Valg i sigte: Politikere dukker sig for øretæver i solcellesag

Byrådet i Skanderborg har udsat beslutning om kommende solcelleparker til efter kommunalvalget i november ved at arbejde på nye krav til ansøgerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
- Jeg er jo ikke valgt for at gøre alle glade, så selvfølgelig vil der være nogen, der bliver kede af det, sådan er det ind imellem, siger borgmester Frands Fischer (S).

Solceller er populære. Bare de ikke skal stilles op på naboens grund og genere udsigten.

I Skanderborg Kommune har byrådet sat alle planer for solcelleparker på hold, mens de får vedtaget en stribe punkter, der skal opfyldes, før nogen får lov til at opstille store solcelleparker. 

Jeg er jo ikke valgt for at gøre alle glade, så selvfølgelig vil der være nogen, der bliver kede af det, sådan er det ind imellem.
Frands Fischer (S), borgmester i Skanderborg Kommune

Flere ansøgninger om solcelleparker ligger ellers klar i kommunen, der har en ambition om at have reduceret CO2-udledningen med 70 procent inden 2030.

Frygt for øretæver

Det kan synes som et behændigt tidspunkt for politikerne at bremse processen op og derved udsætte beslutninger om solceller, som om knap syv uger før kommunalvalget kan risikere at give dem øretæver i stemmeboksene.

Borgmester i Skanderborg Kommune Frands Fischer (S) medgiver da også, at med et kommunalvalg i sigte kan det være sværere at træffe beslutninger.

- Jeg kan da godt mærke, at hele byrådet er lidt spændte nu, og det er helt naturligt op mod et valg, så det kan da godt være, at der er noget om det, men vi er også nødt til at trække svære beslutninger frem på bordet. Den grønne omstilling står lige foran os. Vi er simpelthen nødt til at gøre noget nu og her, siger borgmesteren.

En af solcelleparkerne kunne ligge her på en 96 hektar stor mark i Thorsminde vest for Låsby, men det vil flere af naboerne have stoppet, inden projektet overhovedet kommer i gang.

Læbælter og god natur

Han fortæller, at der aktuelt ligger fire ansøgninger om solcelleparker, og at det for ham og byrådet nu er vigtigt, at der i planerne bliver taget hensyn til naboerne ved at sikre afskærmning om kommende solceller, så de ikke bliver en øjebæ for naboerne. Derfor beder de udviklerne om at indarbejde hensyn til naboerne i deres planer.

Det er dog svært som borgmester at gøre alle tilfredse, medgiver han.

- Jeg er jo ikke valgt for at gøre alle glade, så selvfølgelig vil der være nogen, der bliver kede af det, sådan er det ind imellem, siger Frands Fischer.

Borgmester Frands Fischer (S) medgiver, at der kan være noget om, at lokalpolitikerne ikke vil træffe alt for svære beslutninger lige op til kommunalvalget i november.

Han nævner læbælter og anden naturlig afskærmning som mulige løsninger på de krav, byrådet har fremmanet.

- Vi har en del steder med natur og skov, der sådan set kan skærme for anlæggene, så de kan ligge der uden rigtig at genere nogen, og det er håbet, siger Frands Fischer, som også mener, at nogle af de foreslåede solcelleparker blandt andet kan være med til at sikre grundvandet i årtier.

VIDEO: Se mere om sagen i tv-indslaget nedenfor.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her