Sygemeldte skal fremover til langt færre samtaler med jobcentret

I 2023 var 440.000 borgere på sygedagpenge. En ny politisk aftale skal gøre op med, at alle mødes af de samme regler og krav ved en sygemelding.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Af Rikke Steenbech
I samarbejde med tv2.dk

Det kan være slut med en masse samtaler med jobcenteret under ens sygemelding, hvis sygdomsforløbet er ukompliceret, og man har et job, der venter på en.

Helt konkret skal antallet af sygemeldtes samtaler i jobcenteret sænkes fra fire til en. Det skal en ny politisk aftale sikre.

Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Ifølge Beskæftigelsesministeriet betyder aftalen, at sygemeldte skal til cirka 60.000 færre samtaler i jobcenteret om året.

Til et doorstep torsdag fortæller beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), at aftalen skal bidrage til afbureaukratisering og skal give bedre mulighed for at tilrettelægge et sygedagpengeforløb med udgangspunkt i den enkelte borger.

- Forhåbentlig bidrager det til, at vi får frigivet nogle ressourcer fra alt det papir og bureaukrati, vi i dag har fået bygget op. Men endnu vigtigere, så bidrager det forhåbentligt også til, at de mennesker der rammer vores system oplever, at det de møder passer bedre til den situation, de er i, siger Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Aftalen er indgået mellem regeringen og SF, Radikale Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti, der er forligspartierne bag reformen af sygedagpengesystemet.

En mere ”skræddersyet og værdig indsats”

Ifølge beskæftigelsesministeren indebærer et ukompliceret sygdomsforløb, at der ikke er andre udfordringer, der spiller ind end den sygdom, man er blevet sygemeldt med.

- Vi fjerner automatikken. Uanset om det er en stresssygemelding, et brækket ben eller noget helt tredje, så er det det samme proceskrav, vi møder i dag, og det giver ikke mening. Vi ønsker, at der bliver frihed til at vurdere det enkelte menneske i en mere værdig behandling, siger Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Vurderingen af, hvad et ukompliceret sygdomsforløb er, skal ifølge beskæftigelsesministeren finde sted lokalt ude på de enkelte jobcentre.

- Helt grundlæggende så fjerner vi os som overdommere for, hvad hver enkelt sygdomsforløb har brug for procesmæssigt, siger Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Med aftalen skal sygemeldte borgere såeldes have en mere ”skræddersyet og værdig indsats”, og kommunerne skal have større frihed til at tilrettelægge indsatsen.

- Aftalen er det første skridt i arbejdet med at frisætte kommunerne på beskæftigelsesområdet, skriver Beskæftigelsesministeriet i pressemeddelelsen.

Aftalen bygger blandt andet på frikommuneforsøget, hvor nordjyske kommuner oplevede gode erfaringer med at bruge både rehabiliteringsteams og lægeattester mere fleksibelt.

Aftalen indeholder 10 initiativer

  1. Fleksibel brug af rehabiliteringsteams

  2. Fleksibel sammensætning af rehabiliteringsteams

  3. Mestringsforløb skal gives ud fra en faglig vurdering

  4. Forenkling af visitationskategorierne

  5. Færre krav til sygemeldte fra beskæftigelse

  6. Styrket fokus på kommunens kontakt med alvorligt syge

  7. Forenkling af ”Mit sygefravær”

  8. Mulighed for at vise lægeattester for sygemeldte borgere

  9. Afskaffelse af generelt krav om lægeattester

  10. Undersøge mulighed for at ændre i kommunens anmodning om lægeattester

Kilde: Beskæftigelsesministeriet.

I pressemeddelelsen fremgår det, at aftalen skal være med til at gennemføre ændringer, som på kort sigt skal løse udfordringer i sygedagpengesystemet.

Løsningen af større strukturelle problemer må afvente en reform af hele beskæftigelsesindsatsen, skriver ministeriet.

Det forventes, at aftalen samlet set vil indebære mindreudgifter på 79 millioner kroner i 2025 og frem. Statens indtægter vil indgå i regeringens målsætning om at finde tre milliarder kroner på beskæftigelsesområdet i 2030.

HK efterspørger større krav til arbejdsgiverne

I HK, der er Danmarks anden største fagforening, er de enige i, at aftalen vil bidrage til at forenkle sagsbehandlingerne.

Men de efterspørger, at arbejdsgiverne forpligtes til at få langtidssygemeldte medarbejdere trygt tilbage på arbejdspladsen.

- Når der mangler en fastholdelsesplan, er resultatet alt for ofte, at medarbejdere bliver afskediget, samtidig med at de skal forsøge at blive raske igen. Det er en urimelig hård situation, som arbejdsgiverne i højere grad bør medvirke til at undgå, lyder det fra HK-formand Anja C. Jensen i en pressemeddelelse.

HK peger derfor på, at det skal være obligatorisk for arbejdsgivere at lave en fastholdelsesplan, som kan hjælpe den sygemeldte tilbage i arbejde.

Jeg tror, det giver plads til at bruge ressourcerne der, hvor det kommer borgerne til gode
Ane Halsboe-Jørgensen (S), beskæftigelsesminister

Spørger man beskæftigelsesministeren handler det helt grundlæggende om, hvor meget politikerne på Christiansborg skal lave regler for.

Ifølge Ane Halsboe-Jørgensen skal medarbejderne have plads til at bruge deres faglighed og ikke opleve at skulle leve op til regler, som hverken jobcentre, borgere eller arbejdsgivere synes giver mening.

- Jeg tror, det giver plads til at bruge ressourcerne der, hvor det kommer borgerne til gode, nemlig for eksempel i forhold til fastholdelse. Der hvor syge borgere møder systemet, skal man have en oplevelse af, at det man bliver mødt af tager udgangspunkt i ens situation og ikke regler fra Christiansborg, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her