Krigen er rykket ind på danske skoler – “totalt uacceptabelt”, siger minister
Racisme og hærværk ulmer på danske folkeskoler, siger minister. Han oplever, at det primært er én side af den polariserede konflikt, der er ramt.
Krigen mellem Israel og Hamas er rykket ind i både klasseværelser og skolegårde, og det får nu børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) til at reagere.
De seneste uger har Børne- og Undervisningsministeriet nemlig modtaget flere henvendelser, fordi børn og lærere "ikke er trygge i den danske folkeskole".
- Det er totalt uacceptabelt. Der er ingen børn i Danmark, som skal stå til ansvar for, hvad politikere eller regeringer i andre lande foretager sig, siger han.
Problemet omhandler især antisemitisme, lyder det fra ministeren.
Og det er også eksempler på den form for racisme, der nu får ham til at reagere.
Det er for eksempel graffiti og tegninger af hagekors, at der bliver råbt "jødesvin" og heilet i nogle klasselokaler samt ældre elever, der opsøger yngre for at udspørge dem om deres israelske baggrund, siger Tesfaye.
Derfor vil ministeriet nu henvende sig landets skoler, så de ved, hvordan de skal reagere, hvis børn udsættes for hadsk tale – og her kan også bortvisning komme på tale, lyder det.
Forskel på "Melinda" og kz-lejre
Selvom mange skoler ifølge ministeren allerede er gode til at håndtere konflikter, mener han, at eksemplerne på antisemitisme har en særlig karakter, fordi der er et "racistisk" motiv, som der skal "slås ned på":
- Der er forskel på, om man skriver på toilettet, at Melinda fra 8.B er lækker, og så om man skriver, at jøderne skal gasses i koncentrationslejre. Det er to meget vidt forskellige former for hærværk, siger han.
Mattias Tesfaye er især "rystet" over at se hagekors i det offentlige rum, som ellers har været fraværende siden befrielsen i maj 1945, siger han.
- Når sådan noget står der, skal det væk lynhurtigt, og vi er nødt til at reagere på det.
Han påpeger, at det er vigtigt, at skolerne tager hånd om det, fordi folkeskolen er en institution, der skal forsvare demokratiet og de idealer, som "vores samfund bygger på".
I henvendelsen til skolerne vil ministeriet blandt andet gøre opmærksom på, at bortvisning i en kortere eller længere periode er en mulighed, hvis en ældre elev for eksempel har jagtet en anden elev.
Og så kan skolerne inddrage forældrene, ligesom der er meget undervisningsmateriale, der kan bruges til at skabe en bedre dialog, siger ministeren.
Rettet mod "jødisk mindretal"
Selvom konflikten både involverer personer med jødisk og palæstinensisk baggrund, ser ministeren ikke samme polarisering rettet mod sidstnævnte.
De beretninger, han har fået, kommer både fra ministeriet, fra møder med Det Jødiske Samfund, ministerens egne børns skole samt fra en kollega fra Folketinget, der har indsamlet vidnesbyrd fra det jødiske mindretal, siger han.
Er der også blevet indsamlet vidnesbyrd fra palæstinensiske familier?
- Det er selvfølgelig totalt uacceptabelt, uanset hvem det drejer sig om. Lige nu har jeg ikke indtryk af, at det er et problem at møde op i skole, hvis man er buddhist, kristen eller muslim. Lige nu har jeg et indtryk af, at det er det jødiske mindretal i Danmark, som ikke alle steder føler sig trygge.