Se vejrkortene: Sådan forventes stormen at ramme Danmark

I weekenden vil en storm husere over Danmark i mere end et halvt døgn. Her kommer den seneste prognose for den forventet udvikling.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Der venter en lørdag aften, hvor der i hele landet er risiko for vindstød af stærk storm. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Af Jonas Damsbo
I samarbejde med tv2.dk

Et voldsomt uvejr har kurs mod Danmark.

Der er tale om stormen Malik, som i løbet af lørdag eftermiddag forventes at gå i land. Stormen vil stå på indtil søndag formiddag, hvorefter der er risiko for en historisk stormflod flere steder.

Derfor har TV 2 Vejret udsendt et varsel for storm og kraftige vindstød i hele landet.

I det nordvestlige Jylland gælder varslet fra lørdag klokken 14 til søndag klokken 8. For de østlige landsdele er varslet gældende fra lørdag klokken 17 til søndag klokken 12.

Kortet herunder viser, at der i hele landet er risiko for vindstød af stærk storm. I de røde områder kan vindstødene endda nå orkanstyrke.

Stormvarsel gældende fra lørdag eftermiddag til søndag middag. Foto: TV 2 Vejret

Sådan forventes stormen at udvikle sig

Årsagen til det voldsomme stormvejr er et kraftigt lavtryk, der i løbet af weekenden tager turen forbi Skandinavien.

I den sydlige del af lavtrykket vil vinden i løbet af lørdag tiltage og efterhånden nå fuld storm i middelvinden over Danmark.

I første omgang er det især den nordvestlige del af Jylland, der står for skud.

Her kan vindstødene nå stormstyrke lørdag middag. Ud på eftermiddagen forventes det, at middelvinden følger med, så der bliver tale om regulær storm.

Prognose lørdag middag. De første stormstød begynder at dukke op mod nordvest. Herfra vil vinden tiltage og efterhånden når stormstyrke. Foto: TV 2 Vejret

Sidst på eftermiddagen tiltager vinden også i resten af landet.

Dermed venter der en lørdag aften, hvor der i hele landet er risiko for vindstød af stærk storm. Det nordvestlige Jylland og Kattegat får det mest blæsende. Her kan vindstødene nå orkanstyrke.

Prognose lørdag aften. Vinden er taget yderligere til, og mod nordvest kan vindstødene efterhånden nå orkanstyrke. Foto: TV 2 Vejret

Natten til søndag forventes stormen at toppe.

Fortsat er det området i det nordvestlige Jylland samt det sydlige Kattegat og Bornholm, hvor det bliver mest blæsende med mulighed for fuld storm.

I den resterende del af landet vil det blæse med op til stormende kuling. Stadig er der risiko for vindstød af stærk storm til orkanstyrke i det meste af landet.

Prognose natten til søndag. Det er her stormen forventes at toppe med den kraftigste vind og de kraftigste vindstød. Foto: TV 2 Vejret

Først søndag morgen vil stormen slippe sit tag i Danmark.

Dog vil det fortsat være meget blæsende en stor del af søndagen med risiko for stormstød indtil søndag middag over de østlige egne.

Prognose søndag formiddag. Først her begynder vinden for alvor at lægge sig. Herefter venter det næste problem, nemlig den forhøjede vandstand. Foto: TV 2 Vejret

Når blæsten efterhånden aftager søndag, venter der nye udfordringer i form af stormflod i det sydlige Kattegat.

Især området omkring det nordlige Fyn og det nordlige Sjælland samt Isefjorden og Roskilde Fjord kan man risikere en vandstand på 1,3 til 1,9 meter over det normale.

Det giver en forøget risiko for oversvømmelser i de nævnte områder.

Især i de røde områder er der risiko for en voldsom stormflod. Foto: TV 2 Vejret

Beauforts vindskala - inddelingen af vindstyrker i Danmark

I Danmark benyttes vindbetegnelser i henhold til den internationale Beaufort-skala.


Orkan: >32,6 m/s

Stærk storm: 28,5-32,6 m/s

Storm: 24,5-28,4 m/s

Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s

Hård kuling: 17,2-20,7 m/s

Kuling: 13,9-17,1 m/s

Hård vind: 10,8-13,8 m/s

Frisk vind: 8,0-10,7 m/s

Jævn vind: 5,5-7,9 m/s

Let vind: 3,4-5,4 m/s

Svag vind: 1,6-3,3 m/s

Næsten stille: 0,3-1,5 m/s

Stille: <0,3 m/s

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her