsen, der er klinisk professor og ledende overlæge på Aalborg Universitetshospital, ikke at være.
- Vi skal ned i nogle daglige smittetal, der fortæller os, at forekomsten af virus i befolkningen er så utrolig lav, at risikoen for at rende ind i en smittet i samfundet er meget lav til nærmest ikkeeksisterende, siger han og opfordrer til, at man månedligt genbesøger de gældende restriktioner for at sikre, at de ”ting, vi gør, stadig giver mening”.
Den nye Omikron-variant kan til gengæld tale for, at vi kan smide mundbindene om kort tid, fordi sygdommen tyder på ikke at give særligt slemme forløb. Men den kan også tale for, at vi skal holde på dem længere, da varianten er mere smitsom.
- Jeg tror faktisk, at de to faktorer udligner hinanden. Så når vi når hen til, at smittetallene daler de næste par måneder og er i samme leje, som vi var sidste sommer, synes jeg, at vi skal ophøre med mundbind, siger Henrik Nielsen.
Hvor stor en forskel gør mundbind egentlig?
Mundbind hjælper på at hindre spredning af infektionen.
Ifølge Niels Høiby viser studier, at antallet af infektioner, der spredes, bliver halveret.
- Effektiviteten er meget høj ved høj hyppighed af smittetilfælde. Er hyppigheden lav, kan man ikke påvise en effekt af maskerne, fordi så er der ikke noget at måle på, siger han.
Henrik Nielsen er enig. Hvis man også holder afstand, så er mundbindet omsonst. Men hvis man er i tæt kontakt, er det et godt værn mod smitte.
- Mundbind og masker dækker for luftvejene, hvor vi bliver smittet gennem. Det er lige så vigtigt den anden vej, hvor den, der kunne have smitte i halsen, blokerer det med mundbindet, så man ikke hoster på andre, lyder det fra overlægen.
Han tilføjer, at sygdom godt kan slippe uden om kanterne på kinderne, og derfor ikke er mundbind 100 procent sikkert. Men "det gør dog noget".
Skal vi finde mundbindene frem igen til næste vinter?
Spørgsmålet er så, om det er sidste gang, at vi har skullet finde mundbindet frem.
Niels Høiby tror ikke, at de fleste af os skal bruge dem mere. Men...:
- Jeg tror, at der vil være en anbefaling om, at de særligt udsatte – udover at lade sig vaccinere – også bliver anbefalet at bruge mundbind, hvis der kører andre infektionssygdomme såsom influenza, covid som forkølelse eller anden virus, lyder det.
Det kan være i toget, bussen eller supermarkedet. Men anbefalingen vil ikke gælde os alle, understreger han.
Henrik Nielsen er ikke helt så optimistisk.
- Det mest kloge er at sige, at der er mange usikkerheder. Jeg vil forvente, at vi får covid-sygdom igen næste vinter og stigende smitte næste efterår og vinter, men i hvilket omfang og hvilken betydning, det får for sygehusene, afhænger af vaccinerne og størrelsen på den immunitet, der opbygger sig i befolkningen.