Bestillingerne vælter ind: Syrisk skrædder sælger massevis af mundbind

En syrisk skrædder i det vestlige Aarhus modtager lige nu massevis af ordrer på mundbind. Sundhedsstyrelsen anbefaler dog ikke, at man bruger mundbind.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Shahi Ali har haft sit skrædderi i tre år, og han arbejder der lige nu sammen med sin far.

Lad os lige starte med at slå det fast. Sundhedsstyrelsen anbefaler på nuværende tidspunkt IKKE, at man bruger mundbind for at stoppe smittespredningen af COVID-19.

Folk vil gerne bestille dem, selvom de ikke er godkendt.
Shahi Ali, skrædder

Når det så er sagt, er der alligevel en stor efterspørgsel på mundbind blandt private forbrugere, og allerede tilbage i februar meldte apotekerne om alt udsolgt. 

Og folk vil stadig have mundbind.

Det oplever Shahi Ali, der i de seneste tre år har drevet sin virksomhed 'Shahins Skrædderi' i det vestlige Aarhus.

- Lige nu er der mere end 250 bestillinger. De fleste bestiller igennem Facebook, siger Shahi Ali til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Bestillingerne kommer fra hele Danmark; København, Billund, Aalborg og mange steder.

Hvad siger Sundhedsstyrelsen om mundbind? 

Skal man bruge mundbind/masker?

Nej der ingen grund til at bruge mundbind, da intet tyder på, at anvendelse af mundbind hos raske, som bevæger sig rundt i samfundet i al almindelighed, har en effekt på smittespredningen. Hvis alle bruger mundbind dér, hvor de ikke har effekt, risikerer vi at ende med at mangle mundbind dér, hvor de faktisk er vist at være vigtige, nemlig i sundheds- og plejesektoren.

At bruge mundbind er heller ikke noget, man bare lige gør. Det skal dække rigtigt af for både mund og næse, og man skal skille sig forsvareligt af med det. Hvis man bruger almindelige, simple mundbind af papir og ikke sørger for at skifte bindet ofte, risikerer man, at mundbindet bliver vædet for meget, og så mister det sin funktion. Dermed kan mundbind risikere at give en form for falsk tryghed. 

Vi anbefaler heller ikke at du syr dit eget mundbind. 

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen 

Ikke godkendt af myndighederne

Shahi Ali understreger flere gange, at mundbindene ikke er godkendt som personlige værnemidler eller medicinsk udstyr af Sikkerhedsstyrelsen eller Lægemiddelstyrelsen.

Det gør han meget ud af at fortælle folk, siger han. Blandt andet på en anvisning, der følger med masken og i opslag på facebook.

- Men folk vil gerne bestille dem, selvom de ikke er godkendt, siger han.

Skrædderen fortæller, at han har søgt råd til, hvordan man kan lave mundbindene bedst muligt hos folk med erfaring på området.

Han fortæller desuden, at efterspørgslen er meget høj hos ham, fordi Harald Nyborg og mange apoteker, der også sælger mundbind, har udsolgt.

Shahi og hans far har lige nu travlt med at producere mundbind i deres skrædderi i Aarhus. 

Ingen anbefalinger om mundbind

Skal man bruge mundbind eller ej?

Det spørgsmål optager lige nu sundhedsmyndigheder over hele verden. I Østrig er der indført regler om, at man skal bruge mundbind, når man handler, mens myndighederne i USA anbefaler borgerne at dække deres ansigter til, når de bevæger sig offentlige steder.

I Danmark anbefaler myndighederne dog ikke brug af mundbind.

- Der er endnu ikke nogen beviser for, at ansigtsmasker har en særskilt effekt, når de bruges ude i det offentlige rum. Tværtimod viser tidligere erfaringer fra SARS-epidemien, at man netop har risiko for at blive smittet, hvis man ikke bruger dem korrekt, sagde Brian Kristensen torsdag til TV 2. 

Han er sektionsleder af den centrale enhed for infektionshygiejne ved Statens Serum Institut og mener, at de nuværende forholdsregler med at holde afstand til hinanden, sørge for god håndhygiejne og nyse eller hoste i et engangs-lommetørklæde eller i ærmet er fuldt tilstrækkelige.

Nye forsøg på vej

Der bliver lige nu lavet flere forsøg, der skal teste, om mundbind kan mindske smittespredningen, når de bruges af private, der ikke har symptomer.

- Det er hverken noget man fraråder eller anbefaler, men der begynder at blive lavet nogle forsøg, der viser, at det måske kan hjælpe noget, siger ledende overlæge og professor i infektionssygdomme ved Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Der kører blandt andet et forsøg nu, som Salling Group har sat i gang, hvor man vil se på, hvor godt det hjælper, siger han.

Han fortæller desuden, at mundbindenes effekt på coronavirus i høj grad handler om, hvordan mundbindene bliver anvendt og hvordan kvaliteten er på dem.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her