To ud af tre mener, der bliver set ned på tykke mennesker
39-årige Maibritt Schmidt er blevet kaldt ulækker og uden selvkontrol af folk på gaden.
Tykke mennesker er dovne, dumme og mangler viljestyrke. Det er nogle af de fordomme, som overvægtige møder, når de bevæger sig rundt i virkeligheden.
Faktisk erklærer to ud af tre danskere sig enige i, at der bliver set ned på tykke mennesker.
Det viser en ny undersøgelse foretaget af YouGov for Novo Nordisk Danmark.
Her fremgår det også, at 51 procent af befolkningen er overvægtige, ud af dem er 800.000 svært overvægtige. Og tallet er stigende.
Skæve blikke
39-årige Maibritt Schmidt er en af de danskere, der er overvægtig. Hun er 166 cm og vejer 180 kilo.
Og hun er blandt dem, der har oplevet at blive kigget skævt til og fået kommentarer på grund af sit udseende.
- Jeg har efterhånden oplevet lidt for meget, at der er blevet kigget skævt til mig, siger hun.
Derfor undgår 39-årige Maibritt Schmidt at gå på strøget i Aarhus, som hun bor i nærheden af. For slet ikke at tale om at spise i offentligheden. Spiser hun på gaden oplever hun nemlig, at endnu flere kigger.
- Det her med, at man ikke kan få lov at gå i fred, når man endelig bevæger sig ud, det gør, at man trækker sig mere og mere fra samfundet og putter sig derhjemme, siger hun.
For Maibritt Schmidt er det heller ikke usædvanligt at blive talt til af en fremmed på gaden. Hun har oplevet, at folk har sagt ”du er ulækker”, ”du har ikke nogen selvkontrol” og lignende til hende.
Ifølge undersøgelsen fra Novo Nordisk er Maibritt Schmidts oplevelser langt fra unikke.
50 procent overvægtige svarer i undersøgelsen, at de føler, at andre kigger på dem og tænker, de bør tage sig sammen og tabe sig.
Samtidig svarer 41 procent overvægtige, at de får lavt selvværd, hvis andre ser skævt til dem på grund af vægten.
Genetik og biologi
Men i modsætning til, hvad mange tror, så er tykke ikke skyld i deres egen overvægt. De kan bare ikke tage sig sammen og spise mindre.
For overvægt er en kronisk tilstand, der skyldes genetik, komplekse biologiske processer, samfundsstrukturer, opvækst og meget andet.
Overvægt og svær overvægt
Overvægt øger risikoen for en lang række andre sygdomme markant. For eksempel type 2-diabetes, fedtlever, hjertekarsygdomme og forskellige typer kræft.
Kilde: medicin.dk
Det siger Thorkild Sørensen, som har forsket i overvægt i flere årtier og er professor på Københavns Universitets Institut for Folkesundhedsvidenskab.
- Problemet er sådan set ikke at tabe sig med en dygtig diætist. Men overvægtige kan ikke holde vægten nede. Der er en biologi i det, som gør det ufatteligt svært. Det er ligesom at bede os andre om at holde vejret, siger han.
Psykologiske konsekvenser
Når tykke mennesker bliver mødt med tilråb og skæve blikke, så har det også psykologiske konsekvenser.
- Det kan forårsage stress og depression og et generelt dårligt mentalt helbred, påpeger Thorkild Sørensen.
Og det kender Maibritt Schmidt også.
- Jeg tror ikke, folk tænker over, at en lille kommentar kan ødelægge en hel uge for mig. Jeg tænker over, hvad har jeg dog gjort og bliver ked af det. Det sætter ar i sjælen, siger hun.
Forskere i vildrede
Mens der er bred videnskabelig konsensus om, at overvægt er en biologisk betinget og ofte en kronisk tilstand, man ikke selv er herre over, er der stadig mangel på viden om årsagerne.
Forskerne er også i vildrede om, hvad man kan gøre ved den fedmeepidemi, der har spredt sig i Danmark og i resten af verden.
I øjeblikket er fedmeoperationer den eneste effektive og varige behandling mod svær overvægt
- For mig at se er det vigtigste, at vi bliver ved med at forske i årsager og behandling, og at vi er ydmyge overfor, at der stadig er meget, vi ikke ved. Forskning i overvægt er stadig en relativ ny disciplin, som først for nylig er begyndt at rykke, siger Thorkild Sørensen.