13 særlige forsorgspladser til hjemløse smittet med coronavirus
Aarhus Kommune er ved at gøre 13 pladser klar til hjemløse, hvis de bliver smittet med coronavirussen.
Hjemløse er i særlig risiko, hvis de smittes med coronavirus.
- Lige nu har vi ikke kendskab til, at der er virus i udsattemiljøet, siger rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune Kristian Würtz (S).
Men hvis eller når det sker, så skal kommunen være klar til at kunne tage sig af dem.
- Vi skal have karantænepladser, hvor det er forsvarligt at have borgerne, og hvor medarbejdere kan komme til dem, siger Kristian Würtz til TV2 ØSTJYLLAND.
Der etableres i alt 13 pladser, som er afskærmet fra resten af beboerne og med egen indgang og separate toiletforhold for at undgå smittespredning.
10 målrettes voksne på Forsorgshjemmet Østervang. Tre pladser er beregnet for unge og indrettes på Ungeherberget Malmøgade.
- Det er forebyggende. Så er vi klar, når trykket kommer, siger rådmand Kristian Würtz (S).
De 10 af pladserne målrettes de voksne hjemløse og tre til de unge.
- Så vi ikke blander målgrupperne, fortæller rådmanden.
Hjemløse ekstra presset
Lige nu er det ekstra hårdt for de udsatte og hjemløse, da der er rift om pladserne på herberger og forsorgshjem.
Regeringen har vedtaget, at man kun må være 10 personer samlet på ét sted, og det rammer også de hjemløse. Derfor har Aarhus Vinterherberg ekstraordinært åbent indtil slutningen af april.
I Aarhus Kommune prøver de at tage deres forholdsregler, så de hjemløse ikke bliver ramt af coronavirussen.
- Vi har opnormeret på vores gadeindsats og appelleret til de bruger af værestederne, som har eget hjem, at de opholder sig der. Så kan de hente eller få bragt mad ud til dem, fortæller Kristian Würtz til TV2 ØSTJYLLAND.
Der er oprettet en hotline til Værestedet Jægergårdsgade, som har en tæt kontakt til de borgere, som er hjemme i egen bolig, fortæller rådmanden.
Tilbud til hjemløse:
- Byens kommunale forsorgshjem er alle åbne. Der er fokus på at minimere smittespredning mellem beboere og personale og på at minimere brugen af personaleressourcer.
- Indretning af 13 særlige forsorgspladser for borgere med COVID-19.
- Mulighed for 10 ekstra pladser, hvis behovet opstår.
- Værestedet i Jægergårdsgade har reduceret åbningstiden og opfordrer borgere med egen bolig til ikke at komme - dette for at passe på sig selv og andre. Værestedet har fortsat åbent alle ugens dage.
- Kirkens Korshær har åben på døgnvarmestue, ungeherberg, stofindtagelsesrum og det grønlandske værested. Der er reduceret åbningstid på døgnvarmestue.
- Midlertidig opnormering af opsøgende medarbejdere på gaden.
Hvis der bliver brug for det, så har Aarhus Kommune yderligere 10 pladser klar i støbeskeen på forsorgshjemene Tre Ege og Nordbyen.
Socialforvaltningen oplyser desuden, at de har løbende møder med Aarhus Kommunes Udsatteråd, den regionale psykiatri og de hjemløses organisation, SAND, for at drøfte udviklingen og eventuelt behov for nye initiativer.
Tilbud til socialt udsatte:
- Botilbud og bofællesskaber til udsatte borgere og borgere med psykisk sårbarhed er fortsat i drift. Der er fokus på at minimere smittespredning mellem beboere og personale og på at minimere brugen af personaleressourcer.
- En række tilbud er fysisk lukket. Medarbejderne og hjælpen vil fortsat være tilgængelig, men kontakten vil foregå skriftligt, telefonisk eller virtuelt. Dette gælder fx kontakten til jobkonsulenter, flere af dagtilbuddene og Socialvagten.
- For bostøtte i eget hjem gælder, at der tilbydes fysiske besøg hos borgere, hvor telefonisk eller virtuel støtte ikke er tilstrækkelig.