Badeforbud i Aarhus - ramt af farlig bakterie
Beboere i risiko for farlig bakterie har fået forbud mod at bade i egen bruser og har i dag fået midlertidige badevogne.
Siden deres boligforening udstedte badeforbud i et lejlighedskompleks ved Nørreport i Aarhus, har beboere i smitterisiko for den særlige legionellabakterie måttet nøjes med etagevaske.
I dag, torsdag, fik de så nye vogne med brusere.
- Jeg går ud fra, at det vil gøre noget nemmere. Så det ser jeg frem til, fortæller beboer Jens Koch, der har svækket immunforsvar på grund af astma, allergi og bronkitis. Han er derfor i særlig smittefare.
En beboer indlagt
Efter at have konstateret legionella i to af lejlighederne vil Arbejdernes Andels Boligforening tjekke samtlige lejligheder og rense rørene i vandsystemet.
Legionella-bakterierne kan nemlig være farlige for helbredet, og foreløbigt har én af ejendommens beboere været indlagt.
- Det er meget uheldigt. Vi har ondt af beboerne, for det er ikke sjovt at have den risiko hængende, fortæller Morten Strunge, projektchef i Arbejdernes Andels Boligforening, der i dag udsender en vejledning om legionellasmitten.
Boligforeningen regner med, at man inden for de næste to-tre uger har været igennem hele processen, hvor 78 lejemål skal undersøges.
Hvad er legionella?
- Legionærsygdom er en lungebetændelse, der forårsages af bakterien Legionella pneumophila og i sjældne tilfælde af andre legionellaarter.
- Legionellabakterier trives bedst i lunkent og stillestående vand. Smitten kan ske ved, at man indånder forstøvet vand, der er forurenet med Legionella.
- For at undgå vækst af Legionella i et vandsystem, er det vigtigt, at det kolde vand er under 20 °C, at det varme vand mindst er 50 °C.
- Legionærsyge rammer specielt ældre og svækkede personer og omtrent dobbelt så hyppigt mænd som kvinder. I Danmark bliver der normalt påvist mellem 100 og 150 sygdomstilfælde om året. I årene 2014 og 2015 er der med 150 – 200 tilfælde om året påvist et højere antal end normalt. Der er foreløbigt ikke nogen forklaring på dette øgede antal, som kan være et tilfældigt udsving.
- Ud over lungebetændelse kan Legionella også give en mildere influenzalignende sygdom, der kaldes Pontiac feber. Sygdommen kræver ingen behandling, men er sandsynligvis langt mere almindelig end legionærsygdom. I modsætning til legionærsygdom er alle uanset køn og alder lige modtagelige for at få Pontiac feber.
Kilde: Statens Serum Institut
Stigning i smittede
Den hyppigste smittekilde til legionella antages at være den smittedes egen vandforsyning. Når vandet i en vandforsyning er stillestående og har en lunken temperatur, har de potentielt dødelige legionellabakterier gode vilkår for at udvikle sig.
- Vi ved, at det er cirka en ud af ti, der vil dø, hvis man ikke får den rette behandling, fortæller Lars Østergaard, ledende overlæge i infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital.
Bakterierne indåndes i vanddampen og er svære at gardere sig imod.
- Det er forstøvet vand, man indånder, som kommer ned i lungerne, fortæller han.
I 2017 blev der anmeldt 278 tilfælde af legionellasmitte i Danmark. De fleste smittede kom fra Fyn og her fra Østjylland. I 2017 blev der registreret ekstraordinært mange tilfælde med en stigning på 58 procent.
Symptomer på legionella
- hoste
- åndenød
- høj feber, over 39 grader
- hovedpine
- kvalme, opkastning og/eller diarre
- generel følelse af at være syg
Kilde: Statens Serum Institut