Kulturby-boss bevilligede millionbeløb til eget projekt
En tidligere programdirektør hos kulturhovedstaden Aarhus 2017 bevilligede 1,3 mio. kr. til sit eget projekt. Det er ulovligt, siger professor
Kasketforvirringen er total hos Aarhus 2017. TV2 ØSTJYLLAND kan i dag afsløre, at projektleder i Horsens Kommune Ole Wolf bevilligede 1,3 millioner til sit eget kulturprojekt i Horsens Kommune, mens han var udlånt til Aarhus 2017s sekretariat som konstitueret programdirektør.
Han gav altså et milliontilskud til et projekt, hvor han selv var juridisk og økonomisk ansvarlig hos Horsens Kommune for de fondsmillioner, som han havde råderet til som direktør.
Tilskuddet sker i et bevillingsbrev, hvor programdirektøren Ole Wolf skriver til sig selv og giver 1,3 millioner kroner til sit eget projekt, Urban Lab, der er et projekt for moderne bymiljøer.
'Kære Ole Wolf' indledes brevet med overskriften 'Bevilling fra Fonden Aarhus 2017.' Brevet bliver derefter underskrevet 'Med Venlig Hilsen Ole Wolf, konstitueret programdirektør.' Endeligt ønsker han sig selv en glædelig jul.
Da Ole Wolf som programdirektør har ret til at indgå kontrakter, så er det, ifølge fondsloven, ulovligt at være inde over sine egne projekter. Det forklarer professor i selskabs- og fondsret, Søren Friis Hansen, Copenhagen Business School – for det ville ifølge professoren kunne medføre, at 'direktører kunne forhandle kontrakter med sig selv og tidoble deres egen løn.'
- Han må simpelthen ikke være inde over sine egne projekter. Det er slet og ret ulovligt og i strid med loven. Det sikreste måde at gøre den bevilling lovlig, er hvis den var godkendt af bestyrelsen – og endda kun de medlemmer af bestyrelsen, der ikke er i kommuner, hvor projektet finder sted, siger professoren til TV2 ØSTYLLAND.
Borgere: En meget dårlig sag
Langt størstedelen af pengene i Aarhus2017-fonden stammer fra det offentlige, og det drejer sig i alt om 350 millioner kroner, men hvis pengene var givet uden om fonden – altså direkte fra det offentlige til projektet, så ville man aldrig kunne se et eksempel, hvor en person giver penge til et projekt, som han selv står i spidsen for.
Det mener forskningschef og kommunalforsker, Roger Buch, Danmarks Medie og Journalisthøjskole. Han understreger, at medarbejdere i det offentlige bør vide, at man ikke har med sine egne projekter at gøre.
- Det her et tydeligt eksempel på, hvordan man aldrig ville gøre i det offentlige med bevilling af midler. Man kan ikke være formand for en lokal sportsklub og samtidig sidde i en kommune og bevillige penge til den sportsklub. Så der er nogle meget entydige regler, der gør, at man aldrig ville kunne se noget, som det man ser her, forklarer Roger Buch.
Det er langt fra kun eksperter, der mener, at Ole Wolff og Aarhus2017 er ude på et skråplan. De borgere, som vi mødte på gaden kalder nemlig også bevillingen for meget underlig.
- Hvis det er foregået sådan, så skulle der nok være nogen, der i fremtiden lige holder øje med, hvem der bevilliger hvilke penge hvorhen, fordi det er stort at være kulturhovedstad, og så duer jo ikke, at hvis det kommer frem at nogen har gjort noget, som de ikke skal, siger Mikkel Kofoed.
Fonden: En teknisk fejl
Aarhus 2017 erkender, at brevet, der er et af 30 bevillingsbreve, som bærer Ole Wolfs underskrift, får det til at se ud, som om han har bevilliget penge til sit eget projekt. De siger dog, at reelt var alle projekter godkendt af adm. direktør i Aarhus2017, Rebecca Mathews.
- Det er en fejl, at Ole Wolfs underskrift står på det her brev. Bevillingerne er givet af vores direktør Rebecca Mathews. I det her tilfælde har den midlertidige programdirektør så haft til opgave at formidle oplysningen om bevillingen til 30 projekter. I det her ene tilfælde er der så sket en teknisk fejl, hvor et navn ikke er blevet rettet, siger kommunikationschef Bent Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Hvorfor har I ikke tjekket det ordentligt, inden I har sendt ud?
- Det er en fejl, og det burde have været tjekket, men vi har sendt brevet til den rigtige mailadresse.
Hvorfor bad I ikke Ole Wolf trække sig for sit eget projekt, mens han var programdirektør?
- Det bad vi ham også om, siger Bent Sørensen.
Men de juridiske dokumenter, som fonden skal bedømmes på, er de breve som sendes ud af huset. Og altså ikke hvad de internt har snakket om på gangene. Her er det væsentligt for myndighederne, at det er den konstituerede programdirektør, der står som afsender på brevet, hvor han bevilliger penge til sit eget projekt.
Ole Wolff afviser dobbeltrolle
- For de har jo ikke fremlagt nogen dokumentation for det, de siger. Man bliver nødt til at forholde sig de dokumenter, der er i en sag. Og det er som sagt ulovligt, hvis han har været med at arbejde med sin egen bevilling, siger Søren Friis Hansen, der mener, at fonden står til bødestraf.
I en mail skriver Ole Wolf, der i dag er tilbage i sit arbejde som konsulent i kulturforvaltningen i Horsens Kommune, at han ikke kan se problemet.
- Jeg gav ikke en bevilling til et projekt, jeg selv var juridisk ansvarlig for. Beslutningen om bevillingen blev truffet af Rebecca Matthews. Når jeg står som afsender på brevet skyldes det, at brevet er baseret på en standardtekst, hvor mit navn ved en fejl ikke er blevet ændret, skriver Ole Wolf.
Sagen kommer frem efter, at TV2 Østjylland kunne afsløre, at 24,8 millioner kroner fra kulturhovedstaden er sendt tilbage til Aarhus Kommune, selv om det ellers er i strid med fondsloven at give penge til fondens stifter. I den sag har Erhvervsstyrelsen krævet en redegørelse af Aarhus 2017 i næste uge.
Startede med bevilling på 240.000
TV2 ØSTJYLLAND har i flere uger bedt Aarhus2017 om at få dokumentation for, at bestyrelsen har godkendt bevillingen på de 1,3 mio. kroner.
Istedet skriver kommunikationschef Bent Sørensen i dag, at der er givet en bevilling på 240.000 kroner syv måneder forinden, der også betyder, at projektet ikke skal igennem en ansøgningsrunde, hvis de får brug for flere penge.
- Bestyrelsen besluttede 15. maj at bevilge penge til ialt 44 strategiske projekter, herunder 240.000 kroner til Urban Lab. De får også at vide, at de ikke skal gennem en ny, decideret ansøgningsrunde for at få midler efterfølgende. Den 24. november 2014 godkender bestyrelsen indstillingen fra direktionen. Bevillingen til Urban Lab og de øvrige projekter har således fulgt de fastlagte procedurer og regler fastsat af bestyrelsen, skriver Bent Sørensen i en mail til TV2 ØSTJYLLAND.
Du kan se mere om sagen i tv- indslaget øverst i artiklen. Herunder kan du se brevet, hvor Ole Wolf skriver til sig selv.