Voksede op som plejebarn: 'Mors lille dreng' har haft enorm betydning
Dokumentaren 'Er du mors lille dreng?' har været med til at ændre skæbnen for andre omsorgsvigtede børn
Louise Klint tror ikke, at hun havde været dér, hvor hun er i dag, hvis hun ikke var kommet i plejefamilie tidligt.
Det fortæller hun i kølvandet på TV 2s dokumentar 'Er du mors lille dreng?' om Jørn, der i de første måneder af sin levetid blev udsat for massivt omsorgssvigt.
- Mine forældre har været skadede, og min mormor var også skadet, så jeg tror med sikkerhed, at jeg også ville have taget skade, ud fra hvad vi har set i dokumentaren, siger hun til TV 2.
Dokumentar har reddet børn
Louise Klint skrev til instruktøren bag dokumentaren, Lars Høj, efter at have set 'Er du mors lille dreng'. Hun ville fortælle, hvor stor en betydning hun mener, at dokumentaren har haft for andre børn.
- Den har været med til at få kommunerne til at stramme op og fjernede så mange børn i 90’erne, som de gjorde. Jeg ville gerne takke ham.
I dokumentaren 'Er du mors lille dreng?' ser man, hvordan Jørn, der kun er ganske få måneder gammel, vender sig bort fra sine forældre.
Det lykkes ikke for det unge forældrepar, der på daværende tidspunkt både havde et heftigt forbrug af alkohol og hash, at knytte et bånd til barnet.
Første tid er vigtig
Ifølge Anne-Dorthe Hestbæk, der er forskningsleder ved Socialt Udsatte Børn og Unge hos SFI, er det netop i den første tid, at det er altafgørende for, at denne kontakt skabes. Hun har forsket i udsatte børn og unge.
- Den første tid lærer barnet at knytte sig til de voksne. Når det går galt, tager barnet følelsesmæssige usikkerheder med sig ind i voksenlivet.
Anne-Dorthe Hestbæk har forsket i udsatte børn og unge.
Som man flere gange i dokumentaren ser, søger Jørn væk med øjnene.
- Han har svært ved at opleve, at han får kontakt til sin far. Det betyder, at man har svært ved at indgå i relationer med sin egen partner, venner eller kolleger i fremtiden.
Louise Munk-Poulsen, der er sundhedsplejerske, fortæller manglende øjenkontakt er et faresignal.
- Både dengang og i dag, ser man spædbørn, der ikke søger øjenkontakt, som et faresignal.
Når Louise Klint ser dokumentaren om Jørn, bliver hun mindet om, at hun også selv er et plejebarn, hvilket ellers ikke er noget, hun tænker over til daglig.
Bør handle anderledes
- Det er lidt surrealistisk, for jeg føler mig ikke som et plejebarn.
Louise Klint mener, at det er vigtigt at få brudt den sociale arv.
- Ellers fortsætter det med børn, der vokser op og ikke kan tage vare på deres egne børn – og det er jo ikke et fungerende samfund, siger hun.
Det medgiver Ebbe Wendt Lorentzen, der er generalsekretær for Kristelig Forening til Bistand for Børn og Unge.
- Med den viden vi har, bør vi handle anderledes i de her sager, siger Ebbe Wendt Lorentzen.
ER DU MORS LILLE DRENG?
TV 2 har over tre dokumentarer fulgt Jørns turbulente start på livet. Første gang i 1998, hvor historien skabte stor debat om tvangsfjernelse.
1998
Vi følger Jørn og hans forældre, Anni og Bjarne, der ikke magter at tage sig af deres dreng. Jørn er i fare for at tage varig skade, og kommunen skal afgøre, om han skal fjernes.
2008
10 år senere bor Jørn hos sine plejeforældre, Lilli og Uffe. Her har det vist sig, at han lider af svær autisme og ADHD og har sociale vanskeligheder.
2017
Jørn er blevet 19 år og skal flytte hjemmefra, men han har udviklet et stort misbrug og er endt i kriminalitet.