Brandskole bliver nu undersøgt for giftigt stof

En brandskole i Skejby skal undersøges for det giftige stof PFOS.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Brandvæsenets øvelsesareal nord for Aarhus Universitetshospital.

Nu skal det tjekkes, hvor stort problemet er med det giftige stof PFOS ved Østjyllands Brandvæsens brandskole i Skejby.

Det blev onsdag vedtaget på et byrådsmøde i Aarhus Kommune. 

Region Midtjylland afviste tidligere på måneden at undersøge området nærmere, så nu tager Aarhus Byråd sagen i egen hånd.

Rådmand for teknik og miljø, Bünyamin Simsek (V), kunne fortælle byrådet, at der allerede er igangsat flere undersøgelser.

Der skal blandt andet tjekkes om de nærliggende områder er blevet påvirket af PFOS, og om det kan findes i kødet fra det kvæg, der græsser i nærheden. Derudover er det nuværende slukningsskum allerede blevet undersøgt, hvori der ikke er fundet PFOS. 

Hvad er PFOS?

PFOS er identificeret som et såkaldt prioriteret farligt stof i EU's vandrammedirektiv, fordi det kan øge risikoen for kræft.

PFOS hører under betegnelsen PFAS, som dækker over flere stoffer med bred anvendelse i industrien. Stofferne er svært nedbrydelige og kan ophobes i miljøet.

I 2000 begyndte man ifølge Danske Regioner at udfase PFAS efter fund i miljøet.

I 2006 blev stoffet PFOS forbudt i brandskum, men restlagre var tilladt at bruge frem til 2011, hvor al brug af PFOS blev forbudt.

Nyere viden om PFAS-stoffernes giftighed betød, at Miljøstyrelsen i juli i år sænkede grænseværdien for, hvor meget PFOS der må være i jord og grundvand, før det er et problem

Det betyder, at der nu ofte skal tages affære, så snart der findes PFOS et sted.

Det kan der dog have været i skummet før i tiden. 

- Vi ved ikke med sikkerhed, om der har været PFOS i skummet, men det er sandsynligt, sagde Bünyamin Simsek.

Det blev også slået fast, at der ikke er aktuel akut forurening i området. 

- Vi er rigtig glade for, at vi nu har taget ansvar. Det er meget alvorligt, hvis det slipper ud i vores vand, sagde Steen Bording Andersen (S). 

En af 145 steder

Brandskolen i Skejby er en af 145 lokaliteter, som Danske Regioner har udpeget til at blive undersøgt nærmere efter store fund af det sundhedsskadelige stof PFOS i Korsør.

I foråret kom det nemlig frem, at det giftige stof - som tidligere blev brugt i brandskum - havde spredt sig fra en brandskole i Korsør til en mark, og 118 børn og voksne har fået målt store mængder PFOS i deres blod, efter de har spist kød fra kvæg, som var forgiftede med fluorstoffet.

Men selvom brandskolen i det nordlige Aarhus er på listen, har Region Midtjylland vurderet, at der ikke er fare på færde i forhold til vandkvaliteten, hvilket gør at Region Midtjylland ikke foretager sig yderligere.

Overblik over brandøvelsespladser: Her tjekker Region Midtjylland for gift i Østjylland

Horsens

Brand & Redning, Torstedallé 1

Regionen er lige nu i gang med at få lavet en historisk redegørelse af adressen, så man får klarlagt, hvor længe man har brugt adressen som brandøvelsesplads. Adressen har interesse for overfladevandet.

Grenaa

Brandskole Norddjurs, Langagervej 16

Pladsen har siden 1991 været brugt som brandøvelsesplads, men da den ikke er beliggende i det, der betegnes som et offentligt indsatsområde, kommer Region Midtjylland ikke til at foretage sig andet end at registrere adressen. Det skyldes, at den ikke er placeret til fare for grundvand eller lignende.

Randers

Langvangen 1

- Pladsen har siden 1963 været brugt som brandøvelsesplads. Den er ikke tidligere blevet tjekket for PFAS-stoffer, og vil heller ikke blive undersøgt yderligere af regionen. Den er ikke til fare for grundvand og deslige.

Randers kommune planlægger at få udtaget jord og grundvandsprøver til analyse sidst på sommeren eller først på efteråret.

ABC-Lunden Brandøvelsesplads, Gammel Fælled Vej 1

- Området er af særlige drikkevandsinteresser og vil blive undersøgt yderligere af Region Midtjylland.

Kampvognsplads, Gammel Fælled Vej 2

- Området er ikke tidligere blevet undersøgt, og indtil videre vil Region Midtjylland også kun have udarbejdet en historisk redegørelse.

Brandøvelsesplads, Mysundevej 4

- Der skal udarbejdes en historisk redegørelse af pladsen, der er et mindre brandøvelsesareal i forbindelse med køreskole for godstransport og personbefordring. Har ingen betydning i forhold til vandkvalitet, og derfor vil der ikke blive foretaget yderligere.

Silkeborg

Bredhøjevej 8-10

- Adressen har været brugt som brandøvelsesplads fra 1970-2015. Sidenhen er der bygget teknisk skole på ejendommen, hvor arealet har interesse i forhold til det, der karakteriseres som overfladevand. Silkeborg kommune har tilbudt at undersøge, hvor jorden der er blevet fjernet i forbindelse med byggeriet, er blevet kørt hen. Regionens undersøgelser begynder i 2021/2022.

Rønde

Depotområde Tirstrup, Fruerlundvej 1

- En rapport fra Forsvaret nævner tre forskellige placeringer af brandøvelsespladsen. Ikke alle er undersøgt, men området er markeret som OSD – et område med særlige drikkevandsinteresser. Derudover har dele af området karakter af indvendingsopland, hvilket vil sige, at man her hiver drikkevand ud af grundvandet.

Aarhus N

Kirstinemindesvej 14

- Området har siden 1966 været brugt som brandøvelsesplads. Det er dog ingen fare på færre i forhold til vandkvaliteten, hvilket gør at Region Midtjylland ikke foretager sig yderligere.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her