På Riget har de reddet liv i 10 år - nu får Skejby dem også

To nye helikopterlandepladser indvies snart i Aarhus. De kan være afgørende for at redde liv

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Af Anders Hjort og Mads Otte
I samarbejde med tv2.dk

De ligner nærmest ufoer. Eller noget fra Star Wars.

Men de to nye helikopterplatforme, som snart står klar 35 meter oppe i luften på toppen af Det Nye Universitetshospital i Skejby, er ikke kun spektakulære at kigge på.

TV2 ØSTJYLLAND var med, da helikopterplatformen blev løftet på plads i juni.

De kommer nemlig til at få en helt essentiel og afgørende funktion på sygehuset i Aarhus. For hvert minut tæller, når man skal behandle eksempelvis mennesker med et hjerteanfald.

Der er både tid at spare her, men der er også patientsikkerhed i det. Det kommer til at redde liv. Det kommer helt sikkert til at redde liv, siger Ole Mølgaard, ledende overlæge, Akutmodtagelsen, Aarhus Universitetshospital, om de nye helikopterlandingspladser.

I 10 år har vi gået og kigger på de her gamle bygninger, og det har ikke været muligt at finde et velegnet sted til at etablere en helipad.
Ole Mølgaard, ledende overlæge

Lige nu, hvis akut tilskadekomne eller personer med blodpropper i hjernen eller hjertet, skal flyves til sygehuset i Skejby, kan der i værste fald gå op til en halv time, før patienten er fragtet fra helikopteren og ind på operationsbordet.

Det skyldes, at helikopteren i nogle tilfælde kan lande på jorden op til flere kilometer væk fra hospitalet, og derefter skal patienterne køres med ambulance hen til selve sygehuset.

Pengene værd

Men på det nye supersygehus i Skejby er der altså plads til at bygge helikopterlandingspladser på toppen. Når de nye platforme bliver taget i brug, kommer det til at tage halvandet minut at fragte patienter fra helikopteren og ind på operationsbordet.

I de sidste 10 år har man på Skejby været misundelig på Rigshospitalet i København. Her har 4915 patienter fra hele landet gennem årene vundet afgørende tid ved at kunne lande på toppen af Riget.

- I 10 år har vi gået og kigger på de her gamle bygninger, og det har ikke været muligt at finde et velegnet sted til at etablere en helipad, siger ledende overlæge Ole Mølgaard.

De to nye landingspladser på Skejby bliver opført ved hjertecenteret og akutmodtagelsen og kommer til at koste i alt 78 millioner kroner.

Det er bestemt det værd at spare de minutter, selv om det koster rigtig mange penge.
Ole Mølgaard, ledende overlæge

- Hvis det gør en forskel efter en alvorlig skade eller kritisk sygdom, og at folk kan komme til at leve et fuldstændig normalt liv, så er det bestemt det værd at spare de minutter, selv om det koster rigtig mange penge, siger Ole Mølgaard fra Aarhus Universitetshospital.

Formentlig klar i januar

En af dem, der priser sig lykkelig over, at der allerede eksisterer en helikopterlandingsplads på Rigshospitalet, er Nickolas Glorian.

For tre måneder siden var han involveret i en alvorlig trafikulykke, og han blev lynhurtigt fragtet med helikopter til hospitalet i hovedstaden.

- Jeg havde tre brud i nakken, og jeg er virkelig glad for den hurtige behandling, jeg fik. Alt foregik enormt effektivt, enormt professionelt og enormt hurtigt. Det har betydet meget for mig at få så hurtig og effektiv behandling, siger Nickolas Glorian til TV 2.

Netop nu er man ved at lægge sidste hånd på landingspladserne på sygehuset i Skejby. Det forventes, at helikopternes nye ankomststed kan tages i brug til januar.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her