Maria Lucia er 9 år og overvægtig: - De andre er pænere
Overvægt skyldes genetik og hormoner, og det er derfor ikke overvægtiges egen skyld, at de vejer for meget, siger overlæge.
Overvægt rammer alle aldre – også den yngste del af befolkningen.
Hvert femte barn eller ung i Danmark er overvægtig eller svært overvægtig. Det viser en ny undersøgelse fra Vidensråd for forebyggelse.
Niårige Maria Lucia Møller Chouhan fra Silkeborg er en af dem, og det har haft flere konsekvenser. Hun er blandt andet blevet holdt udenfor og drillet på grund af sin vægt.
- Min klasse siger, at jeg er ligegyldig. Næsten alle pigerne er venner, men ikke mig, siger Maria Lucia.
Lavere selvværd og ensomhed
I en ny undersøgelse af Novo Nordisk Danmark erklærer to ud af tre danskere sig enige i, at der bliver set ned på tykke mennesker. Og forskning i overvægtige børn viser, at de oftere bliver udsat mobning og drilleri end normalvægtige børn.
- Mange af børnene har det svært. Det er især den stigmatisering, man møder fra omverdenen, der kan give varige ar på sjælen, lyder det fra Jens-Christian Holm, der er børnelæge og forskningsansvarlig ved Enheden For Overvægtige Børn Og Unge på Holbæk Sygehus.
Drillerierne påvirker også Maria Lucia.
- Jeg viser ikke, at jeg bliver ked af det, men indeni bliver jeg ked af det, siger Maria Lucia, der går i 3. klasse på Funder Skole i Silkeborg.
Forsvarsmekanismer
Det er en gensygdom, der betyder, at Maria Lucia har nemt ved at tage på. Derfor har hun været overvægtig hele sit liv.
Men udadtil er det ikke altid, at man kan mærke på Maria Lucia, at vægten går hende på.
- Hun virker ressourcestærk udadtil. Men der er ingen tvivl om, at når hun kommer hjem, så er det noget, der fylder rigtig meget i vores hverdag. Det er der ingen tvivl om, siger Maria Lucias mor, Liselotte Møller Christoffersen.
Maria Lucias forsvarsmekanisme har været at isolere sig og trække sig fra sociale aktiviteter.
- Man bliver ikke mobbet, hvis der ikke er nogen i nærheden. Det har så været Maria Lucias måde at tackle det på, siger Liselotte Møller Christoffersen.
Andre børns fordomme
For børn som Maria Lucia kan følelsen af ikke at være god nok fylde meget i dagligdagen.
Det skyldes også, at overvægtige børn typisk får mange kommentarer om deres vægt.
- Der er rigtig mange mennesker, der ufrivilligt kommer til at bidrage med kommentarer til tykke børn og unge. Til sidst begynder de at tro på, at det, de får at vide, er rigtigt, siger overlæge Jens-Christian Holm.
Den pointe understøtter forskning. Undersøgelser viser, at tykke børn ofte har et lavere selvværd og føler sig mere ensomme.
- Men det er vigtigt at huske, at overvægt er en kronisk sygdom. Den styres af genetiske og hormonelle forhold. Befolkningen tror rigtig meget på motivation, men vi har flere hundrede års evidens på, at det er ikke tilfældet, siger Jens-Christian Holm.
Et godt råd
Maria Lucia har det seneste år gået i behandling for hendes overvægt hos Jens-Christian Holm. Selvom det har hjulpet hende til at få det bedre, er det stadig svært for hende ikke at sammenligne sig med sine klassekammerater.
- Det er ok, men jeg tænker stadig over, hvor glade de andre er i forhold til mig, siger hun.
- At de andre er pænere og sådan.
Hun har også et godt råd til, hvordan man kan hjælpe andre børn som hende selv:
- At sige hej, når de møder en i skolen.
Men mest af alt ønsker hun stadig bare en eneste ting:
- At jeg kunne tabe mig, så jeg kunne få flere venner, så jeg kunne lege lidt mere og mødes med flere, siger hun.