Regionsrådsmedlemmer: - Tåbeligt at afskaffe os
Flere medlemmer af regionsrådet i Region Midtjylland er kritiske over for regeringens udspil om at afskaffe regionsrådene.
Det vil ikke være en god idé, hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen og regeringen vælger at afskaffe regionsrådene, som flere medier i dag erfarer. Sådan lyder det fra to af de regionsrådsmedlemmer, TV2 ØSTJYLLAND har talt med tirsdag eftermiddag
- Jeg synes, det er tåbeligt. Hvis det fungerede rigtigt dårligt, var det okay. Men det fungerer jo rigtigt godt, så jeg mener, at det her er helt unødvendigt, siger næstformand i Region Midtjylland, Hanne Roed (RV), til TV2 ØSTJYLLAND.
Ifølge TV2 vil regeringen blandt andet skabe bedre sammenhæng i sundhedsvæsnet ved at oprette en politisk udpeget bestyrelse under sundhedsministeriet, som skal holde styr på sundhedsvæsnets økonomi. Derudover skal fem sundhedsforvaltninger stå for driften af sygehusene og akutberedskabet.
- Det er fuldstændigt uforståeligt, at embedsværket skal have så meget magt. De politiske beslutninger forsvinder jo ikke – det bliver bare lagt over på nogle, der ikke er politisk valgte. Det er i forvejen svært for borgene at trænge igennem til magthaverne, og nu bliver det bare endnu sværere, siger Hanne Roed.
Udspillet bliver fremlagt onsdag formiddag, og så vil det vise sig, om regeringen kan samle flertal for sin sundhedsreform. Det er endnu uklart, hvornår regeringen vil nedlægge regionsrådene, men ifølge Hanne Roed kan det kommende folketingsvalg blive afgørende for, om udspillet bliver en realitet.
- Nu vinder vi andre det her valg, og så kan han glemme alt om det her. Det vil vi ikke være med til, siger Hanne Roed.
Venstre-medlem: Regionerne skulle være bevaret
Også fra en af Lars Løkke Rasmussens partifæller i Venstre, Jørgen Winther, er der kritik af, at regionsrådene ifølge udspillet skal nedlægges.
- Jeg synes, vi skulle have bevaret regionerne. Alle 13 Venstremedlemmer i Region Midtjylland har kæmpet for, at man skulle bevare de valgte politikere i regionerne, siger Jørgen Winther til TV2 ØSTJYLLAND.
I stedet for regionsrådene skal der være politikere i 21 nye sundhedsfællesskaber. Det bliver dog borgmestre og formænd for kommunernes sundhedsudvalg og ikke som hidtil valgte ved regionsrådsvalg.
- Det er vigtigt for demokratiet, at der sidder politikere tæt på, som træffer de her beslutninger. Hvem skal nu bestemme, om akutlægebilen skal fortsætte på Djursland? Og hvad med akutsygehusene? Jeg glæder mig til at se det endelige udspil, siger Jørgen Winther.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterer regeringens udspil til en sundhedsreform på et pressemøde i Statsministeriet onsdag kl. 10.00.
FAKTA: Sådan bliver strukturen i fremtidens sundhedsvæsen
Regeringen vil skrotte de fem regioner, som blandt andet står for driften af landets sygehuse, erfarer flere medier. Det sker som led i en sundhedsreform, som regeringen officielt vil præsentere onsdag klokken 10 ved statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).
En række medier har allerede fået nys om indholdet af regeringens udspil, der har fået navnet "Patienten først – nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder". Læs mere her:
* Strukturen i sundhedsvæsenet vil i fremtiden være i tre lag.
* Det øverste vil være en statslig bestyrelse under Sundhedsministeriet med navnet "Sundhedsvæsen Danmark", der skal stå for den overordnede planlægning af sundhedsvæsenet.
Bestyrelsen vil have 11 medlemmer, der er politisk udpegede. Det ventes både at være folk med faglig indsigt, interesseorganisationer og politikere.
* Næste lag vil være fem regionale sundhedsforvaltninger i områder, der svarer til de nuværende regioner.
De vil dog ikke blive styret af folkevalgte politikere, som det er tilfældet i dag, men de fem nuværende regionsrådsformænd fortsætter i spidsen for hver deres forvaltning.
* Derunder bliver der oprettet 21 sundhedsfælleskaber, der skal ligge omkring de store akutsygehuse og sikre et bedre samarbejde mellem det enkelte hospital og de praktiserende læger og kommuner i området.
De vil blive styret af repræsentanter for kommunerne - herunder borgmestre og sundhedsudvalgsformænd - og faglige eksperter. De vil dog ikke blive valgt gennem almindelige valg.
* Regeringen lægger op til, at regionerne bliver nedlagt ved udgangen af 2020. De nuværende 205 politikere i regionsrådene er valgt frem til 2021.
Kilder: Ritzau, Politiken, Berlingske, Jyllands-Posten, Ekstra-Bladet, DR og TV 2