Overlæge med klart råd til unge: Bliv testet - også hvis det bare er hoste eller tør hals
Overlægen har flere gange oplevet unge, der har gået rundt med snue og ikke har ladet sig teste. Men det er ikke vejen frem.
De unge i Aarhus er tilbage i skole og på studier, hvor det sociale liv har været begrænset og forandret på grund af coronavirussen.
Alligevel er cirka halvdelen af de nysmittede i Aarhus mellem 20 og 30 år. Og det tal skal ned, lød det på et pressemøde på rådhuset i Aarhus tirsdag formiddag.
Det skal blandt andet gøres med test, sagde ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Skejby Sygehus og professor på Aarhus Universitet, Lars Østergaard
- Hvis de har nogle former for symptomer, og unge får altså også symptomer, så er det jo med at komme ned og blive testet frem for at lade være.
Lars Østergaard har flere gange oplevet unge, der har gået rundt med snue og ikke har ladet sig teste. Men det er ikke vejen frem, hvis smittekæderne skal brydes:
- Min klare opfordring er, at hvis man er ung og bare har lidt snue, lidt hoste eller tør hals, så er det om at komme ned og få en test, sagde Lars Østergaard.
Ifølge Lars Østergaard vil man i Aarhus som udgangspunkt blive testet indenfor 24 timer.
Opretter ungekriseledelse
Pressemødet blev holdt tirsdag, fordi byen de seneste dage har oplevet en stigning i antallet af smittede.
Sundhedsmyndighederne har en bekymringsgrænse ved 20 smittede per 100.000 indbyggere. Kommuner vil blive fulgt nøje, hvis de overskrider den grænse. Mandag oversteg 60 kommuner bekymringsgrænsen. Det er tre færre end søndag.
Men i Aarhus kommune lød tallet på 45 smittede per 100.000 indbyggere de seneste syv dage.
Både borgmester Jacob Bundsgaard (S) og Lars Østergaard understregede på pressemødet tirsdag, at det er særligt udfordrende at holde afstand som ung, men at det er vigtigt, hvis smittekæderne skal brydes, og de ikke skal trække smitte med til de ældre og sårbare:
- Jeg ved godt, at det næsten er en urimelig fordring at henstille jer til at begrænse den sociale aktivitet. Men det er nødvendigt, hvis vi skal tage vare på de udsatte i vores samfund, sagde Jacob Bundsgaard.
Derfor har borgmesteren nedsat en såkaldt ungekriseledelse, der blandt andet skal bestå af studenterrepræsentanter, og som skal hjælpe med at lave retningslinjer og daglige råd til, hvordan man som ung kan leve med virussen i byen.
Overlæge: - En lumsk virus
Men de unge skal allerede nu hjælpe med ”at få banket smitten ned”, lød det fra borgmesteren.
Og unge er ikke uovervindelige, understregende Lars Østergaard.
Selvom det ”ikke i særlig høj grad” er de unge, der rammes af covid-19, så er der alligevel ubekendte i ligningen, man skal være opmærksom på:
- Vi ved faktisk ikke, hvem det rammer, og hvem det ikke rammer. Så vi ser altså også nogle unge, der bliver indlagte, og i øjeblikket er den yngste indlagte 25 år. Og vi ser også unge, der har senfølger som hovedpine og koncentrationsbesvær.
- Det er altså en lumsk virus, understregede Lars Østergaard.
Overlægens råd lige nu er derfor, at unge forsøger at efterleve restriktionerne og rådene, og at man i en periode skruer ned for den sociale aktivitet.
Aarhus har siden pandemiens start haft 1722 smittede. Heraf er de 266 kommet til i løbet af de seneste to uger.
150.740 er blevet testet i alt, og der arbejdes i øjeblikket på at udvide testfaciliteterne yderligere.
Tirsdag oplyser den populære bar Heidis Bier Bar i Klostergade i Aarhus, at en medarbejder er konstateret smittet. Derfor opfordres gæster, der var på stedet 16. og 17. semtember, til at lade sig teste.