10.000 til konflikt-demonstration: - Vi viser, at vi er stærke
Op mod 10.000 deltog i konfliktforebyggende demonstration på Store Torv i Aarhus.
'I får ikke lærerne ned med nakken den her gang.'
Formanden for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen fik tusindvis af demonstranter til at klappe og huje, da medlemmer fra alle faglige organisationer torsdag var samlet til demonstration på Store Torv i Aarhus.
Det skete under sloganet 'En løsning for alle', og fra scenen sagde Anders Bondo Christensen blandt andet, at Kommunernes Landsforening (KL) er ved at ødelægge den danske model.
Selvsamme Anders Bondo Christensen var også chefforhandler for lærerne ved overenskomstforhandlingerne med KL i 2013 - det forløb endte som bekendt med en lockout af lærerne.
Torsdag stod Shaka Loveless og aarhusianske Bogfinkevej for musikken, når der ikke blev holdt kamptaler på scenen.
Værd at bakke op om
Hele Store Torv i Aarhus midtby var spærret af, og det anslås, at op mod 10.000 mennesker var mødt frem til demonstrationen.
- Jeg er her for at markere den kamp, vi kæmper nu. En af de ting, der falder mig meget for brystet er den kæmpe lockout, der er kommet som svar på den strejke, der er blevet meldt ud. Det er helt ude af proportioner. Jeg synes, det her er værd at bakke op om, og så er det værd at stå sammen og vise, at vi er stærke, sagde en af de fremmødte demonstranter, Inge Høj, til TV2 ØSTJYLLAND.
Mindst lige så fyndigt lød det fra pædagog Dan Larsen.
- Jeg synes, det er uretfærdigt, det politikerne har gang i. De er ved at ødelægge hele den danske model. De er ved at ødelægge alt, der er blevet bygget i de seneste mange, mange år. De tager røven på os.
Her rammer strejken blandt andet i Østjylland
Den udsendte strejke fra lærer- og pædagogorganisationerne rammer 12 kommuner i landet. Alle østjyske kommuner går fri - på nær én - Silkeborg Kommune. Der er tale om følgende skoler:
Ans Skole, Balleskolen, Bryrup Skole, Buskelundskolen, Dybkærskolen, Frisholm Skole, Funder-Kragelund Skoler, Fårvang Skole, Gjern Skole, Gjessø Skole, Grauballe Skole, Gødvadskolen, Hvinningdalskolen, Langsøskolen, Resenbro Skole, Sejs Skole, Skægkærskolen, Sorring Skole, Sølystskolen, Thorning Skole, Trekløverskolen, Vestre Skole, Virklund Skole, Voel Skole
Gymnasier
Egaa Gymnasium og Aarhus Katedralskole er blandt de 18 gymnasier over hele landet, der er udtaget til at være en del af konfliktens første fase. Træder konflikten i kraft, betyder det, at lærerne på de to gymnasier går i strejke, og undervisningen aflyses.
Sygeplejersker
Dansk Sygeplejeråd har udtaget ca. 6.000 sygeplejersker til strejke på en lang række hospitals- og sygehusafdelinger rundt om i landet. I Østjylland rammer sygeplejerskernes strejke Hospitalsenheden Horsens.
Fødeafdelinger
Fødeafdelingen på Aarhus Universitetshospital Skejby er udtaget til strejke.
- Vi vil anerkendes for vores indsats
Fra de faglige organisationernes side ser man ingen tegn på, at den nuværende situation ender fredeligt.
- Formålet er at vise, at vi ønsker en forhandlet løsning, men vi vil anerkendes for vores indsats og den opgave, vi løser i samfundet. Vi ønsker en løsning for alle nu. Vi viser, at vi står sammen. Det er et meget tydeligt tegn. Vi lader fødderne tale, siger formand i DKF, Jesper Skorstengaard, til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Jeg tænker for hvert minut, der går, kommer vi tættere på en konflikt.
Formanden for LO Aarhus bakker sine kolleger op.
- Vi står sammen, og vi vil signalere, at der er et fællesskab, som vil noget andet. Vi skal have det, vi er værd. Det handler om os alle sammen, siger formand LO Aarhus, Ole V. Christiansen.
Læs her om forskellen på strejke og lockout:
En konflikt skal varsles 30 dage før, den kan træde i kraft.
En konflikt i forbindelse med de aktuelle forhandlinger kan tidligst varsles med start fra 1. april. Det er dagen efter, de nuværende overenskomster udløber.
Ved en strejke har fagforeningerne udvalgt arbejdspladser, som skal strejke.
Ved en lockout er det arbejdsgiverne, der sender de ansatte hjem - uden løn.
Lønnen under en konflikt afhænger af ens fagforening, og om der er tale om lockout eller strejke.
Nogle vil blive fuldt kompenseret, nogle får tilbudt lån, mens andre får konfliktstøtte, der er et fastsat kollektivt beløb.
Enkelte medlemmer af fagforeningerne vil være helt undtaget fra at blive ramt af både strejke og lockout.
Det gælder blandt andet tjenestemænd, visse ledere og ansatte på områder, som kræver nødberedskab.
Kilder: Ritzau, FOA samt Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier ved Københavns Universitet.
Her er et overblik over den konflikt, der kan lægge store dele af den offentlige sektor midlertidigt ned:
Statens chefforhandler, innovationsminister Sophie Løhde (V), har varslet en lockout for 120.000 statsansatte fra 10. april. Det svarer til to tredjedele af arbejdsstyrken.
Lockouten rammer blandt andet dele af tog- og flytrafikken, gymnasier, videregående uddannelser og retsvæsen.
15.000 statsligt ansatte er udtaget til strejke, der kan starte 4. april.
Det regionale område:
Danske Regioner har varslet en lockout af omkring 70.000 regionalt ansatte fra 10. april. Det svarer til cirka halvdelen af arbejdsstyrken.
Regionernes hovedopgave er at drive det danske sygehusvæsen. Lockouten vil blandt andet betyde udskudte operationer og øget ventetid.
Et nødberedskab skal tage sig af akutte behandlinger, ligesom regionerne har meldt ud, at psykiatrien er undtaget lockout.
12.000 til 15.000 er udtaget til strejke, der kan starte 4. april.
Det kommunale område:
Kommunernes Landsforening, KL, har varslet en lockout af op mod 250.000 ansatte fra 10. april. Det svarer til, at halvdelen af de kommunalt ansatte vil blive ramt.
En lockout vil blandt andet ramme folkeskoler og daginstitutioner.
Ældreområdet, handicapområdet og vital infrastruktur - blandt andet kraftvarmeværker - er fritaget, har KL oplyst.
Fagforeningerne har varslet strejke for mindst 50.000 ansatte i kommunerne fra 4. april. Herunder 10.900 lærere og pædagoger.
Kilder: Ritzau, Danske Regioner, CFU, KL og Finansministeriet.