Vennerne mindes eventyreren: - Han lærte os at have døden tæt på

Vennerne husker Troels Kløvedals smil og hans nysgerrighed

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Forfatteren og eventyreren Troels Kløvedal fotograferet på sin gård i Gravlev lidt uden for Ebeltoft. Foto: David Høgsholt - Ritzau Scanpix
Af Thomas Østerlin Koch og Karsten Smed
I samarbejde med tv2.dk

Det "bedårende smil" hænger der endnu.

Det hænger på forfatteren og billedkunsteren Pernille Kløvedal Helwegs nethinde. Det er afvæbnende og trækker helt ud i mundvigene.

Hun så det utallige gange i sine år som beboer i kollektivet 'Maos Lyst' og i årene efter, når hun var sammen med vennen, kaptajnen og forfatteren Troels Kløvedal.

Tidligere i dag sov han stille ind efter flere års sygdom. Han var omgivet af sine fem børn og sin kone, Else Marie.

En ung Troels Kløvedal ombord på skibet Nordkaperen, som han købte i 1967. / Foto: Ulf Nilsen - Ritzau Scanpix

Sorg og lettelse

Vennen og den tidligere bofælle Pernille Kløvedal Helweg modtog nyheden om den gamle vens bortgang med lige dele sorg og lettelse.

- Han er blevet befriet fra sygdommen, og at han er taget afsted på sin længste rejse nu, siger hun til TV 2.

I næsten tre år har hans krop været tynget af nervesygdommen ALS. Sygdommen lammer de nerveceller, som styrer kroppens bevægelser. Han kunne hverken spise, tale eller trække vejret ved egen kraft til sidst, men han kunne skrive, og sådan blev han ved med at gøre indtryk på vennerne.

Når man har fødselsdag samme dag som H.C. Andersen kommer det selvfølgelig til at præge en resten af livet, sagde Kløvedal selv. / Foto: Kim Haugaard - Ritzau Scanpix

- Jeg har tænkt på ham som en, der lærte mig at være tæt på døden i en længere periode, siger hun.

De to går langt tilbage. Helt tilbage til Troels Kløvedals tid som sejler. Dengang var han elektriker og "vanvittigt nysgerrig på verden".

Da han begyndte at sejle, oplevede hun ham mellem turene i kollektivet. I begyndelsen var han hjemmegående, når han ikke sejlede. Han stod for maden til de andre i kollektivet og var social og charmerende.

- Selvom man kunne blive irriteret på ham, så havde han et smil, der kunne folde sig ud på hans ansigt, som man bare ikke kunne lade være med at holde rigtig meget af ham. Han kunne grine helt ude i mundvigene. Det står stærkest hos mig lige nu, slutter hun.

Troels Kløvedal fik en stor drøm opfyldt, da han i 2015 sejlede Nordkaperen til det græske turkisblå øhav for at fortælle historien om det land, der skabte de søjler, vores demokrati hviler på i dag. / Foto: Finn Hagemann/TV 2

"Det gør vi"

Siden Troels Kløvedal i 2016 blev ramt af ALS, har han skrevet bogen ‘Alle mine morgener på jorden’, og han har været med til at opsætte udstillingen "Frihedens Værksted", der stadig er udstillet på Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Ideen til udstillingen fik museumsdirektør Bo Skaarup, da han besøgte Kløvedal op til jul sidste år. De to var venner og havde sejlet sammen.

Troels var et meget taknemmeligt menneske.
Bo Skaarup, museumsinspektør, Naturhistorisk Museum i Aarhus

- Da jeg sad der og talte med ham og kunne fornemme, hvor meget han var skudt under vandlinjen af den her forfærdelige sygdom, så fik jeg en idé, fortæller Bo Skaarup.

- Du har skrevet din sidste bog, og du har holdt dit sidste fordrag. Skal vi ikke lave din sidste udstilling?, spurgte Bo Skaarup.

VIDEO: For mindre end to måneder siden åbnede kronprins Frederik i Aarhus en udstilling om Troels Kløvedals mange rejser med Nordkaperen. Videoen er fra 31. oktober 2018.

- Jo, det gør vi, svarede Kløvedal på den iPad, der gjorde det ud for hans stemme i de sidste år.

Udstillingen åbnede i oktober. Trods sygdommen har Kløvedal selv været der flere gange siden.

- Troels var et meget taknemmeligt menneske. I forbindelse udstillingen var han der både til åbningen, men han var der også for 14 dage siden med sine hjælpere. Der sad han kiggede alle de her tekster og billeder igennem og var så nysgerrig på dem.

Og det er sådan Bo Skaarup husker Kløvedal - fra det første til det sidste.

- Det her med at være nysgerrig og dele det med andre, synes jeg er en fantastisk gave.

Lars Løkke Rasmussen (tv.) ønsker sømanden god vind på hans sidste sejlads. / Foto: Philip Davali / Jeppe Michael Jensen - Ritzau Scanpix

Mindeskrift fra statsministeren

Flere markante personligheder har siden nyheden om Kløvedals død sendt mindeord til kaptajnen og forfatteren.

Blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der i et mindeskrift takker for eventyret.

- Troels Kløvedal har taget os med til steder, som de færreste af os ellers ville komme. Fra Grønlands kyster til fjerntliggende øer i det Indiske Ocean. En formidler af Guds nåde, skriver statsministeren.

- Tak fordi du delte dit eventyr med os, Troels, slutter han.

VIDEO: I 2015 mødte TV2 ØSTJYLLAND Troels Kløvedal på hans firlængede bindingsværksgård på Djursland. Det var i programmet 'Mit andet jeg'. Det kan du se her.

TROELS KLØVEDAL

Født Troels Beha Erichsen den 2. april 1943 i København.


Navnet Kløvedal tog han, da han i sin ungdom boede i kollektivet Maos Lyst. Her tog alle medlemmerne navnet, lånt fra elverfolkets rige i Tolkiens 'Ringenes Herre'.


Uddannet skibselektriker og filmfotograf.


Købte i 1967 skibet Nordkaperen, som han har sejlet rundt om Jorden med tre gange.


Debuterede i 1978 som forfatter med ‘Kærligheden, kildevandet og det blå ocean’. Siden er det blevet til 18 bøger, en række film og omkring 2000 foredrag.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her