Nu får gravide og ammende lov til at blive vaccineret
Hverken gravide eller ammende er hidtil blevet tilbudt vacciner mod covid-19, fordi vaccinerne ikke har været godkendt specifikt til den gruppe.
Anbefalingerne bliver nu lavet om, så gravide og ammende tilbydes vaccine mod covid-19.
Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.
Ændringen sker efter ugers kritik af, at Danmark ikke ligesom adskillige omkringliggende lande har godkendt vacciner til gravide og ammende som til resten af befolkningen. Her er blandt andet Sverige, Island og Finland kommet danskerne langt i forkøbet.
- Med baggrund i faglig viden om vaccinernes effekt og sikkerhed kan vi nu give et trygt tilbud til de mange kvinder, der har været kede af ikke at kunne blive vaccineret, siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, og tilføjer:
- Som fødselslæge ved jeg, hvor vigtigt det er, at de gravide kan føle sig trygge i deres graviditet.
Høj efterspørgsel på nye regler
Flere gravide har tidligere fortalt, hvordan de har følt sig umyndiggjort, fordi myndighederne hidtil ikke har ladet det være op til den enkelte at afgøre, hvorvidt man ønskede vaccinen eller ej.
Samtidig har det fra Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, DSOG, lydt, at fordelene ved vaccination af gravide og ammende for længst har overgået ulemperne.
Der findes også eksempler på, at kvinder har løjet om deres graviditet for at snyde sig til en vaccine.
En af dem er Isabel Arnold, som fik sit første stik, da hun var gravid i 13. uge.
Hun fortalte for en god uge siden TV 2, at hun var allerede gjorde sig overvejelser om, hvordan hun ville få stik nummer to trods den til den tid større babybule.
Alle kan få vaccinen
Det bliver dog ikke nødvendigt for Isabel Arnold at lyve igen, nu hvor retningslinjerne laves om.
De nye retningslinjer giver nemlig gravide i alle tre trimestre mulighed for at få en vaccine.
Dog anbefaler Sundhedsstyrelsen ud fra et forsigtighedsprincip, at man venter, indtil man er i 2. eller 3. trimester.
Det er ikke ensbetydende med, at gravide i 1. trimester er udelukket. De skal blot have en aftale med egen læge, før de kan få et stik.
Har Danmark været fodslæbende?
Men hvorfor kommer de nye retningslinjer først nu, når lande omkring os for længst har tilbudt vacciner til gravide?
Det skyldes ifølge Søren Brostrøm, at styrelsen ikke alene har ønsket at gøre det muligt for gravide at tilvælge vaccinen. De ville være helt sikre på, at de reelt kunne anbefale den, før de ville træffe nogen beslutning.
- Som den myndighed i Danmark, der har ansvaret, skylder vi de gravide det, siger Søren Brostrøm til TV 2.
Den danske diskussionen om, hvorvidt anbefalingerne skulle ændres, har stået på i et par måneder, fortæller han. Alt imens har de indsamlet den data, der løbende er kommet fra udlandet.
- Noget af den data, vi har taget med, er fra Israel, og det blev publiceret så sent som i forrige uge. Så det er spritnye data, vi kigger på.
Kan bestille tid med det samme
Op mod 100.000 kvinder i Danmark er ifølge Sundhedsstyrelsen i skrivende stund gravide, og vaccination af den gruppe vil derfor bidrage til en endnu stærkere immunitet i Danmark, siger Søren Brostrøm.
Gravide såvel som ammende kan nu bestille en tid til vaccination på www.vacciner.dk.
Hvis ikke man ønsker det, vil tilbuddet om vaccine stadig være gældende, når du ikke længere er gravid eller ammende, oplyser Sundhedsstyrelsen.
Har du planer om at blive gravid, anbefales det, at du tager imod tilbuddet om vaccination nu.